EnerjiSA'ya bağlı şirketten işten atılan işçiler: Hesabını sorarım, soramazsam hesabı engelli çocuğuma veremem

Ankara'da EnerjiSA'ya bağlı Başkent Elektrik şirketinden Ramazan ayı öncesi yaklaşık 24 işçi gerekçesiz işten çıkarıldı. CHP milletvekilleri Yıldırım Kaya ve Kani Beko, Başkent Elektrik'e giderek genel müdür ile görüştü.

EnerjiSA'ya bağlı şirketten işten atılan işçiler: Hesabını sorarım, soramazsam hesabı engelli çocuğuma veremem

Başkent Elektrik'te çalışırken işten çıkarılan işçiler yaklaşık 15 gündür mücadele veriyor. Gerekçesiz bir şekilde işten çıkarıldıklarını söyleyen işçilerin, iş başı yapmak istiyorlar.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ve CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, bugün Başkent Elektrik'e giderek genel müdür ve genel müdür yardımcıları ile birlikte görüşme yaptı. Yaklaşık 1 saatlik görüşmenin ardından CHP'li vekiller, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İç Anadolu Bölge Temsilciliği'ne işçiler ve sendika temsilcileri ile birlikte açıklamada bulundu.

Görüşmeye ilişkin açıklama yapan Beko, "Ankara son dönemlerde işçi atılımlarıyla sarsılıyor. Dolasıyla biz bugün Ankara Milletvekilimiz Yıldırım Kaya ile birlikte 15 günden bu yana Başkent Elektrik'ten gerekçesiz bir şekilde işten atılan arkadaşlarımızın işe iadeleri için Başkent Elektrik'in genel müdürü, genel müdür yardımcıları, insan kaynaklarından sorumlu daire başkan yardımcısı ile birlikte bir saatlik görüşme yaptık" dedi.

"ARKADAŞLARIMIZIN DİSİPLİN KURULU KARARLARI YOK"

Beko, Başkent Elektrik'te işçilerle ilgili yönelttikleri sorulara net cevaplar alamadıklarını ifade etti. İşçilerin gerekçesiz bir şekilde işten çıkarıldıklarını söyleyen Beko, "Arkadaşlarımızın disiplin kurulu kararları yok. Dolasıyla bu arkadaşlarımız yarın işe iade davası açarlarsa kesin kazanacakları belli. 'Siz, işe iade davasını kazandıktan sonra yargıya saygı duyup bu karar sonunda iş başı yaptıracak mısınız?' dedik. 'Hayır' dediler. 'Peki bu arkadaşlar işten atıldıktan sonra ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, kıdem tazminatı alacaklar. 'Biz işten attığımız bu arkadaşlarımıza ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, kıdem tazminatı da vereceğiz' ifadesini kullandılar" sözleriyle görüşmeyi aktardı.

"BU ARKADAŞLARIMIZIN YAPABİLECEĞİ BİR İŞ YOKMUŞ"

Kastamonu'da sel felaketinde ve Isparta'da yaşanan elektrik kesintileri sırasında işten atılan çalışanların görev yaptığını belirten Beko, "Bir de arkadaşlara 'başarı belgesi' verdiler. Onları da sorduk, 'evet, başarı belgelerini de kendilerine verdik' dediler. Ancak, kendilerine iş verecek pozisyon bulamamışlar. Koskoca Başkent Elektrik'te 8 bin işçi çalışıyor. 8 bin işçi çalışan bir işletmede bu arkadaşlarımızın yapabileceği bir iş yokmuş. Bozkurt'ta, Isparta'da vardı ama bu arkadaşlarımız iş akitleri feshi olurken maalesef sözlü, yazılı ihtar verilmemiş" diye konuştu.

"BİRLİKTE OLACAĞIZ"

DİSK Genel Başkanlığı görevinde de bulunan Kani Beko, "Gerekçesiz işçiyi işten atmak DİSK'in geleneklerine göre 'sosyal bir cinayettir.' Bu işten atılan arkadaşlarımızın onurlu direnişini, mücadelesini işe iade edilinceye kadar biz onların yanında yer alacağız, birlikte olacağız" dedi.

