Aşı karşıtlarından bir miting de Ankara'da!

Aşı karşıtları İstanbul’dan sonra Ankara’da da miting düzenleyecek.

Aşı karşıtlarından bir miting de Ankara'da!

Aşı karşıtları 11 Eylül günü İstanbul Maltepe’de miting düzenlemişti. Mitingde sosyal mesafe korunmadı, maske takılmadı. Miting için alınan izin de tartışma yaratmıştı. Koronavirüs aşısı olmak istemeyenlerin miting başvurusuna dönemin Maltepe Kaymakamı Meftun Dallı izin vermemiş ancak İstanbul Valiliği’nden izin çıkmıştı. Dallı’nın yaşanan olay sonrası Kocaeli’nin Derince ilçesine tayin edilmesi de dikkat çekmişti.

Aşı karşıtları bu sefer Ankara’da hafta sonunda miting düzenleme kararı aldı. 26 Eylül'de Anadolu (Tandoğan) Meydanı’nda gerçekleşecek miting için Ankara Valiliği henüz bir açıklama yapmadı.

“ ‘GENEL SAĞLIK’ İÇİN MİTİNG ERTELENEBİLİR”

İdare Hukukçusu Prof. Dr. Metin Günday, aşı karşıtlarının mitinginin Anayasa’ya ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na göre ertelenebileceğini ve ilerleyen tarihlerde de gerekli koşullar sağlanamıyorsak yasaklanabileceğini anlattı.

“Bu arkadaşlar aşı olmadı diye bir yaptırıma maruz kalmıyorlar” diyen Günday, aşı karşıtı düşüncelerini toplantı ve gösteri yürüyüşüyle de duyurabileceklerini, ancak Anayasa’da bazı temel hak ve özgürlüklerin genel sağlığın korunması amacıyla sınırlandırılabileceğini vurguladı. Günday, Anayasa’nın 34’üncü maddesine atıfta bulunarak, “Salgın ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla bazı temel hak ve özgürlükler sınırlanabilir. Bunlardan bir tanesi de toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkıdır” dedi.

“ACİL DURUMDA YASAKLANIR”

Günday sınırlandırmanın da 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na göre yapılabileceğini bildirerek, genel sağlık gerekçesiyle bu hakkın sınırlanabileceğini açıkladı. Günday genel sağlığın da kamu düzenine girdiğine dikkat çekerek, “Kamu düzeninin sağlanması ki genel sağlık da kamu düzeniyle alakalıdır. Somut olayımıza gelelim. 1 haftaya kadar erteleyebilir, 1 aya kadar öteleyebilir. Yasaklamıyor bakın. Çok acil durumlarda tamamen yasaklayabilir. Bu Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda bu ilkeler var. Artı Umumu Hıfzıssıhha Kanunu var. Orada da toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının sınırlanacağına ilişkin düzenlemeler var” diye konuştu.

“KAYMAKAM HUKUKA UYGUN YAPTI”

Günday, eski Maltepe Kaymakamı Dallı’nın yaptığı işlemin doğru ve hukuka uygun olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bu şeye izin vermemesi, engellemesi hukuka uygun. Çünkü diyor ki ‘Ben koronavirüs salgını nedeniyle bu işlemi yaptım yani genel sağlığın korunması amacıyla yaptım. Yani başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla yaptım’. Eğer bu aşı karşıtı, aşı da yaptırmamış. Gelecek bunların içinde koronavirüsü taşıyan var mı, yok mu? Belli değil. Yayabilir. Başkalarının bu virüsü kapmasına sebebiyet verebilir. Maltepe Kaymakamının yaptığı hukuka uygun.”
Günday, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın mitinge izin vererek yanlış yaptığını kaydederek, gerekçesini şöyle açıkladı:

“Aşı karşıtları ‘yürüyüş yapacağım’ diyor. Böyle bir toplantı ve gösteri yürüyüşünün yapılması genel sağlık açısından tehlike ve tehdit işgal ediyor. Yasaklanmıyor. Aynı İstanbul Valisi kadın şiddeti protesto etmek, kadın cinayetlerin protesto etmek için İstanbul’daki eylemini yasakladı. Niye yasakladı. Kamu düzeni, genel sağlık.

“MUSİKİ DİNLEMEK YASAK”

Ankara’da çoklu baroya karşı avukatlar yürüyüş yaptılar. Bu da yasaklandı, neden? Pandemi nedeniyle. İdaremiz, yönetimimiz. İçişleri ve Sağlık bakanlıklarımız bu konuda çok hassas. Konu insan haklarının gündeme getirilmesi olduğunda ‘Toplantı ve gösteri yürüyüşleri yapamazsın, nedeni pandemi’. ‘Zincir marketlerde ve tekel bayilerinde alkollü içecek satışı yasak’ dendi. Niye, pandemi. Gece 12’den sonra müzik hatta musiki dinlemek de yasak. Niye, pandemi.

“PANDEMİYE HASSAS YÖNETİM”

‘Ben aşı yaptırmam’ diyor. PCR testi de muhtemelen hiçbirisi yaptırmamıştır. ‘Ben geleceğim yürüyüş yapacağım’ diyor. Bu denli pandemi konusunda hassas bir yönetimimiz. Bunu ‘Serbestsin’ diyor. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu. Genel sağlığın korunması amacıyla bazı hak ve özgürlükleri sınırlayabilirsiniz, hukukçu olarak tamam derim.

“EŞİT DAVRANILMIYOR”

Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkıyla genel sağılığın tehlikeye düşmesi açıkça söz konusu. Başkalarının hakkının hak ve özgürlüklerinin korunması da gerekmekte. Çünkü aşı karşıtları bu virüsü taşıyorlarsa. Başkalarına bulaştırabilirler. Hal böyle olunca. Buna da toplantı ve gösteri yürüyüş hakkının sınırlandırılmasında hukuki engel yok, hatta gereklidir. Önemli olan eşit davranılmıyor. Konu insan hakları, kadına şiddet, kadın cinayetleri olduğunda, bağımsız savunmayı savunma olduğunda pandemi gündeme geliyor. Konu alkollü içeceklerin satılması, belli bir saatten sonra müzik dinlemek olduğunda kısıtlanıyor. Burada bu şeye (aşı karşıtı eyleme) dokunulmuyor.

“SORUMLUSU VALİLİKTİR”

(Aşı karşıtı miting) Toplantı ve gösteri yürüyüşüne bağlı olarak İstanbul’da vaka ve ölümler artar ise bunun sorumlusu, bu toplantı ve gösteri yürüyüşüne izin veren valiliktir.”

“ANKARA VALİMİZ BU KONUDA NASIL BİR ŞEY YAPAR?”

Günday Ankara’daki mitinge de izin verilmesi halinde ölüm ve vaka sayısı artışından Ankara Valisi Vasip Şahin’in sorumlu olacağını vurgulayarak, “Ankara Valimiz bu konuda nasıl bir şey yapar? Bunların toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkını ötelemek gibi bir şey yaparsa, doğru şeyi yapar” dedi.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Ankara İstanbul Miting