Deniz Poyraz davasında 'jet' karar! Avukatların talepleri reddedildi: 'Arkasındaki gücün üzerine gidilmiyor'

HDP İzmir il binasına silahlı saldırıda bulunarak Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in yargılandığı davada, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi yerel mahkemenin verdiği kararı onadı. Kararın Yargıtay’a taşınması bekleniyor.

Deniz Poyraz davasında 'jet' karar! Avukatların talepleri reddedildi: 'Arkasındaki gücün üzerine gidilmiyor'

Deniz Poyraz (38), 17 Haziran 2021 tarihinde İzmir'de bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Başkanlığı binasına giren Onur Gencer tarafından tabancayla vurularak öldürüldü.

HDP İzmir İl binasına düzenlediği silahlı saldırıda Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in yargılandığı davada İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi yerel mahkemenin kararını onadı. Kararda tüm istinaf başvuruları reddedildi.

27 Aralık 2022’de yerel mahkemenin verdiği karar, 31 Mayıs’ta usulen bozulmuş ve yerel mahkeme usulle ilgili düzeltmeleri yaparak dosyayı 31 Ağustos’ta yeniden istinaf mahkemesine göndermişti.

Mahkeme jet hızıyla, 40 günlük bir sürenin ardından, 11 Ekim’de avukatların itirazını reddederek yerel mahkemenin kararını onadı.

Mahkeme kararında, ‘mahkumiyet kararında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı’ öne sürülerek, ‘delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığı’ savunuldu.

Kararda, katil Onur Gencer tarafının tahliye talebi de "Sanık Onur Gencer'in üzerine atılı suçun niteliği, atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması, mahkumiyetine esas ceza süresi, tutuklama gerekçelerinde lehine değişiklik olmaması hususları birlikte değerlendirildiğinde, sanık açısından tutuklama nedenlerinin varlığını gösteren yeterli delillerin bulunduğu, adli kontrol uygulamasının bu aşamada yetersiz kalacağı ve tutuklama tedbirinin işlendiği iddia edilen suça ve bu suçun kanunda öngörülüp hükmedilen cezasına nazaran ölçülü olduğu" ifadeleriyle reddedildi.

"ARKASINDAKİ ŞEBEKE YA DA GÜCÜN ÜZERİNE GİDİLMEDEN KAPATILMASI HEDEFLENİYOR"

Konuya ilişkin Gerçek Gündem'e açıklamalarda bulunan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği üyesi avukat İmdat Ataş, dosyanın Yargıtay'a taşınmasının beklendiğini ifade etti. Ataş, kararın jet hızıyla alınmasının arkasındaki nedeni ise şöyle yorumladı:

"Başından beri söylediğimiz şey, bu dosyanın tek bir sanıkla kapatılmak istenmesi. Arkasındaki şebeke ya da gücün üzerine gidilmemesi. Bu anlamda hızlıca bir gözaltı süreci, sonra soruşturma süreci daha sonra da yargılama sürecinin de usulde eksikliklerle çok çabuk kapatılması. Çok fazla itiraz vardı. Yargılama da adil bir şekilde yürütülmedi. Dosyanın çabucak bir şekilde kapatılması bekleniyor."

ERDOĞAN, 'ARKASINDAKİ TÜM İLİŞKİLERİN ORTAYA ÇIKARILACAĞINA İNANIYORUZ' DEMİŞTİ

Deniz Poyraz'ın ölümü, siyasi şiddetin bir başka örneği olarak kabul edilirken, Türkiye'de siyasi şiddetin kurbanı olan binlerce kişiden sadece biriydi.

Poyraz'ın ölümünün ardından, HDP ve diğer muhalefet partilerinden tepkiler gelirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İzmir'deki provokatif saldırıyı en şiddetli şekilde kınadık, kınıyoruz ve benzerlerini de kınayacağız. Yakalanan failin önündeki ve arkasındaki tüm ilişkiler ortaya çıkartılarak en ağır cezayı da alacağına inanıyoruz" demişti.

Deniz Poyraz davasında 'jet' karar! Avukatların talepleri reddedildi: 'Arkasındaki gücün üzerine gidilmiyor' - Resim : 1

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, saldırgan olduğu belirtilen kişinin bir elinde silahla, diğer eliyle 'bozkurt' işareti yaparken ve Suriye'den çekilmiş olan fotoğraflarının sosyal medyada paylaşılması üzerine açıklama yaptı:

"Saldırı gerçekleştikten hemen sonra, elinde tuttuğu silahı ve bozkurt işaretiyle fotoğrafları servis edilen saldırganın kararlılıkla üstüne gidilmeli. Saldırganın bağları ve bağlantılarıyla, irtibat ve ilişki ağlarıyla hiçbir tavsamaya meydan vermeden araştırılması ve açığa çıkarılması gerekir."

NE OLMUŞTU?

İzmir'de 32 iş yerinin bulunduğu bir iş hanının 2'inci katındaki HDP merkezine 17 Haziran saat 11:05 sularında düzenlenen saldırı sonucu parti çalışanı Deniz Poyraz yaşamını yitirdi. İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklamada, saldırganın sağlık çalışanıyken istifa ederek görevinden ayrılan Onur Gencer isimli kişi olduğunu açıklamıştı, valilik şüpheli şahsın gözaltına alındığını duyurmuştu.

27 Aralık 2022'de İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmada, Gencer'e “Tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, “Konut dokunulmazlığını ihlal”, “Mala zarar verme” ve “Ateşli silahlar kanununa muhalefet” suçlarından da 9 yıl hapis cezası verildi.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Deniz Poyraz HDP Avukat Mahkeme