Emekli albay Özeller 'TSK yıpranır' derler diye yayımlamamış: Sıvası dökük evlere düşen şehit haberleri böyle geliyorum dedi

Gazeteci Barış Terkoğlu, emekli Albay Orkun Özeller'in 1 yıl önce Pençe Kilit Operasyonu'nun sorunlarına ilişkin yazdığı ancak yayımlamadığı yazının detaylarını paylaştı.

Emekli albay Özeller 'TSK yıpranır' derler diye yayımlamamış: Sıvası dökük evlere düşen şehit haberleri böyle geliyorum dedi

Türkiye şehit haberleriyle sarsılırken, Emekli Albay Orkun Özeller katıldığı bir televizyon programında, “Stratejik olarak da taktik olarak da yanlış. Kendime çok kızıyorum. Bir yıldır, ‘TSK’yi yıpratmak maksatlı açıklamalar yapıyor’ denir diye hep yuttum. Dolayısıyla kendimi bu şehitlerden sorumlu tutuyorum. Çıkıp bunları konuşmadığım, anlatmadığım için. Kendim de vicdani olarak sorumlu hissediyorum” ifadelerini kullanarak Pençe Kilit Operasyonunu anlatmıştı.

Gazeteci Barış Terkoğlu, Cumhuriyet’teki yazısında Özeller’in bundan bir yıl önce Pençe Kilit Operasyonuna ilişkin yazdığı ancak “TSK yıpranır” endişesiyle yayımlanmasına izin vermediği yazıdan dikkat çeken bölümler paylaştı.

'SINIRA KİLİT VURMAK BU ŞEKİLDE OLUR MU?'

Terkoğlu, Özeller’in operasyona ilişkin kendi kendisine sorduğu soruları şöyle aktardı:

“Peki amaç nedir? Sınıra kilit vurmak bu şekilde olur mu? Amacımız Irak bölgesindeki tüm teröristleri bulup etkisiz hale getirmek mi? Bu mümkün mü ya da böyle bir hareket tarzı doğru mu? Önümüzdeki yıl Gara’yı temizleyip sonraki yıllarda hedef Musul mu? Böyle bir hedefi de hayrımıza görmem mümkün değil. Üstelik askeri açıdan da çok büyük zorluklar ve hukuki engeller olacaktır.”

Özeller ayrıca, Güneye indikçe operasyonun zorluklarını da ilgili değerlendirmesinde şöyle anlatmış:

“Düşününce bugün icra edilen operasyonun anlaşılamayan yerini bir tuzağa çekiliyoruz olarak görüyorum. Sınıra kilit vurmak istiyorsak Irak topraklarında derinlere inmek yerine daha yakın bölgede emniyet tesis etmek her açıdan daha etkili ve faydalı olmaz mı? Hem daha az birlik kullanılacaktır hem ikmal sorunu olmayacaktır hem hukuki sorun olmayacaktır. Hem birliklerimizin bazılarının dinlenmesi imkânlı olacaktır. Hem de Yunanistan’a yönelik tedbir almak mümkün olacaktır. Ayrıca sınırlarda teknoloji destek ile daimi kalıcı tedbirler geliştirilebilecektir. Dolayısıyla Irak sınırından içeri girip derinlere ilerlemek askeri açıdan hiç akıllıca gelmiyor.”

ÖZELLER’İN TUHAF BULDUĞU DURUM

Terkoğlu yazısının ilgili bölümünde şunları kaydetti:

Operasyon bölgesini yakından tanıdığını anlatan Özeller, tuhaf bulduğu bir durumu daha anlatıyordu:

“Bölge KDP kontrolüne girmiş PKK etkinliğini kaybetmişken ne oldu da birden bölgeye PKK yığınaklanma yapmaya başlıyor? Bu değişim bana garip geldiği gibi, Türk askerinin bu kadar derine inmesine KDP’nin ses çıkarmaması daha çok garibime gidiyor. 94 yılından beri mevcut olan birlik ve birimlerimizin bölgeyi terk etmesini isteyen KDP yönetimi operasyonlarımıza ses çıkarmıyor. Bizi Amerika’ya şikayet etmiyor. Çok ama çok garip değil mi?”

Özeller, sorusuna yanıt ararken, Türkiye’nin çok daha kritik askeri tehlikelerle karşı karşıya olduğunu söylüyor, bunları sıralıyordu. Ardından tezini aktarıyordu:

“Özel birlikler, komando birlikleri, Pençe Kilit operasyonu nedeniyle Irak’ın kuzeyinde çok öncelikli olmayan bir göreve angaje edilmiş halde. Sanki kuşa bak kuşa deniyor gibi.”

Özeller’e göre stratejiyi ABD kurmuştu. Türkiye’yi Ege ve Suriye’den uzak tutmak için Irak’ta sıkıştırmaya çalışıyordu:

“(ABD) Türkiye oyalansın diye bir plan düşündü. Buna göre önce PKK’yi Irak’ın kuzeyine sevk etti, oralarda tahkimat yaptırdı, KDP’ye de ‘Sen seyret bir şeye karışma’ dedi, sonra da TSK’ye ‘hadi burada operasyon yapın, oyalanın’ dedi.”

Bir yıl önceki ifadeler, Türkiye’nin aslında hiç beklemediği yerden, Irak’tan PKK terörüyle vurulma ihtimalini açıkça söylüyordu. Ona göre TSK, Irak’ta tuzağa çekilmişti.

Etiketler
Şehit Barış Terkoğlu Cumhuriyet PKK Yunanistan