Kemal Can Ocak şarapta doğru bilinen yanlışları değerlendirdi

Kemal Can Ocak şarapta doğru bilinen yanlışları değerlendirdi

Şarap eleştirmeni Kemal Can Ocak şarapta doğru bilinen yanlışların bazılarını değerlendirdi. Kırmızı et ile her zaman kırmızı şarap mı tüketilir? Her şarap yıllanır mı? Pahalı şarap her zaman daha iyi midir?

Kemal Can Ocak kimdir?

Mersin doğumlu şarap eleştirmeni Kemal Can Ocak, İngiltere'de WSET şarap diploması eğitiminin ardından Avusturya Şarap Akademisi tarafından verilen Weinakademiker unvanını elde etti. Akademide yazdığı tez ile 2019 yılında Avusturya'da yılın pazarlama ödülünü de uzanan Ocak, doğa ve şarabı tek bir karede işleyen Wineisanart fotoğraf serisi ile önemli bir kitleye ulaşmıştı. Halen Almanya, Avusturya, İngiltere ve Fransa gibi birçok ülkede düzenlenen uluslararası yarışmalarda jüri üyesidir.

Şarapta doğru bilinen yanlışlar:

Çevir aç kapaklı şaraplar doğal mantarlı şaraplara göre daha kalitesizdir.

Çevir aç kapakların ve mantarların birbirine göre avantajları, dezavantajları olmakla beraber bir kalite göstergesi değildir. Zaman zaman çok üst düzey çevir aç kapaklı şarapları görebilmek mümkün. Genel olarak yeni dünya şarap üreticileri olarak tanımlanan Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkelerde çevir aç kapak tercih edilirken, eski dünya şarap üreticileri, Fransa, İtalya, İspanya gibi ülkeler şaraplarında mantar kullanmayı tercih eder. Kısaca 1980’li yıllardan sonra doğal mantarların kalitesinde yaşanan düşüş sonrasında sentetik ve çevir aç kapak gibi alternatiflerin pazardaki payı artmıştır.

Pahalı şarap her zaman daha iyidir.

Sanıldığının aksine fiyat arttıkça şarap daha kaliteli olur diye genel geçer bir kural yok. Mesela ithal bir şarap alınacaksa bölgenin dinamikleri ve şarap sınıflaması, apelasyon fiyatta çok etkili olmaktadır. Elbette bir üretim maliyeti var, ancak belirli bir fiyatın üzerinde ödenen bedel her zaman için marka ve o üreticinin tarihine ya da başka bir değişle ego için para ödenmektedir.

Şişesi ağır olan şarap daha kalitelidir.

Ağır bir şişe tercih edilmesinin sebebi genellikle görünüş olarak premium bir his yaratma çabasıdır. Özellikle Çin, Güney Amerika gibi pazarlarda bulunan üreticiler bunu bir strateji olarak kullanılmaktadır. Günümüzde dünya kaynaklarını korumak adına daha hafif şişeler sıklıkla tercih edildiği görülüyor. Kısaca şişe ağırlığı ve şarap kalitesi arasında bir bağlantı bulunmuyor.

Kırmızı et ile kırmızı şarap, beyaz et ile beyaz şarap tüketilir.

İlk bakışta doğru bir yaklaşım gibi görünse de günümüzde şarap ve yemek eşleşmesi oldukça tartışmalı ve birazda kişisel bir konudur. Bilinmesi gereken, bir yemek ve şarap uyumunda aranılan şeyin şarabın renginden çok, ağızdaki ağırlığı ve damağınızda yarattığı etki olduğudur. Şarap ve yemek uyumunda önemli olan bu ikilinin damakta yarattığı denge, başka bir deyişle 1+1’in 2 değil, zenginleşerek 3 olmasını hedeflemektir. Hafif bir şeyler yiyorsanız, onunla oldukça hafif ve zarif bir şarap içmek mantıklıdır. Mesela Sauvignon blanc, Emir, Papazkarası üzüm çeşitleri uygun bir şeçim olabilir. Öte yandan biftek yiyorsanız muhtemelen Shiraz, Boğazkere gibi daha gövdeli bir şarap şeçebilirsiniz. Bir somon balığı ile Kalecik Karası yahut Pinot noir uyumlu olabilir. Uzak doğu mutfağından baharatlı, soslu ve kırmızı etli bir yemekle aromatik beyaz bir Riesling ve Gewürztraminer eşleştirilebilir. Yağlı ve tuzlu bir atıştırmalığın yanında köpüklü şaraplar denenebilir.

Yabancı şaraplar Türk şaraplarına göre daha iyidir.

Kısaca her ülkede iyi ve kötü şaraplar vardır. Mesela Fransa'nın ünlü şarap bölgesi Bordeaux'un üretiminin büyük bir çoğunluğunu kalite isteklerinin oldukça esnek ve rahat olduğu en alt apelasyon olan Bordeaux AOC oluşturur. Özellikle yabancı bir şarap almadan önce bir uygulama kullanarak aldığı yorumları ve puanları inceleyebilirsiniz.

Her şarap yıllanır.

Piyasada bulunan şarapların %95'inden fazlası 1-5 yıl içerisinde tüketilmesi önerilen şaraplardır. Yıllanabilen şaraplar üretimin oldukça küçük bir kısmını oluştururken, bunun sadece uygun koşullarda gerçekleşebildiğini belirtmek gerekir. Ayrıca roze ve aromatik beyazlarda mümkün olduğunca yeni rekolte tercih edilmelidir. Kısaca her şarap yıllanmaz.

Madalyalı şarap iyidir.

Burada madalyadan çok, bu madalyaların hangi yarışmadan kazanılmış olduğu önemli bir etkendir. Her yarışmada verilen altın, gümüş, bronze ve övgüye değer madalyaları için belirlenen kriterler aynı olmayabilir. Elbette zaman içerisinde damak zevkinize uyan yarışmaları ve eleştirmenleri belirleyerek yorumlarını takip edebilirsiniz. Kısaca her madalya alan şarap sizin damak tadınıza uymayabilir.