İlerici Kadınlar Meclisi'nden 'Başak Cengiz' açıklaması: Kadın cinayetleri politiktir

Türkiye'yi sarsan Başak Cengiz cinayeti kadın cinayetleri ve kadına şiddet konusunu yeniden gündeme getirdi.

İlerici Kadınlar Meclisi'nden 'Başak Cengiz' açıklaması: Kadın cinayetleri politiktir

GERÇEK GÜNDEM

İstanbul Ataşehir'de önceki gün meydana gelen olayda 28 yaşındaki mimar Başak Cengiz sokakta yürürken kılıçlı saldırıya uğradı. Hastaneye kaldırılan Cengiz, tüm çabalara rağmen hayatını kaybetti. 27 yaşındaki fail Can Göktuğ Boz ilk ifadesinde erkekler direnebileceği için bir kadını öldürmeyi planladığını söyledi. Boz'un sözleri, erkeklerin kadınları 'zayıf' ve 'kolay hedef' olarak gördüğünü bir kez daha ortaya koydu.

İlerici Kadınlar Meclisi'nden (İKM) Gamze abay, konuyla ilgili Gerçek Gündem'e açıklamalarda bulundu. Abay, "Bizler yıllardır söylüyoruz ‘Kadın Cinayetleri Politiktir’ diye. Bu söylemimizi histerik bulanlar oldu, abartıyorsunuz denildi, altı boş denildi. Ancak görüyoruz ki hiç istemesek de haklı çıkıyoruz. Evet kadın cinayetleri politiktir. Çünkü yönetenler kadınları koruyacak yasaları uygulamadılar, uluslar arası sözleşmelerden (İstanbul Sözleşmesi) çekildiler. Bu şiddet döngüsünün sebebi ‘eşitsizliktir’ dedik, buna destek olacak her türlü eylem, söz ve davranışlardan kaçının diye defalarca uyardık ancak kadınları dinlemek yerine eşitsizliği derinleştiren, şiddeti körükleyen, erkekliği yücelten davranışlardan kaçınılmadı. Bunun sonucunda da dün Başak Cengiz arkadaşımızı kaybettik." dedi.

Abay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Belki de bugün de bir başka kadının ölüm haberini alacağız. Başak Cengiz sadece kadın olduğu için öldürüldü. Akli dengesi yerinde değil diyerek katilin durumunu meşrulaştırmaya çalışanlara da buradan söyleyelim. Kadın cinayetlerinin hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Ataerkil toplumlarda kadına atfedilen ‘Kadın savunmasızdır, korunmaya muhtaçtır vb.’ gibi söylemler, davranışlar bu cinayetin işlenmesine sebeptir. Samuray kılıcı ile öldürmek gibi bir ölüm şekli ve kavramı da hayatımıza girdi.

Her gün bir yenisi daha eklenmesin diye elbette mücadele edeceğiz. Ve şunu bir kez daha söyleyelim kadın hareketinin söylediği sözlerin, yaptığı eylemlerin altı hep doludur, tecrübeyle sabittir. Biz kadınlar bugün herhangi bir yerde başımıza ne geleceğini, hangi şekilde öldürüleceğimizi düşünerek, korkarak yaşamak istemiyoruz. Sadece kadın olduğumuz için yaşam hakkımıza saldırılmasını kabul etmiyoruz. Bizler özgürce, dilediğimiz gibi yaşamak istiyoruz."

Etiketler
Kadın cinayetleri Şiddet Türkiye