Barış akademisyenine, tutuklu kaldığı her gün için 45 TL tazminat ödenecek

Barış akademisyenlerinin “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attığı için 2016'da tutuklanan akademisyen Muzaffer Kaya hakkında mahkeme, tutuklu kaldığı her gün için 45 TL tazminat ödenmesine karar verdi.

Barış akademisyenine, tutuklu kaldığı her gün için 45 TL tazminat ödenecek

GERÇEK GÜNDEM - FIRAT FISTIK /

Barış akademisyenleri, 10 Ocak 2016’da “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attıkları gerekçesiyle 6 yıldır hedefteler. 900’e yakın akademisyene bu süre boyunca davalar açılırken 406 akademisyen de OHAL dönemindeki KHK’lar ile işlerinden edildiler.

10 Mart 2016’da bildiriye dair düzenlenen basın açıklamasında konuşan Esra Mungan, Kıvanç Ersoy, Muzaffer Kaya ve Meral Camcı hakkında 14 Mart 2016’da yakalama kararı çıkarılmış, Camcı dışındaki üç akademisyen 15 Mart’ta çıkarıldıkları mahkemede tutuklanmıştı. Suçlama ise terör örgütü propagandası yapmaktı.

İLK DURUŞMADA TAHLİYE EDİLDİLER

15 gün sonra Türkiye’ye dönen Camcı da aynı suçlamayla tutuklanırken, dört akademisyen 22 Nisan 2016’da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada tahliye edildi. Tahliye ile kalmadı Eylül 2019’da da davadan beraat ettiler.

Akademisyenler hakkında Avukat Meriç Eyüboğlu, Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) 141. maddesi uyarınca manevi tazminat için mahkemeye başvurdu. Başvuruyu değerlendiren mahkeme, 38 gün tutuklu olarak cezaevinde kalan Muzaffer Kaya için 1.700 TL tazminat ödenmesine hükmetti. Yani Kaya’nın tutuklu olarak cezaevinde kaldığı her gün için devlet, 45 TL ödemeyi kabul etmiş oldu.

Mahkeme diğer akademisyenler Ersoy ve Mungan için 5 bin TL, Camcı için ise 5 bin 500 TL ödenmesine hükmetti. Bu farklılığın neye göre belirlendiğinin belli olmadığını belirten avukat Meriç Eyüboğlu, karara itiraz edeceklerini, sebebini soracaklarını söyledi.

Etiketler
Akademisyen Barış Akademisyenleri Mahkeme