Eğitim İş'ten 50/d tepkisi: İktidar emek düşmanı modele başvuruyor

Eğitim İş İzmir 4 Nolu Yükseköğretim Şube Başkanı Zübeyde Serbest açıklamasında 50/d sistemine tepki gösterdi. Serbest, "Anayasa’ya aykırı güvencesiz istihdam modelleriyle sömüren iktidar, akademide de benzer bir emek düşmanı modele başvurmaktadır" dedi.

Eğitim İş'ten 50/d tepkisi: İktidar emek düşmanı modele başvuruyor

Eğitim İş İzmir 4 Nolu Yükseköğretim Şube Başkanı Zübeyde Serbest, yaptığı yazılı açıklamada, akademide yaşananlara tepki gösterdi.

“Akademideki 50/d kıyımı derhal son bulmalıdır!” diyen Serbest, “Öğretmenleri adına sözleşmeli ve ücretli denen Anayasa’ya aykırı güvencesiz istihdam modelleriyle sömüren iktidar, akademide de benzer bir emek düşmanı modele başvurmaktadır” ifadeleri kullandı.

“FAYDALI GİBİ GÖRÜNEN BU HÜKÜM, ZİNCİRLEME BİR MAĞDURİYET YARATMAKTADIR”

Zübeyde Serbest, şunları kaydetti:

“Bilindiği üzere 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 50. maddesinin d fıkrası lisansüstü eğitim yapanların her defasında 1 yıl olmak üzere Araştırma Görevlisi kadrosuna atanmasına olanak sağlayan bir hüküm içermektedir. Faydalı gibi görünen bu hüküm, zincirleme bir mağduriyet yaratmaktadır:

-50/d kapsamında atanan bir araştırma görevlisinin herhangi bir sebeple lisansüstü eğitimle ilişiği kesildiği anda kadro ile de ilişiği kesilmekte ve işsiz kalmaktadır. Örneğin doktorasını tamamlayan araştırma görevlileri doktoralı işsizler haline gelmektedir.

-Araştırma görevlilerinin bazıları akademiyle ilişkilerinin kesilmemesi için doktora sürecini uzatma yolunu seçmekte ve bu durum ülkenin işgücü niteliğini olumsuz etkilemektedir.”

“EĞİTİMCİLERİ, ZİHNEN EN ÜRETKEN OLDUKLARI DÖNEMDE KISA VADELİ GELECEK KAYGILARINA TERK ETMENİN FATURASI, AKADEMİNİN NİTELİĞİNİN DÜŞMESİDİR”

Serbest, açıklamasında ayrıca şunları kaydetti:

“Eğitim-İş olarak uyarıyoruz:

Gelişmiş ülkelerin tümünde, akademiye geniş hak, imkan ve özgürlükler tanınması tesadüf değildir. Ülkenin en önemli bilim yuvalarında emek veren eğitimcileri, zihnen en üretken oldukları dönemde kısa vadeli gelecek kaygılarına terk etmenin faturası, akademinin niteliğinin düşmesidir.

Bu sorunun çözümü bellidir:

-Kanundan beklenen amaç bir şekilde lisansüstü öğrencilerinin desteklenmesi ise bunun yöntemi, kaçak işçi çalıştırma modelleri yaratmak değil öğrencilere yönelik burs ve hibeleri artırmaktır.

-Unutulmasın ki yükseköğretim kurumlarında emek veren herkes bir kamu hizmetlisidir. Kamu hizmeti de kamu personeli tarafından kesintisiz sürdürülmesi gereken bir süreç olduğundan dolayı yükseköğretim kurumlarında akademik ve idari her türlü faaliyet, kadrolu personel tarafından yürütülmelidir. Dolayısıyla 50/d kapsamında araştırma görevlisi olarak görev yapan tüm personelin kadrolarının derhal 33. Madde kapsamında daimi kadroya aktarılması şarttır.

-Yükseköğretim kurumlarında kurum içi atamalarda ilan şartı kaldırılmalı, kadroya atanmak rektörlerin keyfine bırakılmamalı, doktorasını tamamlayanlar derhal “doktor öğretim üyesi” kadrosuna, doçent unvanına hak kazananlar derhal “doçent” kadrosuna atanmalıdır.

“DÜNYANIN İLK 500 ÜNİVERSİTESİ LİSTESİNE NEDEN GİREMEDİĞİNİ SORANLAR, CEVABI LİYAKATSİZ VE ADİL OLMAYAN KADRO SİSTEMİNDE BULABİLECEKTİR”

Altını çiziyoruz: Güvenceli istihdam bir lütuf ya da pazarlık konusu değil Anayasal bir haktır!

Türkiye’nin son yıllarda dünyanın ilk 500 üniversitesi listesine neden giremediğini soranlar, cevabı üniversitelerimizin özerkliğine yapılan müdahalelerin yanı sıra bu liyakatsiz ve adil olmayan kadro sisteminde bulabilecektir.”

Etiketler
İzmir