2021 Mülkiyeliler Birliği Büyük Ödülü, Boğaziçi Direnişi adına Can Candan'a verildi

4 Aralık Cumartesi gecesi Ankara'daki Mülkiyeliler Birliği Lokali'nde gerçekleşen bir törenle, 2021 Büyük Ödülü Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin bir yıla yakın süredir sürdürdükleri demokratik direniş nedeniyle, akademisyen Can Candan'a verildi.

2021 Mülkiyeliler Birliği Büyük Ödülü, Boğaziçi Direnişi adına Can Candan'a verildi

Mülkiyeliler Birliği, web sitesinde yayımlanan ödül gerekçesinde şunları söylemişti:

Siyasal Bilgiler Fakültesi, Türkiye’de sosyal bilimler alanında bilimsel düşünce üretiminin önde gelen merkezlerinden biri olagelmiştir. Onu bu alanda farklı ve özgün kılan en önemli özelliği, üniversiteyi mesleki formasyon kazandırma işleviyle sınırlandıran anlayışa karşı bilimsel bilginin kamu yararına yaygınlaştırılmasını ve seferber edilmesini bilimsel ve akademik üretimin temel bileşenlerinden biri olarak görmesidir. Bu hedef ve anlayış, fakültemizi tarihi boyunca özgür bilim ve düşünce üretiminin karşısında yer alan ve üniversiteyi siyasi iktidarın hedefleri doğrultusunda şekillendirmeye çalışan güçlerle karşı karşıya getirmiştir. Siyasal Bilgiler Fakültesi; tüm bileşenleriyle bu güçlere karşı yürütülen özgür üniversite mücadelesinin ülkemizdeki en önemli aktörlerinden biri olmuştur. Tam da bu nedenle, üniversiteler için özgür düşüncenin ve bilimsel üretimin temel koşulu olan akademik özgürlük, Mülkiye değerlerinin en önemli öğelerinden birini oluşturmaktadır. 10 Şubat 2017 tarihinde Fakültemiz öğretim üyelerinin cübbelerini polis postallarıyla çiğneten otoriter zihniyet ile 4 Ocak 2021’de bu kez Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerini içeri almamak için kapılara kelepçe vuran otoriter zihniyet maalesef aynı zihniyettir.

Bunun ardından sıralanan gerekçeler nedeniyle, "2021 Mülkiye Büyük Ödülü’nün “Boğaziçi Demokratik Direniş Bileşenleri” adına, Boğaziçi Üniversitesinde 14 yıldır görev yapan ve 16 Temmuz 2021’de hukuksuzca işine son verilen Can Candan’a takdim edilmesine, Mülkiyeliler Birliği Vakfı ve Mülkiyeliler Birliği Derneği yönetim kurullarının oy birliği ile" karar verildiği belirtilmişti. (Gerekçe metninin tamamı için tıklayın)

Ödül töreninde konuşan Can Candan, Mülkiyeliler Birliği'nin 75. yıldönümünü Boğaziçi akademisyen, öğrenci, çalışan ve mezunları adına kutladıktan sonra, 4 Aralık tarihinin Boğaziçi direnişinin 335. günü olduğunu belirtti. Bu ödülün ortak mücadeleye güç katacağını ifade eden Candan, 60 gündür tutuklu bulunan Boğaziçi öğrencileri Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen'e selam yolladığı konuşmasında şunları söyledi:

Bugün Mülkiyeliler Birliği'nin 75. kuruluş yıldönümü. Yıldönümünüzü Boğaziçi Üniversitesi bileşenleri olarak gönülden kutluyoruz. İyi ki varsınız! Nice yıldönümlerine.

Bugün, yani 4 Aralık 2021, aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi direnişinin 335. günü. Direnişin 48. haftası sona eriyor. 11 ayı geride bıraktık.

Direnen Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, öğrencileri, mezunları, çalışanları adına Mülkiyeliler Birliği'ne bu anlamlı ödül için çok teşekkür ediyorum. Mülkiyeliler Birliği'nin kuruluş yıldönümünde Boğaziçi Üniversitesi direnişi bileşenleri adına bu ödülü almak benim için büyük bir onur. Bize layık gördüğünüz bu ödül, her daim desteğiniz ve gösterdiğiniz dayanışma, demokratik ve özgür üniversite için vermekte olduğumuz ortak mücadelemizde gücümüze güç katıyor.

Geçen 11 ay içinde onlarca öğrencimiz gözaltına alındı, tutuklandı, yargılanmaları devam ediyor. Bugün, özgürlüğünden mahrum bırakılan ve eğitim hakları ellerinden alınan iki öğrencim Berke ve Perit cezaevinde 60. günlerini dolduruyorlar. Berke'ye ve Perit'e selam olsun! Bu ödül onlara, cezaevinde dayanma gücü versin. En kısa zamanda bu hukuksuzluğun ve haksızlığın son bulması ve özgürlüklerine kavuşmaları için mücadeleye devam edeceğiz. Berke'nin de dediği gibi "Mücadele Umuttur" ve "Başka bir Dünya Mümkün"!

Cübbelerin polis postalları ile ezilmediği; akademisyenlerin haksız, hukuksuz şekilde üniversitelerden uzaklaştırılmadığı; üniversitenin kapısına kelepçe vurulmadığı; barışçıl protesto haklarını kullanan öğrencilerin kolluk, yargı ve disiplin soruşturmaları marifetiyle cezalandırılmadığı bir dünya için hep birlikte #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz!

Boğaziçi'nden getirdiğim tap taze ve sıcacık selamlarla, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

Etiketler
Boğaziçi Üniversitesi Ankara Akademisyen Üniversite