Yaşamını yanındaki arkadaşlarının desteğiyle sürdürüyor: Aysel Tuğluk dün ATK’ya gönderildi

HDP Eş Genel Başkan Yardımcılığı görevindeyken 29 Aralık 2016'da tutuklanan ve bu süreçte “demans” tanısı konulan Aysel Tuğluk’un avukatı Reyhan Yalçındağ, “Müvekkilimiz bu hafta ATK’ya gönderildi. Şu an bu raporun sonucunu bekliyoruz” dedi.

Yaşamını yanındaki arkadaşlarının desteğiyle sürdürüyor: Aysel Tuğluk dün ATK’ya gönderildi

GERÇEK GÜNDEM - FİLİZ GAZİ

Aysel Tuğluk, HDP Eş Genel Başkan Yardımcılığı görevindeyken, 29 Aralık 2016 tarihinde tutuklandı. 6 yıldır Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Tuğluk’a tutukluluğunun 5'inci yılında demans tanısı konuldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) eski Genel Başkanı ve Aysel Tuğluk'un avukatı Reyhan Yalçındağ, Tuğluk’un sağlık durumuna ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Cezaevi infaz koruma memurlarının ve idaresinin de açıktan bildiği üzere günlük hiçbir ihtiyacını yardımsız karşılayamıyor. Yanındaki arkadaşlarının desteğiyle yaşamını sürdürüyor. 2021’de Kocaeli Tıp Fakültesi tarafından verilen raporda denildiği gibi cezaevinde kalacak ve hayatını idame edecek durumda değil. Kaldı ki bu raporun üzerinden geçen 1 yılda durumu daha da ağırlaştı.”

TUĞLUK, BU HAFTA ADLİ TIP KURUMUNA GÖNDERİLDİ

Yalçındağ, Tuğluk’un kelimeleri unutarak konuştuğunu belirterek şöyle dedi:

“Dün Adli Tıp Kurumu’na giden müvekkilimiz, avukat arkadaşa ATK’nın (Adli Tıp Kurumu) ismini de hatırlamadan söyledi. Kelimeleri unutarak konuşuyor.”

Avukat Yalçındağ, son hukuki süreci ise şu sözlerle anlattı:

“Mart, Nisan ve Mayıs aylarında üç ayrı başvuru yaparak Aysel Tuğluk’un sağlık durumunun geldiği vahim aşamayı gösteren yeni belgeler sunduk. Son başvurumuzda TİHV (Türkiye İnsan Hakları Vakfı) tarafından konunun uzmanı hekimlerce hazırlanan kapsamlı bilimsel tıbbi mütalaa bulunuyor. Bunlar üzerine müvekkilimiz ATK’ya sevk edildi.

Geçen gün Ceza ve Tevkifevleri Müdürü’nün TBMM komisyonuna yaptığı açıklamada her ne kadar kendiliğinden gönderildiği belirtilmiş ise de esasında birkaç aydır sürekli yeni ek belge ve raporlarla birlikte yaptığımız bir başvuru var. Bunun üzerine müvekkilimiz bu hafta, günübirlik ATK’ya gönderildi. Şu an bu raporun sonucunu bekliyoruz. Umarız bu defa hukuki ve tıbbi etiğe uygun bir rapor çıkar.”

ANNESİNİN CENAZESİ SALDIRILMIŞTI

Tuğluk'un bu hastalığa yakalanmasına sebep olarak ise 2017'de annesinin cenazesine düzenlenen saldırı olduğu belirtiliyor. Cenazeye saldıranların "Terörist cenazesi gömdürmeyiz!" demesinin ardından Tuğluk'un annesi defnedildiği mezardan çıkarıldı ve Tunceli'ye gömüldü.

Tuğluk, tutukluluğunun 5'inci yılında zaman kavramını yitirmişti, ayın kaçı olduğu, hangi yılda olunduğunu unutmuştu. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin 1 Nisan 2021 tarihli nöropsikolojik testi raporunda, Tuğluk'un bilişsel sorunları olduğuna dikkat çekilmiş ve Alzheimer teşhisi konulmuştu. 18 Haziran'da yine KOÜ'deki psikiyatri notunda Tuğluk'un bilişsel yıkım yaşadığı belirtilip demansiyel süreçte olduğu ifade edildi. Yine KOÜ'de 7 Temmuz'daki raporda, Tuğluk'taki belirtilerin demans ile uyumlu olduğuna vurgu yapıldı. 12 Temmuz'da ise KOÜ Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından Tuğluk'un ilerleyen demans hastalığı nedeniyle ihtiyaçlarını tek başına gideremeyeceği belirtilerek ceza infazının ertelenmesi gerektiği ifade edildi.

RET KARARININ VERİLDİĞİ GÜN ÇIKAN RAPOR

Art arda verilen raporlar üzerine Tuğluk'un avukatları infazın ertelenmesi için başvuruda bulundu. 3 Eylül'de Adli Tıp Kurumu Başkanlığı tarafından Tuğluk'un kendisini kötü göstermeye çalıştığı söylendi ve cezaevi şartlarında hayatını yalnız idame ettirebileceği belirtildi. Tam da bu raporun verildiği gün, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı infazın ertelenmesi kararını söz konusu rapora dayandırarak reddetti.

Etiketler
Aysel Tuğluk HDP