Halk sağlığı uzmanı Ortaylı: 'Yarım milyonlara dayanmış günlük vaka sayılarının yakalanması ihtimal dahilinde'

Halk sağlığı uzmanı Ortaylı, salgın sürecinde yaşananları değerlendirdiği yazısında, "Yeterli sayıda test yapsak yarım milyonlara dayanmış günlük vaka sayılarının yakalanması ihtimal dahilinde" ifadelerini kullandı.

Halk sağlığı uzmanı Ortaylı: 'Yarım milyonlara dayanmış günlük vaka sayılarının yakalanması ihtimal dahilinde'

Halk sağlığı uzmanı Nuriye Ortaylı, koranavirüs sürecine dair yaşananları aktardı.

Ortaylı, "Benim, enfeksiyonun Aralık sonundaki artış hızına ve çok çok yüksek test pozitiflik oranlarına dayanarak yaptığım tahmin Ocak başından beri günlük sayıların 200 binlerin üzerinde seyrettiği ve son günlerde katlandığı. Yani yeterli sayıda test yapsak, mesela Fransa’nın saptadığı gibi yarım milyonlara dayanmış günlük vaka sayılarının yakalanması ihtimal dahilinde." değerlendirmesini yaptı.

“WHATSAPP GRUPLARINDA DOKTORLARDAN KENDİ YAKINLARI İÇİN YOĞUN BAKIM YATAĞI ARAYAN MESAJLAR GÖRMEYE BAŞLAYINCA..."

Ortaylı Yetkin Report'ta kaleme aldığı yazıda, şunları kaydetti:

"Bu yüksek vaka sayıları neden oldukları hastane yatışları ve ölümler dolayısıyla çok önemli-uzun süreli sağlık sorunlarına yol açan “Long Covid”i bir yana bıraksak bile. Sağlık Bakanlığının verileri güvenilir değil. Hastane doluluk oranları için de ben kendimce basit bir kriter kullanıyorum; hiç yanılmadı iki yıl boyunca. Whatsapp gruplarında doktorlardan kendi yakınları için yoğun bakım yatağı arayan mesajlar görmeye başlayınca anlıyorum ki durum vahim. Mesajlar başladı. İşin fenası, Omikron, aşılamanın düşük, nüfus başına yoğun bakım yatak sayısının daha sınırlı olduğu doğu ve güneydoğuya da ulaştı. Bu daha çok kayıp anlamına gelecek."

Etiketler
Salgın