Kadıköy Belediyesi'nin hedefe konduğu rüşvet operasyonunda yeni detaylar

İstanbul merkezli 5 ilde rüşvet suçuna karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan, aralarında Kadıköy Belediyesi'nde görevli zabıta ve mühendislerin de bulunduğu 194 şüphelinin ifade alma işlemleri sürüyor.

Kadıköy Belediyesi'nin hedefe konduğu rüşvet operasyonunda yeni detaylar

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında, "örgütlü olarak rüşvet almak, vermek, aracılık etmek ve resmi belgede sahtecilik" suçlarına karıştıkları iddiasıyla 17 Mayıs'ta gözaltına alınan zanlıların emniyetteki işlemleri devam ediyor.

SUÇ ÖRGÜTÜNÜN ÇALIŞMA SİSTEMİ 2 EVREDEN OLUŞUYOR

NTV'nin aktardığına göre; rüşvet çarkının kurulduğu, bunun için 2 evreli bir sistem kurulduğu ileri sürüldü.

Şüphelilerin "resmi hiyerarşinin dışında komuta sistemine sahip olmaları" ve "suç eylemlerinde örgüt üyelerinin birbirleriyle stratejik seviyede irtibatlı ve dayanışma halinde oluşu" rüşvet çarkının örgütlü ve uzun süreli bir sistem olduğunu ortaya koyuyor.

Resmi hiyerarşinin dışında olmaları tespiti, gözaltına alınan şüphelilerin belediye yöneticilerinden ayrı hareket ettiğini ortaya koydu.

RÜŞVETE SABİT TARİFE

Birçok şüphelinin itirafçı olmayı kabul ettiği soruşturma kapsamında, zabıta, mühendis ve diğer belediye personellerinin, göz yumdukları ya da cezai işlem yapmadıkları bazı konularda sabit fiyat tarifesi uyguladıkları belirlendi.

Yapılan tespitlere göre inşaat ruhsat onayı için 30 bin, çatı tadilatına 10 bin, izinsiz beton dökmeye 1500, hafriyat işi için 1000 ve vinç kurmaya ise 500 lira sabit rüşvet isteniliyor.

224 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI VERİLMİŞTİ

Soruşturma kapsamında Kadıköy Belediyesinde görevli 48 zabıta memuru ve 6 gıda denetim mühendisinin de aralarında bulunduğu 224 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmişti.

Gözaltıların yapıldığı gün, operasyonun hedefinin Kadıköy Belediyesi olduğu söylense de belediyede ne bir arama yapılmıştı ne de belediye yöneticilerinden biri gözaltına alınmıştı. Hükümete yakın medya kuruluşları, belediye binası önünden canlı yayın yapmıştı.

ESKİ AKP MECLİS ÜYESİ GÖZALTINA ALINDI

Kadıköy Belediyesi'nde görevli herhangi bir CHP'li Belediye Meclis Üyesi gözaltına alınmazken, eski AKP Belediye Meclis Üyesi Münire Barçın Kayaman'ın da gözaltına alındı.

ODABAŞI: BU BİR SİYASİ OPERASYON

Operasyonun yapıldığı gün, Gerçek Gündem'e açıklama yapan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, operasyonun siyasi hamle olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Valilik açıklama yapıyor... Valilik hangi operasyonla ilgili şimdiye kadar açıklama yaptı?

Bu dakika itibariyle eminim ki bu siyasi operasyon! Gündemi değiştirmek için Cumhuriyet2in kalesi Kadıköy Belediyesi'ne operasyon yapılmış imajı vererek böyle bir algı yaratarak, Atatürk Havalimanı'nın yıkılmasını Sayın Genel Başkanımızın SADAT'ın önüne gitmesini unutturmaya çalışıyorlar.”

Etiketler
Kadıköy İstanbul Gözaltı Kadıköy Belediyesi