Geleceksizlik, işsizlik, ‘yurtsuzluk’: Yurt dışına giden gençlerin sayısında dev artış!

Türkiye, üniversite gençliğinin barınma sorununu konuşurken; bir yandan da gençlerin daha iyi bir gelecek için yurt dışına göç etmeleri gündeme geldi. İşte Türkiye gençliğinin yurt gerçeği…

Geleceksizlik, işsizlik, ‘yurtsuzluk’: Yurt dışına giden gençlerin sayısında dev artış!

SERHAT YILMAZ/GERÇEK GÜNDEM Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlama kararı sonrası öğrencilerin yaşadığı barınma sorunu, konuşulmaya devam ederken; yüzlerce üniversite öğrencisi yaşadıkları soruna dikkat çekmek için kentlerin parklarında yatmayı da sürdürüyor.

Böylece her geçen gün artan genç işsizlik rakamlarına ve üniversite eğitimi alan öğrencilere yeterli maddi desteğin devlet tarafından karşılanmamasına, öğrencilerin en temel haklarından biri olan barınma sorunu da eklenmiş oluyor.

GENÇLERİN YURT DIŞINA GÖÇÜ GÜNDEME GELDİ

Türkiye barınma sorununu konuşurken; bir yandan da gençlerin ülkeden umudunu kesip yurt dışına göç etmeleri gündeme geldi.

Geçtiğimiz gün hazırladığımız ‘’Öğrenciler 'barınamıyoruz' dedi, iktidar reddetti: İşte çarpıcı rakamlarla Türkiye'nin yurt gerçeği’’ başlıklı dosya-haberimizle öğrencilerin yurt sorununu verilerle gözler önüne sermeye çalışmıştık.

Bugün ise üniversite eğitim sırasında da mezun olduktan sonra da öğrencilerine yeterli imkanları sunamayan Türkiye’den yurt dışına giden gençleri konu ediyoruz.

GENÇLERİN 4’DE 3’Ü YURT DIŞINDA YAŞAMAK İSTİYOR

Türkiye’de gençler, geleceksizlik, işsizlik, ekonomik sorunlar ve eğitime yönelik kaygıları nedeniyle yurt dışına yerleşmek ve orada yaşamak istiyor.

Yeditepe Üniversitesi ve MAK Danışmanlık’ın 2020 yılının Eylül ayında sonuçlarını yayımladığı ‘Gençlik Araştırmasına göre, 18-29 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 76’sı daha iyi bir gelecek için yurt dışında yaşamak istiyor.

Peki gerçek veriler ne? Türkiye’deki gençlerin kaçı yurt dışına daha iyi bir gelecek hayali ile gitti?

YURT DIŞINA GÖÇTE BİR YILDA DEV ARTIŞ

2017 yılında Türkiye’den göç eden kişi sayısı 113 bin 326 olarak belirtildi. Bu sayı 69 bin 326 göç veren 2016 yılı ile kıyaslandığında yüzde 63’lük bir artışa denk düşüyor.

Ayrıca Türkiye’den yurt dışına göç eden sayısının 2016-2018 döneminde yüzde 97 arttığı da aktarılıyor.

Yurt dışına göç eden her beş kişiden 1’inin 20-34 yaş aralığında olduğu da ifade edilirken; göç edilen gençlerin eğitimli iş gücünü temsil ettiği de belirtiliyor.

EKONOMİK KRİZ İLE BİRLİKTE ARTTI

Ekonomik krizin hissedilmeye başladığı 2018 yılı ile birlikte yurt dışına göç eden genç sayısında da artış gözle görülür hale geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu’na göre, 2018 yılında Türkiye’den 323 bin 918 kişi yurt dışına göç etti.

2019 yılında ise 330 bin 289 kişi Türkiye’den yurt dışına göç etti. Türkiye’nin en çok göç verdiği yaş grubu 25-29 yaş arası olarak kayıtlara geçerken; Türkiye’den 2019 yılında yurt dışına göç eden nüfusun 84 bin 863’ünü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 245 bin 426’sını ise yabancı uyruklu nüfus oluşturdu.

YÜZDE 41’E ULAŞTI

Ekonomik kriz ile birlikte göç eden nüfusta gençlerin oranında da büyük bir artış görülüyor.

2017 yılında yurt dışına göç edenler arasındaki genç nüfusun oranı yüzde 20 iken bu oran 2019’a gelindiğinde yüzde 41’e ulaştı.

Ayrıca Türkiye’nin 20 OECD ülkesine beyin göçünden ötürü kaybı en az 220 milyar dolar olarak ifade ediliyor.

EĞİTİMLİ GENÇLER YURT DIŞINA GİDİYOR

Eğitim almak için yurt dışına giden öğrenciler de ise Türkiye’nin kritik liselerinden mezun olan öğrenciler önemli bir çoğunluğu oluşturuyor.

CHP Ar-Ge Bilim Kurulu’nun hazırladığı ‘AKP’nin Yol Açtığı Büyük Beyin Göçü’ başlıklı rapora göre İstanbul Erkek Lisesi’nden 2019’da mezun olan gençlerin yüzde 52,6’sı, Alman Lisesi’nden mezun olanların yüzde 94,7’si, Galatasaray Lisesi mezunlarının da yüzde 32,6’sı yükseköğrenim için Almanya, ABD, Kanada ya da Fransa’ya gitti.

2012 yılında yurt dışına giden doktor sayısı yalnızca 59 iken 2019’da bin 42’ye ulaştı. Geçen yıl pandemiye rağmen Türk Tabipleri Birliği’nden belge isteyen hekim sayısı da 931’e ulaştı.

HER YIL 50 BİN ÖĞRENCİ

UNESCO verileri de büyük gerçeği gözler önüne seriyor.

UNESCO’nun verilerine göre, her yıl Türkiye’den 50 bin öğrenci yurt dışına eğitim almak için gidiyor.

GENÇLER, DAHA İYİ BİR GELECEK ARIYOR

Geleceksizlikle, ekonomik sorunlarla baş başa kalan ve eğitim aldıkları süre zarfında yeterli imkanların sağlanmadığı, mezun olunduğunda ise işsizliğe teslim edilen gençler, yeni arayışlara yöneliyor.

Ekonomik krizin etkisini her geçen gün arttırması ile birlikte daha iyi bir gelecek için yurt dışına çıkan gençlerin sayısı da artmaya devam ediyor.

Önümüzdeki yıllarda da bu sayıların artması bekleniyor.

Etiketler
Türkiye Üniversite