Sedef Kabaş için istenen ceza belli oldu, Adil Karaismailoğlu ve Süleyman Soylu için de cezası istendi

Erdoğan'a hakaret nedeniyle tutuklanan gazeteci Sedef Kabaş için istenen ceza belli oldu.

Sedef Kabaş için istenen ceza belli oldu, Adil Karaismailoğlu ve Süleyman Soylu için de cezası istendi

Gazeteci Sedef Kabaş, TELE1’de katıldığı televizyon programında yaptığı konuşmada bir 'Çerkez Atasözü'ne atıfta bulunmuş, bunun üzerine 21 Ocak gecesi evinden gözaltına alınarak ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Kabaş hakkında hazılanan iddianamede, zincirleme şekilde "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 7 yıla kadar hapis talep edildi.

BAKANLARA HAKARETTEN AYRI CEZA

Kabaş'a, bakanlar Süleyman Soylu ve Adil Karaismailoğlu'na yönelik sözleri nedeniyle de "Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret" suçundan toplam 4 yıl 8 aya kadar hapsi istendi.

ÜSLUP ELEŞTİRİSİ HAKARET SAYILDI

Sedef Kabaş’la ilgili hazırlanan iddianamede, Kabaş’ın Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’na ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya da hakaret ettiği iddia edildi.

Karaismailoğlu, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun katıldığı programa bağlanmıştı. Karaismailoğlu’nun programda kullandığı ifadeler ve üslubu eleştiri konusu olmuştu.

Sedef Kabaş, TELE 1 yayınında Karaismailoğlu’nun üslubunu eleştirdi ve “O nasıl bir üslup nasıl bir konuşma tarzı bir bakansınız siz ya bir bakansınız o üslup yani o suçlayıcı tavır ve hiçbir argüman üretmeden o iddiaların karşılığında bir veri üretmeden trollerin ortaya koyduğu ya da ürettiği yalan haberlerden medet umarcasına bir zavallılık sergilemek yani gerçekten…” dedi.

Savcı, Kabaş’ın “yalan haberlerden medet umarcasına bir zavallılık sergilemek” şeklindeki sözlerinin Karaismailoğlu’na hakaret olduğunu öne sürdü ve iddianamede şunları kaydetti:

“Şüpheli Sedef KABAŞ’ın kamusal tartışmaya katkı sağlamayan, kişilerin şeref, haysiyet ve namusu, toplum içindeki itibarı, diğer fertler nezdindeki saygınlığını küçük düşürmeye yönelik ifadelerde bulunduğu, bu ifadelerin damgalama amacı taşıyan, nefrete kışkırtma ihtimali olan ve hoş görülebilir bir seviyenin üstünde eleştiri sınırını aşan nitelikte olduğu, kamu oyunu ilgilendiren konularda açıkça yapılan fikir alışverişine müstenit beyanlar olmadığı…”

SOYLU DA İDDİANAMEDE

Kabaş, yine TELE 1 ekranındaki programda, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu eleştirdi. Sedef Kabaş, Soylu’yla ilgili şunları söyledi:

“İzleyince insan hicap duyuyor. Sayın Soylu'nun soyadına ihanet edercesine takındığı üslup herkese terörist ilan etmek herkesi hain ilan etmek yani gerçekten merak ediyorum bırakın siyaseti bırakın makam mevkileri yarın öbür gün hiçbiri orada olmayacak iktidarlar gelip geçici ya bunların hepsi kayda geçiyor...”

Kabaş’ın “Sayın Soylu soyadına ihanet edercesine” ifadesini hakaret olarak değerlendiren savcı iddianamesinde, “Şüpheli Sedef Kabaş’ın mağdur İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU’nun şeref, haysiyet ve namusu, toplum içindeki itibarı, diğer fertler nezdindeki saygınlığını küçük düşürmeye yönelik söz ve beyanlarla kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret suçunu işlediği anlaşılmıştır” diye yazdı.

SAVCI AVRUPA KONSEYİ’NDE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ ALMIŞTI

İddianameyi yazan savcı, Avrupa Konseyi tarafından verilen insan haklarının korunması ve İnsan Hakları Sözleşmesi üzerine verilen eğitimcilere katılmış ve bu eğitimlerin ardından Konsey tarafından verilen “HELP” isimle sertifikayı almıştı.

İnsan hakları üzerine Avrupa’da eğitim alan savcının, AİHM’in Cumhurbaşkanına Hakaret soruşturmalarına ilişkin tavrını göz önünde tutması beklenirdi.

AİHM, Facebook'ta paylaştığı bir fotoğraf ve bir karikatür nedeniyle "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 11 ay 20 günlük hapis cezası verilmesi üzerine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesiyle korunan ifade özgürlüğünün ihlali anlamına geldiğine hükmetmişti. AİHM bu karar üzerine Türkiye'ye Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 299. maddesini değiştirme tavsiyesinde bulunmuştu.

Etiketler
Adil Karaismailoğlu Sedef Kabaş Süleyman Soylu Hakaret