Berfin Özek'in şiddet gördüğü erkek ile evlenmesi tepki çekti: Mağdurlara yeterli psikolojik destek veriliyor mu?

Berfin Özek'in yüzüne kezzap atan erkek ile evlenmesi kamuoyunda yeni tartışmaların kapılarını araladı. Özek'in kararı şiddet gören ve hayatta kalan kadınların travmalarla mücadele ederken ihtiyaç duyduğu psikolojik desteği yeniden gündeme getirmeli.

Berfin Özek'in şiddet gördüğü erkek ile evlenmesi tepki çekti: Mağdurlara yeterli psikolojik destek veriliyor mu?

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, kadın cinayetlerine ilişkin Kasım 2021 Raporu'nu açıkladı. Rapora göre geçen ay 25 kadın cinayeti yaşandı, 21 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.

KATLETMEK İÇİN BAHANE BULDULAR

Öldürülen 25 kadından 16’sının hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemezken; 7’si boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile 2 kadın ekonomik bahanelerle öldürüldü.

RAPORDA ÇARPICI İFADELER

Raporda, "Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor." ifadelerine yer verildi.

YAKINLARI KATLETTİ

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nda yer alan bilgilere göre; kasım ayında öldürülen 25 kadının 8’i evli olduğu erkek, 4’ü birlikte olduğu erkek, 3’ü eskiden evli olduğu erkek, 3’ü eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si babası, 2’si tanımadığı bir erkek, 1’i tanıdık, 1’i akrabası tarafından öldürüldü. Öldürülen kadınların 1’inin faille olan yakınlığı ise tespit edilemedi.

ZİHNİYETLE SAVAŞ

Kadınlara yönelik şiddet artarak devam ederken sivil toplum örgütleri mücadeleyi sürdürüyor. Öte yandan sorunun kaynağı olan zihniyetin toplumdaki etkisi ise sürüyor.

Kadınlara yönelik şiddet eril bakış açısıyla hastalıklı bir şekilde meşrulaştırılırken şiddete uğrayan kadınların hayatta kaldıkları durumda da yaşadıkları sıkıntılar sona ermiyor.

TRAVMALARLA MÜCADELE İÇİN PSİKOLOJİK DESTEK

Toplum baskısı ile karşılaşan ve ihtiyaç duydukları tıbbi ve psikolojik destekten mahrum kalan kadınlar yaşamlarını olağan bir şekilde sürdüremiyor. Öte yandan çok sayıda kadının tehditler ve sağlıklı karar verememelerine neden olan travmalar nedeniyle şikayetlerini geri çekmek zorunda kaldıkları biliniyor.

Öte yandan tıbbi desteğin yalnızca fiziksel hasarların telafisi olduğu yanılgısı ise travmalar ile mücadele eden kadınların yaşadığı psikolojik sorunların görmezden gelinmesine neden oluyor.

Berfin Özek'in yüzüne kezzap atan erkek ile evlenmesinin ise kadınların yaşam mücadelesinde arka planda kalan ve sosyal medyanın linç algısıyla unutulan soruları ve sorunları yeniden gündeme getirmesi gerekiyor.

BERFİN ÖZEK, YÜZÜNE KEZZAP ATAN ERKEK İLE EVLENDİ

İskenderun'a bağlı Buluttepe Mahallesi 390 Sokak'ta 15 Ocak 2019'da dershaneden çıkıp evine giden Berfin Özek,bir süre önce ayrıldığı erkek arkadaşı Casim Ozan Çeltik'in asitli saldırısına uğradı. Yüzünde yanık oluşan Özek, yanık ünitesindeki tedavisinin ardından taburcu oldu. Ancak genç kızın yüzünde ağır yanık izleri kaldı. Sağ gözü görme yetisini kaybeden Özek'in göz kapakları ve dudağına estetik operasyon yapıldı.

ŞİKAYETİNİ GERİ ÇEKTİ, PİŞMAN OLDU
Saldırının ardından yakalanıp, tutuklanan Çeltik, 'kasten yaralama' suçundan 13 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. 2020 yılı Nisan ayında, davanın görüldüğü 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe vererek Casim Ozan Çeltik hakkındaki şikayetini geri alan Özek, daha sonra verdiği karardan pişman olduğunu ifade ederek, o dönem büyük bir travma içerisinde olduğunu kaydetti.

"AFFETMEK KESİNLİKLE MÜMKÜN DEĞİL"
Berfin Özek, yıllar sonra bir televizyon kanalında eski sevgilisini affettiği ve şikayetinden vazgeçtiği için çok pişman olduğunu söylemişti. Özek, "Ondan intikam alacağım dedim. Cesaretimi toplayarak aynısını yapmayı düşünüyordum. O zamanlarda aynaya bakamaz haldeydim, insanların yüzüne bakamaz haldeydim ve insanlar bana acıyarak bakıyordu. Çocuklar da benden kaçıyordu. Sanki dipsiz kuyunun dibine düşmüşüm ve çırpınıyordum. Elimi de tutan yoktu. Çok çaresizdim. Affetmek kesinlikle mümkün değil. Çünkü ben annemin acısını ve gözyaşlarını unutamıyorum. Onun üzülmesi benim kahrolmam demek. Benim o zamanlar kaybedecek hiçbir şeyim yoktu." ifadelerini kullanmıştı.

GÜLEREK POZ VERDİLER
Casim Ozan Çeltik son duruşmada tahliye edildi. Berfin Özek ile barışan Casim Ozan Çeltik evlenmeye karar verdi. Berfin Özek, dün yüzünü tanınmaz hale getiren erkek arkadaşı Casim Ozan Çeltik ile evlendi. Berfin Özek'in evliliği sosyal medyada paylaşıldı. Ellerinde evlilik cüzdanını alan çift, gülerek poz verdi.

Etiketler
Şiddet Urla