İngiltere mutasyonu, yoğun bakıma ihtiyaç duyma süresini 3 güne indirdi

Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Cinel, bir koronavirüs hastasının ortalama bir hafta sonra yoğun bakıma ihtiyaç duyarken; İngiltere mutasyonu ile bu sürenin 3 güne indiğini açıkladı.

İngiltere mutasyonu, yoğun bakıma ihtiyaç duyma süresini 3 güne indirdi

Türkiye'de koronavirüs vaka sayıları her geçen gün yeni rekorlar kırıyor.

Vaka artışı ile birlikte uzmanlar, vaka artışıyla birlikte Covid-19 yoğun bakım servislerinin doluluk oranının da ülke genelinde artış gösterdiğine dikkat çekiyor.

''HASTALARIN DURUMU DAHA HIZLI AĞIRLAŞIYOR''

BirGün'de İsmail Arı'ya konuşan Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Cinel, İngiltere mutasyonu nedeniyle hastaların durumunun daha hızlı bir şekilde ağırlaştığını söyledi.

Cinel, ''İngiltere mutasyonunda en önemli nokta daha öldürücü olması. Ayrıca daha fazla öldürücü olması, vücutta daha fazla tahribat yarattığının göstergesi. Daha önce Covid-19’a yakalanan yurttaşlar ortalama bir hafta sonra hastaneye yatıyordu; ama şimdi üç gün sonra akciğerleri tahrip olmuş bir şekilde hastaneye geliyorlar ve yoğun bakım servisine yatırılıyorlar. Mutasyonla beraber hastalık daha hızlı ilerliyor ve bir hasta çok kısa sürede kritik hale gelebiliyor. Yani artık üç günde yoğun bakımlık olabilirsiniz'' ifadelerini kullandı.

''SOSYAL HAREKETLİLİK FRENLENMELİ''

Hastanelerin yükünün azaltılması gerektiğini vurgulayan Cinel, sözlerine şöyle devam etti: ''Sosyal hareketliliği acilen frene basarak azaltmamız gerekiyor. Hastaneler hızla doluyor. Hastanelerde hem Covid-19 hastaları yatıyor hem de Covid-19 olmayan hastalar. Sağlık Bakanlığı yoğun bakım doluluk oranın yüzde 64’lerde olduğunu ifade ediyor. Bu da yoğun bakımlarda henüz yer olduğunu gösteriyor; ama İngiliz mutasyonu da hızla yaygınlaşıyor.”

''ÇOK DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN BİR DÖNEM''

Aralık ayındaki ikinci dalga sırasında, vaka sayısı 33- 34 binlerdeyken ağır hasta sayısının 5 bin 980‘e ulaştığını hatırlatan Prof. Dr. Cinel, “O dönemde yoğun bakım doluluğu bazı yerlerde yüzde 100’ü bulmuştu. ‘Yoğun bakımlar dolu, trafik kazası bile yapmayın’ diyorduk. Şimdi ise günlük vaka sayısı 42 bini geçse de ağır hasta sayısı 2 bin civarında. Yani yoğun bakımlarda biraz daha yer var. Ancak çok dikkatli olmamız gereken bir dönem'' diye konuştu.

Etiketler
İngiltere