Nagehan Alçı'dan 'utanç verici' tepkisi: Orhan Pamuk'u da mı hapse atacaksınız, hakikaten yeter!

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Orhan Pamuk hakkındaki soruşturmayı 'utanç verici' olarak niteledi. "Ne yapacaksınız? Orhan Pamuk’u da Osman Kavala’nın yanına hapse mi göndereceksiniz?" diye sordu.

Nagehan Alçı'dan 'utanç verici' tepkisi: Orhan Pamuk'u da mı hapse atacaksınız, hakikaten yeter!

Habertürk gazetesi yazarı Nagehan Alçı, yazar Orhan Pamuk hakkında yeniden başlatılan 'Mustafa Kemal Atatürk'e ve Türk bayrağına hakaret' soruşturmasına tepki gösterdi.

Gelişmenin 'utanç verici' olduğunu dile getiren Alçı, "Orhan Pamuk’un Atatürk’e ve Türk bayrağına hakaret ettiği gibi olmayan bir olgunun peşinden koşanlara sesleniyorum. Ne yapacaksınız? Orhan Pamuk’u da Osman Kavala’nın yanına hapse mi göndereceksiniz?" diye sordu.

'Bu rezalete ünlü piyanist Fazıl Say dışında hiç kimsenin tepki göstermediğini' söyleyen Alçı, "Say’ı yürekten kutluyorum. Kendisi Kemalist çizgide bir sanatçı olmasına rağmen çok net ve gür bir tepki koydu. Zira bu yapılanın Türkiye’yi rezil etmekten başka işe yaramayacağını da bilen insandır Fazıl Say" ifadesini kullandı.

'AHMET ALTAN ÖDÜLÜNÜ ALMAYA GİDEMEDİ, HALA YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI VAR'

Bu kapsamda yazar Ahmet Altan'ın 15 Temmuz sonrası 'darbe çağrışımı yaptığı' iddiasıyla tutuklanmasına değinen Alçı, "Fransa’nın en itibarlı edebiyat ödüllerinden biri olan 'Femina ödülü' ilk kez bir Türk sanatçı olarak Ahmet Altan’a verildi ama ödülünü almaya Paris’e gidemedi Ahmet Bey. Çünkü hala yurtdışına çıkış yasağı var" dedi. Alçı, şöyle devam etti:

"O Ahmet Altan ki, Ağustos-Eylül 2016 ortamında tutuklanacağını yani bir sabah evinden, sıcak yatağından alınacağını bildiği ve bir Avrupa şehrine yerleşmesi için önüne kırmızı halı serildiği halde yurtdışına kaçmamış, Türkiye’den kaçmak gibi bir davranışı onursuzluk saymış bir isim. Şimdi 5 sene hapis yattıktan sonra mı yurtdışına kaçacak?

'BU YASAK ANLAMSIZLIKTAN BAŞKA BİR ANLAM İÇERMİYOR'

Bu yasak anlamsızlıktan başka bir anlam içermiyor. Bırakın Ahmet Altan, bari Femina ödülünden sonra muhtemelen bu ay içinde alacağı Medicis ödülü için Paris’e gidebilsin. Daha önce de Andre Malraux, Geschwister Scholl ve Andre Barbato ödülleri kazandı ve onları da almaya gidemedi. Bırakın artık…

'BİR TÜRK OLARAK GURUR DUYDUM'

Tam da Cumhuriyet’in yüzüncü yılında 2023 Edebiyat Nobel’ini Ahmet Altan kazanırsa- ki neden olmasın- ödülünü almaya İsveç’e gitmesine de izin verilmeyecek mi? Hakikaten yeter… Fransa’nın ve İngiltere’nin en önemli edebiyat eleştirmenleri Altan’ın 'Hayat Hanım' adlı eserini coşkuyla karşıladılar. Ben o değerlendirmeleri okurken bir Türk olarak gurur duydum.

'HİÇBİR İTİBAR GÖRMÜYORLAR'

Altan bir siyasi mahkum olduğu için değil tıpkı Pamuk gibi çok büyük bir edebiyatçı olduğu için bu ilgi. Yoksa siyasi mahkum olan çok insan var, bu fırsattan istifade eserler yazıyorlar ama hiçbir itibar görmüyorlar."

Etiketler
Nagehan Alçı Ordu Habertürk Osman Kavala