Meteoroloji'den uyarı: 9 ilde toz taşınımı bekleniyor

Hafta başında Güneydoğu Anadolu kentlerinde toz taşınımı beklendiğini bildiren Meteoroloji Genel Müdürlüğü, çamurlu yağmur görülebileceğini ve astım, nefes darlığı gibi rahatsızlığı olanların dikkatli olması uyarısında bulundu.

Meteoroloji'den uyarı: 9 ilde toz taşınımı bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), yarın, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu için toz taşınımı uyarısında bulundu. MGM'den yapılan açıklamaya göre, yarın (31 Ekim 2022 Pazartesi günü) sabah saatlerinden itibaren Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş ile Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin ve Adıyaman'da, Suriye kaynaklı toz taşınımı bekleniyor.

Ulaşımda aksamalar ve çamur şeklindeki yağışlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

''TOZ TAŞINIMI GENELLİKLE BAHAR AYLARINDA GÖRÜLÜYOR''

Toz taşınımın özellikle ilkbaharda olmak üzere, bahar aylarında görülen bir hava olayı olduğunu belirten Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, "Toz taşınımı olayı, Akdeniz'de oluşan bazı alçak basınç sistemleriyle özellikle Kuzey Afrika'dan gelen toz taşınımıyla olur.

Çöl üzerinden kalkan yapılarla üzerimize doğru gelir. Bu sistem güneyli rüzgarların oluşmasıyla olur. Güneyli rüzgar Orta Akdeniz'de oluşan bir alçak basınçtır. Bu da bize güneyden havayı taşıyor.

Bu güneyden gelen hava sadece Türkiye'ye özgü değil, zaman zaman Akdeniz'in kuzey kesinlerine, Yunanistan ve İtalya'ya gider. Biz de bu bölgede olduğumuz için yurdumuz etkileniyor" dedi.

''ANORMAL BİR HAVA OLAYI DEĞİL''

Son dönemlerde sıkça görülen toz taşınımının anormal bir durum olmadığına vurgu yapan Tek, "Yaz aylarına doğru toz taşınımı daha çok Güneydoğu'da görülüyor. Fakat oradaki aynı sistemle batıya gelmiyor. O yapıda, yine güneyli akışın olması yani güneyli rüzgarların gerekiyor.

Güneyli akışın olması için de bu sefer yaz aylarında Türkiye'nin üzerinde alçak basınç olması gerekiyor. Özellikle, Suriye ve Irak kaynaklı bir taşınım oluyor. Gaziantep, Mardin, Diyarbakır gibi bölgeler etkileniyor, buralardan gelen toz taşınımından" diye konuştu.

Etiketler
Meteoroloji