4'ü öğrenci 5 kişinin ölümüne sebep olmuştu: Şoförün uyuşturucu kullandığı ortaya çıktı

Gebze'de 5 kişinin hayatını kaybettiği kazada şoförün kanında uyuşturucu maddeye rastlandı, aracın servis taşımacılığı yapacak belgelerinin olmadığı ortaya çıktı. Veli-Der Başkanı Yılmaz, "Denetim yok” diye konuştu.

4'ü öğrenci 5 kişinin ölümüne sebep olmuştu: Şoförün uyuşturucu kullandığı ortaya çıktı

Kocaeli Gebze’de geçen yıl meydana gelen ve 4'ü öğrenci 5 kişinin hayatını kaybettiği, 17 kişinin yaralandığı kazanın arkasından ihmal çıktı. Tutuklanan sürücü Mehmet Özdemir'in kan ile idrar örneklerinde uyuşturucu maddeye rastlandı. Midibüsün servis taşımacılığı ile ilgili birçok belgesinin eksik olduğu, ayrıca ikiz plakalı çıktığı belirlendi.

Adli Tıp Kurumu’nun raporuna göre Özdemir’in kan ve idrar örneklerinde 'metamfetamin' ve 'amfetamin' isimli uyuşturucu maddelerin yanı sıra narkotik benzeri bir ağrı kesici olan 'tramodol' ilacına rastlandığı belirtildi.

BELGELER EKSİK

BirGün'den Dilara Şimşek'in haberine göre, kaza ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda; servisin mesleki faaliyet belgesi, SRC2 belgesi, psikoteknik raporu, servis taşımacılığı yetki belgesi, servis taşımacılığı kartı, okul servisi güzergah kullanımı izin belgesi, mesleki faaliyet belgesi ve toplu taşıma aracı kullanım belgesi olmadığı, bu eksikliklere rağmen taşımacılık yaptığı belirtildi. Raporda ayrıca rehber personel olmaması, denetim-gözetim mekanizması kurulamaması nedeniyle servis işleten firmanın da yüzde 50 hatalı olduğu vurgulandı.

ASLİ DERECEDE KUSURLU

İncelemeler sonrası savcılığın raporunda, "Yaşanan kazanın alınacak tedbirler ile önlenebilir nitelikte olduğu, kaçınılmazlıktan söz edilemeyeceği, soruşturma konusu olayın meydana gelmesinde; araç sahiplerinden İ.A. ve C.A.'nın, okul servis firması sahiplerinden C.Ö. ve H.Ö.'nün, firmanın servis sorumlusu S.D.'nin, okul müdürü Z.A.Y.'nin ve sürücü Mehmet Özdemir'in bilinçli taksir seviyesinde asli derecede kusuru oldukları kanaatine varılmıştır" denildi.

Gebze 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savunma yapan Özdemir "Uyuşturucu kullandığım söyleniyor. Fakat uyuşturucuyu 1 hafta önce kullandım. Kaza anında uyuşturucu etkisinde değildim. Kazanın oluşumuna uyuşturucunun etkisi bulunmamaktadır. Tahliyemi talep ediyorum" dedi. Özdemir'in tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, fren aksının bilirkişi tarafından incelenmesini istedi. Heyet ayrıca Adli Tıp Kurumu'na yazı yazılarak, sözkonusu uyuşturucu oranının araç kullanmaya engel oluşturup oluşturmayacağı yönünde mütalaa talep etti. Daha sonra heyet, duruşmayı erteledi.

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Başkanı Ömer Yılmaz, uygulanmayan Servis Yönetmeliği ve denetim eksikliğine vurgu yaptı. Yılmaz, “2017 yılında İzmir’de bir öğrenci serviste hayatını kaybettikten sonra övünerek bu yönetmeliği çıkardıklarını söylediler. Ancak o yönetmelik hayata geçirilmedi” dedi.

DENETİM YOK

Yönetmelikler ve denetimler hayata geçirilmedikçe bu tür ölümlü kazaların artacağına dikkat çeken Yılmaz, şöyle konuştu:

“Kimin şoför olduğu, nasıl çalıştığı ya da çalıştırılacağı denetim olmadığı zaman belirlenemiyor. Denetim olmayınca birçok kişi ölüyor. Çocukların hayatının emanet edildiği şoförlerin ruh sağlığı nasıl, bağımlı mı bunlar tespit edilmeli. Bu tür insanlar çocuklarla temas etmemeli. Sistem doğru düzgün işlemediği için en kolay olanı suçu tamamen şoföre atmak ancak yönetmeliğin hayata geçirilmemesi başlı başlına karar alıcıların suçu. Kendi yönetmeliklerini kişiler kendisi uygularsa bunlarla karşılaşacağız.”

Yılmaz, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

•2017’de çıkarılan yönetmelik hayata geçirilmeli.

•Özellikle çocuklarla buluşan şoförlerin ince elenip sık dokunularak göreve getirilmesi gerekiyor.

•Şoförü olmak için belli kriterler

•Çocukların yaş düzeyini bilen, anlayan şoförler olmalı. Şoförler de eğitime tabi tutulmalı. İletişim becerileri geliştirilmeli.

•Servislerin denetimleri artırılmalı

NE OLMUŞTU?

Kaza, geçen yıl 9 Kasım’da Yavuz Selim Mahallesi Fikri Altıokka Caddesi’nde meydana geldi. Mehmet Özdemir idaresindeki öğrenci servis midibüsü, yolda yürüyen Birsen Giriş’e çarptıktan sonra kontrolden çıkıp, köprüden dereye uçtu. Kazada Birsen Giriş, öğrenciler Mert Efe Akıllı, Esma Nur Avcı, Rabia Üst ve Ege Yılmaz hayatını kaybetti, 17 kişi yaralandı. Kazada ağır yaralanan sürücü Özdemir’in sağ bacağı ise hastanede kesildi. Tedavisinin ardından gözaltına alınıp, adliyeye sevk edilen Özdemir, ‘taksirle birden fazla kişinin ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan tutuklandı.

Etiketler
Muş Öğrenci Uyuşturucu Gebze