"SENDİKAL GEREKÇEDEN DOLASI İŞTEN ATMADIK' DİYORLAR"

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Başkent Elektrik'ten gelen talep üzerine genel müdür ile görüşmeye gittiklerini söylerken, görüşmeyi şöyle anlattı:

"Çok açık ve net kendilerine şu soruları sorduk; bir sizin kapınızın önünde size yıllarca emek vermiş işçilerin dayak yemesine neden seyirci kaldınız? İki, Ramazan ayı, bayram öncesi bu insanları neden işten attınız? Söylediklerinin birincisi şu; dayak konusunda hiçbir şey söyleyemiyorlar ama 'Bir buçuk yıldır işten atamıyorduk, bu yasak kalktıktan sonra bu arkadaşların işine son verdik. Sendikal gerekçeden dolası işten atmadık' diyorlar. Hatta şöyle bir gaf yaptılar, 'Yetkili sendikadan işten çıkarttığımız o sendikaya üye olanların sayısı, bu arkadaşlarımızın sayısından daha fazla.' Biz de diyoruz ki hiçbir işçi, emekçi haklı bir gerekçe yoksa işinden, ekmeğinden olamaz. EnerjiSA büyük bir firma, Türkiye'nin sayılı holdinglerinden birisi. Bu holdingin adını Türkiye'de ve uluslararası arenada karar listeye aldırtmayın."

"DAYANIŞMA İÇİNDE OLUN, BİRBİRİNİZİ İHBAR ETMEKTEN VAZGEÇİN"

Kaya, tüm işçilere, emekçilere, "Ne olursunuz, kendi arkadaşlarınızın, birlikte iş gördüğünüz arkadaşlarınızın ekmeği ile oynamayın. Sendikal rekabet sahada mücadele ile olur. Sendikal rekabet, bir diğerinin işten çıkmasına neden olabilecek şikayetlerle olmaz. Sendikalar bugün var, yarın yok ama insanlık ve emekçiler dün de vardı, bugün de var, yarın da olacak. Birbirinizin elinden tutun. Dayanışma içinde olun, birbirinizi ihbar etmekten vazgeçin" diye seslendi.

"BİR TANE BİLE İŞÇİ ARKADAŞIMIZIN KABAHATİNİ, SÖYLEYEMEDİLER, SÖYLEMEYECEKLER DE"

Beko ve Kaya'ya verdikleri destekten dolayı teşekkür eden DİSK Elektrik, Gaz, Su, Baraj Çalışanları Sendikası (Enerji-Sen) Genel Başkanı Süleyman Keskin, "Biz haklıyız, doğruyuz. Yasalar bizden yana. Bizi işten atma gerekçelerine dair bir tane haklı gerekçe getirip önümüze koyarlarsa emin olun o direnişi biz kendimiz bırakacağız, bütün kamuoyundan da özür dileyeceğiz demiştik. Maalesef bir tane bile işçi arkadaşımızın kabahatini, kusurunu söyleyemediler, söylemeyecekler de" dedi.

"BU BİZİM EKMEK DAVAMIZ DEDİK"

Keskin, "Biz çocuklarımıza söz verdik, bu bizim ekmek davamız dedik. Bu mücadeleye çıktığımızda da ekmeğimizi geri almadan da asla geri dönmeyeceğiz dedik. Ülkenin dört bir yanında, biliyoruz, yalnız değiliz" diye konuştu.

"DAVULLARIMIZLA, HALAYLARIMIZLA KUTLADIĞIMIZ GÜNE KADAR BUNU SÜRDÜRECEĞİZ"

DİSK İç Anadolu Bölgesi Temsilcisi Tayfun Görgün, görüşmelerde henüz işçiler lehine bir sonuç alınmadığını ifade ederken, "Fakat bu işler dünyanın her yerinde böyle olmuştur. Mücadele eden işçiler, mücadeleden vazgeçmedikleri sürece, bu mücadele sürer ve başarı ile sonuçlanır. Biz bunu biliyoruz ve bunu devam ettireceğiz. Bu haklı olduğumuz davada işe dönüşten sonraki davullarımızla, halaylarımızla kutladığımız güne kadar bunu sürdüreceğiz" dedi.

"ŞEREFLİ BİR BABAYIM, ŞEREFİMLE ÇEKER GİDERİM"

Başkent Elektrik'ten atılan işçi Erdal Şener, "Eğer ortada suç varsa ve bu suçu benim yüzüme söyleyebilirlerse ben özür dilemesini de bilirim. Kamuoyunu yanılttım, herkesten özür dilerim derim. Şerefli bir babayım, şerefimle çeker giderim. Ama gözümün gördüğü hiçbir şeyden korkmadım şimdiye kadar. Korkmuyorum da. Haklı davamda sonuna kadar gideceğim" diyerek haksız yere işten çıkarıldığını söyledi.

"SORMAZSAM BEN BUNUN HESABINI ENGELLİ ÇOCUĞUMA VEREMEM"

Şener, mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini vurgularken, "Gerekçesi olmadan hiç kimse beni işten atamaz. Atarsa da ben bunun hesabını sorarım. Sormazsam ben bunun hesabını engelli çocuğuma veremem. Sonuna kadar direncimiz sürecek. Hiç kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Etiketler
Ankara Elektrik Yıldırım Kaya Kani Beko