James Jeffrey: Suriye'de bir kara harekatı birçok şeyi riske atıyor

Türkiye'nin olası kara harekatına ilişkin konuşan ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, "Suriye’de bir kara harekatı birçok şeyi riske atıyor" dedi.

James Jeffrey: Suriye'de bir kara harekatı birçok şeyi riske atıyor

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi ve eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik olası kara harekatına ilişkin açıklamada bulundu.

NTV'ye konuşan Jeffrey, "Suriye’deki mevcut durumda çok küçük kapsamlı 'girip çıkma' şeklindeki terörle mücadele operasyonları haricinde hiçbir harekat doğru olmayacaktır" dedi. Suriye’de düzenlenecek bir kara harekatının birçok şeyi riske atacağını söyleyen Jeffrey, "Türkiye’nin müttefiki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) IŞİD'in yeni liderini ortadan kaldırdı. Bu konuda ABD Merkez komutanlığı da yorumda bulundu. Bu önemli bir gelişmeydi. Bu tip saldırılar mantıklı ancak kim tarafından ve nerede yapılıyor olursa olsun Suriye’de bir kara harekatı birçok şeyi riske atıyor" ifadesini kullandı.

'ABD, TÜRKİYE'YE GARANTİ VEREMEZ'

Washington yönetiminin 17 Ekim 2019 tarihli anlaşmaya uyduğunu savunan Jeffrey, “Anlaşma YPG’nin Suriye’nin hiçbir bölgesinden Türkiye’ye saldırmayacağı şeklinde genişletilebilir mi? ABD böyle bir garanti verebilir mi Türkiye’ye?” sorusuna, şu yanıtı verdi: “ABD Türkiye’ye böyle bir garanti veremez. SDG de böyle bir garanti veremez. Verdikleri garanti kuzeydoğudan bir saldırı olmayacağıydı. Saldırıdan kasıt, örneğin Kobani’den roket saldırısı yapılmayacağı şeklindeydi.”

'TÜRKİYE VE RUSYA ORTAK DEVRİYEYE ÇIKABİLİR'

Jeffrey, Deniz Kilislioğlu'nun "Bir anlaşma olduğunu ve YPG’nin bölgeden ayrıldığını varsayalım 30 km'lik boşluğu kim dolduracak? Kim kontrol edecek?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Rus yetkililerle görüşmelerimden, ki bu değişmiş olabilir, Rusya ve Esad burada kontrolun kendilerinde kalmasında ısrar edebilirler. 2019 Soçi Anlaşması'na göre Türk-Rus ortak devriyeleri yapılması gerekiyordu. Soçi Anlaşması'na geri dönüş gerçekleşirse Türkiye ve Rusya’nın ortak devriyeye çıkabileceğini düşünüyorum ancak Türkiye’nin kalıcı bir varlığı olacağını sanmıyorum. Tahminim bu yönde, ancak Türkiye ve Rusya arasındaki görüşmeler konusunda bilgim yok.”

Etiketler
ABD Suriye Türkiye James Jeffrey