'Bizde öcü, karabasan, gulyabani vardır da, cadı, canavar yoktur'

Nagehan Alçı, cadılar bayramının Türkiye'de tutmayacağını yazdı.

'Bizde öcü, karabasan, gulyabani vardır da, cadı, canavar yoktur'

Habertük yazarı Nagehan Alçı, bugünkü yazısında, cadılar bayramı, sevgililer günü gibi özel günleri eleştirdi.

İşte yazısından ilgili bölüm:

Cadılar Bayramı tutar mı?

Son yıllarda Cadılar Bayramı diye bilinen Halloween Türkiye’de de kutlanıyor. Keltler’in bir geleneği olan Halloween esasen bir pagan geleneği. Hasadın bittiği 31 Ekim gecesi, çiftçiler kötü ruhları korkutmak için cadı kostümleri giyerlermiş. Bu zamanla başta ABD olmak üzere Batı’da yaygınlaşmış. Çocuklar o ülkelerde çeşitli kılıklara girerek kapı kapı dolaşır, elma şekeri ve bilumum şekerlemeler toplar, şakalar yaparlar. Evler de balkabakları ile süslenir. Akşamları kıyafet partileri düzenlenir vs.

Bu yıl Türkiye’de Cadılar Bayramı kutlamalarında ciddi bir artış gördüm. İstanbul’da Nişantaşı’nda, Etiler’de onlarca "Cadılar Günü Parti"si vardı. İzmir Alsancak’ta meydanı kapattılar kutlama için. Hatta bazı özel okullar geçen hafta "Cadılar Bayramı tatili" yapmış.Peki Cadılar Günü, Sevgililer Günü gibi tutar mı?

Açıkçası bana pek bir özenti ve eğreti geliyor bu kutlamalar. Halloween’in kökleşeceğini hiç zannetmiyorum, cadılar, kötü ruhlar, bizim kodlarımızda olmayan şeyler.

ÖZENTİ VE EĞRETİ

Diyebilirsiniz ki bizim çocukluğumuzda Sevgililer Günü de yoktu. Doğru, Sevgililer Günü’nü çocukken seyrettiğim "Hayat Ağacı" dizisinde ilk kez görmüştüm. Şimdi ise 14 Şubat neredeyse milli tatil ilan edilecek. Ama bir günü sevgiliye, eşe ayırmanın bir bağlamı, bir karşılığı var. Tıpkı Anneler Günü, Babalar Günü gibi.

Sonradan hayatımıza giren ve yavaş yavaş yaygınlaşan "Baby Shower" gibi Amerikan geleneklerinin de kısmen bir karşılığı var. Henüz çok yaygınlaşmadı ama bebek doğmadan ihtiyaçlarını tamamlamak için hediye toplama partisi işlevsel.

Ama bu Halloween pek bir yabancı, pek bir eğreti geliyor bana. Şimdi trend olduğu için, kostüm parti vs çekici göründüğü için yaygınlaşıyor görünse de kökleşeceğini sanmıyorum. Zira bizde öcü, karabasan, gulyabani vardır da, cadı, canavar yoktur.

Etiketler
Nagehan Alçı Türkiye