İstanbul'da lodosun bilançosu: 4 kişi hayatını kaybetti, vapur seferleri iptal edildi, 528 çatı uçtu

İstanbul'da dün 4 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan lodos, bugün de etkisini sürdürüyor. İstanbul AFAD Müdürü Gökhan Yılmaz, kendilerine 4 bine yakın ihbar geldiğini belirterek, kaymakamlıklardan aldıkları bilgiyi paylaştı.

İstanbul'da lodosun bilançosu: 4 kişi hayatını kaybetti, vapur seferleri iptal edildi, 528 çatı uçtu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün günler önceden yaptığı uyarıların ardından lodos fırtınası İstanbul'da dünden beri etkisini göstermeye başladı. İstanbul'u esir alan ve hayatı felç eden lodosta şu ana kadar 4 kişi hayatını kaybetti, 46 kişi yaralandı.

İstanbul İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Gökhan Yılmaz da konuya ilişkin bir açıklama yaparak; şiddetli rüzgar nedeniyle 528 çatının uçtuğunu, 839 ağacın da devrildiğini belirtti.

AFAD, KAYMAKAMLIKLARDAN GELEN BİLANÇOYU AÇIKLADI

AFAD'ın açıklaması şöyle oldu:

"AFAD'a 4 bine yakın ihbar gelmiş, ivedilikle ekiplerimiz gerekli müdahalelerin yapılmasını sağlanmıştır. Kaymakamlıklardan alınan bilgiye göre 528 çatı uçması, 839 ağaç devrilmesi meydana gelmiş, 39 araç hasar görmüş, 44 trafik ışığı ve yön tabelası devrilmesi, 12 istinat duvarı ve yol çökmesi meydana gelmiştir. Rakamlarda sahadan gelen müdahalelerle güncelleme yapılacaktır. İlimiz genelinde şu an itibariyle 46 vatandaşımızın yaralandığı 4 vatandaşın hayatını kaybettiği görülmüştür."

RÜZGAR HIZININ BUGÜN 18.00'DAN SONRA AZALMASI BEKLENİYOR

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Bayram Doğan ise DHA'ya yaptığı açıklamada, "Şu an itibarıyla yükseklerde 100 kilometreye kadar ulaşan rüzgarlar olsa da alçak kesimlerde 70 -80- 90 civarında rüzgar hızlarımız mevcut. Bugün akşam 18.00 itibarıyla rüzgarın hızını kesmesini bekliyoruz" dedi.

Rüzgar hızının düne göre biraz hafiflediğini söyleyen Doğan, "Bugün 12.00'a kadar esen rüzgarlar günün en yüksek rüzgarı olacak gibi duruyor. Zaten öğleden sonra lodostan karayele dönecek. Bu karayele dönüşle birlikte rüzgar hızının düşmesini bekliyoruz. Dün var olan risk bugün için geçerli değil. Rüzgar dünden hızını zaten düşürmüştü. Ancak bu düşüş bugün çatı uçması, ağaç devrilmesi olamayacağı anlamına gelmiyor. Lodos olduğu için vatandaşların soba gazı, doğal gaz zehirlenmesine karşı tedbirli olması gerekiyor. Yine bağlı bulunan teknelere vatandaşların girmemesi gerekiyor. Dün olduğu gibi çatı uçması, ağaç devrilmesi, tabela devrilmesi olabilir" açıklamasında bulundu.

VAPUR SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

Öte yandan etkisini bugün de sürdüren lodos, kıyı ilçelerde dev dalgaların oluşmasına ve yurttaşların zor anlar yaşamasına neden oldu.

Şiddetli lodos nedeniyle; deniz ulaşımında da aksamalara görüldü. Şehir Hatları'nın internet sitesinde yapılan açıklamada, Kadıköy-Karaköy-Emine, Üsküdar-Karaköy-Eminönü başta olmak üzere birçok seferin yapılamadığı belirtildi.

KADIKÖY'DE VE BEŞİKTAŞ'TA DEV DALGALAR

Dev dalgaların Beşiktaş İskelesi'ne vurduğu anlar ise kameralara yansıdı.

İstanbul'da lodosun bilançosu: 4 kişi hayatını kaybetti, vapur seferleri iptal edildi, 528 çatı uçtu - Resim : 2

Kadıköy Suadiye Sahili yürüyüş yolunda da dalgalar su birikintintisine neden oldu.

İstanbul'da lodosun bilançosu: 4 kişi hayatını kaybetti, vapur seferleri iptal edildi, 528 çatı uçtu - Resim : 3

KARTAL'DA BATAN GEMİ KARAYA OTURDU

Lodos nedeniyle Kartal, Kumcular İskelesi'ne demirli gemilerden ÜMİT-K isimli kuru yük gemisi batarken, yanında bulunan UMUT isimli kuru yük gemisi de yan yattı. Rüzgârın etkisiyle batan gemi kıyıya oturdu. Diğer gemi ise iskeleye yaklaşarak yan yattı. İskeledeki diğer gemiler de lodos nedeniyle batma tehlikesi geçirdi. Öte yandan geminin batma anı da kemaraya yansıdı.

İstanbul'da lodosun bilançosu: 4 kişi hayatını kaybetti, vapur seferleri iptal edildi, 528 çatı uçtu - Resim : 4

SİLİVRİ'DE BALIKÇI TEKNELERİ BATTI

Silivri'de dün sabah başlayan şiddetli lodos ilçede bugünde etkisini sürdürdü. Sahil Kordon boyunda bulunan balıkçı tekneleri battı, bazılarının da güvertelerine sular dolduğu görüldü. Zarar gören diğer tekneler sahipleri tarafından kıyıya çekildi. Lodosun etkisiyle oluşan dalgalar yürüyüş yoluna da zarar verdi. Kıyıda bulunan çay bahçesi ise kısmen sular altında kaldı. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz sahilde incelemelerde bulundu.

İstanbul'da lodosun bilançosu: 4 kişi hayatını kaybetti, vapur seferleri iptal edildi, 528 çatı uçtu - Resim : 5

AVCILAR VE BEYLİKDÜZÜ'NDE KAMYON DEVRİLDİ

Avcılar'da ise seyir halindeki kamyonet yola devrildi. Kamyonetin devrilme anı ise bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde lodos ile sallanan kamyonetin bir anda devrildiği görüldü.

Beylikdüzü Beykent Sanayi Sitesi'nde de bir anda şiddetini artıran lodos o sırada park halinde olan kamyoneti devirdi. Kamyonetin devrildiğini görenler olay yerine polis ve itfaiye ekiplerini çağırdı. Devrilen kamyonet çekici yardımı ile kaldırıldı. İki olaylada da ölen ya da yaralanan olmadı.

İstanbul'da lodosun bilançosu: 4 kişi hayatını kaybetti, vapur seferleri iptal edildi, 528 çatı uçtu - Resim : 6

TUZLA'DA TEKNE PARÇALANDI

Tuzla'da ise lodosun etkisiyle denize bağlanan çok sayıda teknede parçalandı.

Etiketler
AFAD İstanbul Lodos