Cezaevinde 72 yaşındaki alzheimer hastası: Kızı yetkililere seslendi

72 yaşındaki alzheimer hastası Hamdin Ördek, cezaevinde ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Ördek'in ailesi yetkililere seslenerek, "Serbest bırakın" çağrısı yaptı.

Cezaevinde 72 yaşındaki alzheimer hastası: Kızı yetkililere seslendi

Giresun Espiye L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 72 yaşındaki Hamdin Ördek, ileri derecede alzheimer ve prostat hastası. Bilincini kaybeden Ördek, temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

Ördek ailesinin talebi doğrultusunda Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği gönüllü avukatlarından bir kişi Espiye Cezaevi’nde giderek Ördek’le görüştü. Ördek'in kızı ise yetkililere seslenerek, "Babamı serbest bırakın" ifadelerini kullandı.

"BABAM EKMEK DAVASINDAN BAŞKA BİR ŞEY BİLMEZ"

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre; avukat, görüş sonrası hazırladığı raporda, Hamdin Ördek’in tedavilere erişemediğini, kendini ifade etmekte zorlandığını ve bilincinin yerinde olmadığını ifade etti. Ördek'in görüş sırasında üstünü çıkartmaya çalıştığını ve hayatını tek başına idame ettiremeyecek kadar ağır hasta olduğunu söyleyen avukat, Ördek’in prostat hastası olduğu için sürekli çamaşırlarının değiştirilmesi gerektiğini fakat bunu yapamayacak durumda olduğunu belirtti.

Ördek’in kızı Elif Ördek ise babasıyla ilgili şunları söyledi:

“Babamın okuma yazması yok. Türkçe konuşamayan ve ekmek davasından başka bir şey bilmeyen biri. Kendisi şu an neden cezaevinde olduğunu bile bilmiyor. Maalesef babamın akli dengesi yerinde değil. Cezaevi sürecinde hastalığa yenik düştü. Giresun’da hiçbir akrabası olmayan, Türkçe dahi konuşamayan babam cezaevindeki koşullar nedeniyle 15 kilo verdi. Alzheimerla birlikte görme bozukluğu yaşıyor ve kendisi aynı zamanda prostat hastası. Yetkililere babamın bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulunuyorum.”

"TEDAVİYİ İŞLEVSİZ KILIYOR"

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Hapiste Sağlık ve Engelli Tematik Alan Temsilcisi Helin Akyol, Ördek’i yakından takip ettiklerini, alzheimer hastası bir mahpus olduğunu, her geçen gün sağlık durumunun kötüye gittiğini söyledi.

Akyol şunları aktardı:

“Hem ailesinin hem gönüllü avukatımızın ziyaret sonrası aktarımlarına hem de sağlık durumu raporlarına bakıldığında ‘hayatını tek başına idame ettiremeyecek’ durumda olduğu söylenebilir. Derneğimize gelen şikâyetlerden yola çıkarak Hamdin Ördek ve onun durumunda olan hasta ve yaşlı mahpusların hastane sevklerinin yapılmaması ya da çok geç yapılması gibi ortaklaşan sorunları olduğunu gözlemliyoruz. Alzhemir hastası mahpuslar ilaçlarını tek başına kullanmakta zaten sorun yaşıyorlar üzerine bir de ilaçlar bittikten günler, bazense aylar sonra yazılıyor bu da o zamana kadar yapılan tedaviyi de işlevsiz kılıyor.”

Akyol cezaevlerindeki hasta mahpuslara ilişkin şunları aktardı:

“Hapishanelerde yaşlılara yönelik iaşe bedellerinde, sosyal yardım alanında ya da özel bakım ihtiyaçları konusunda herhangi bir düzenleme yok, fakat kapatılma koşullarında yaşlı olmak demek birçok farklılaşan ihtiyacı beraberinde getiriyor aslında. Hapishane koşullarında düzenli tedaviye erişmek neredeyse imkânsız bu da çoklu ve kronik hastalıklara sahip yaşlı mahpusların durumunun giderek ağırlaşmasına neden oluyor. Ek gıda verilmiyor ve diyet yemeklere ulaşmakta çok zorluk çekiyorlar. Hapishaneler, düzenli-çoklu tedavi ve bakım gerektiren hastalıkları olan yaşlı mahpuslar için Anayasanın 17. maddesinde belirttiğinin aksine özgürlükten mahrum kalmanın doğal sonucu olan kaçınılmaz elem seviyesinden daha fazla sıkıntılı veya eziyetli bir duruma sokmakta.”

ADALET BAKANLIĞI’NA BAŞVURU

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, görüşme sonrası Adalet Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne başvurdu. Yapılan başvuruda Ördek’in ailesine yakın olan Diyarbakır Cezaevi’nde sevk edilmesi talep edildi. Başvuruda şu talepler yer aldı:

“Hayatını tek başına idame ettirmek zorlanan Hamdin Ördek’in Espiye L Tipi gibi bir ceza infaz kurumu yerine, hastalıklarına uygun bir hapishaneye sevk edilmesi gerekiyor. Giresun - Espiye L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kalmakta olan ağır hasta ve yaşlı mahpus Hamdin Ördek’in İstanbul-Metris R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, İzmir-Menemen R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu gibi R Tipi bir hapishaneye ya da ailesine yakın olan İstanbul - Maltepe 1 Nolu Kapalı Ceza İnfaz Kurumu gibi ailesine yakın herhangi bir hapishaneye sevkinin gerçekleştirilmesini ve bu konudaki girişimleriniz hakkında derneğimizin de bilgilendirilmesini talep ediyoruz."

Etiketler
Cezaevi Ağrı