'Durmadılar' iddiasıyla 2 kişiyi öldüren polislere 24.300 lira ceza

Gazi Mahallesi’nde dur ihtarına uymadıkları iddiasıyla araca ateş açan ve iki kişinin ölümüne, iki kişinin yaralanmasına neden olan polislere 24 bin 300 lira ceza verildi.

'Durmadılar' iddiasıyla 2 kişiyi öldüren polislere 24.300 lira ceza

İstanbul Gazi mahallesinde, Barış Kerem ve Oğuzhan Erkul isimli gençlerin "Dur ihtarına uyulmadıkları" iddiasıyla açılan ateş sonucu öldürülmeleriyle ilgili davada karar açıklandı.

Tutuksuz yargılanan dört sanık polise 24 bin 300 lira para cezası verildi. Savcılık mütalaasında, sanık polisler hakkında 3 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemişti.

“Bu, kasten insan öldürmek”

T24'ten Adil Ergin Bağcı'ya konuşan avukat Seyit Sönmez şunları dedi:

"Göz göre göre hukuken tartışamayacağımız bir durumda bile böyle bir ceza verebiliyorlarsa, bunlar savcı ve hakimlerin hukuku yorumlayarak verdikleri kararlar olamaz. 23 tane kurşun sıkılmış araca. Bu kasten insan öldürme, bilinçli insan öldürme...

“Verilen cezayı hiç düşünmedik, aklımıza bile gelmedi. Bu ceza 'Sen görevini yaparken sadece biraz dikkatsiz davrandın. Bu da anlaşılabilir bir durumdur' demek.

"Bu kadar cezasızlığa kadar gidilebilecek bir şey korkunç açıkçası. Sürpriz bir şey. Muhtemelen polisler mesleklerinden olmasın diye böyle bir ceza verdiler. Görevlerine devam edebilsinler diye.

“İstinaf mahkemesine gideceğiz. O olmazsa devamında Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar başvuru yolları var. Bunları kullanacağız."

Ne olmuştu?

14 Nisan 2017’de İstanbul Gazi Mahallesi’ndeki Kent Ormanı çıkışında, polislerin “dur ihtarına uymadığı” gerekçesiyle ateş açtığı araçta, yaşları 15 ila 18 arasında olan beş çocuk bulunuyordu.

Oğuzhan Erkul ve Barış Kerem polislerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybederken üç çocuk da yaralandı.

Davanın ilk duruşmasında sanık polis, sağ ön koltukta oturan kişinin bacaklarının arasındaki içinde saz olan siyah kılıfı uzun namlulu silah sandığını söylemişti.

Savcılığın gizlilik ve yayın yasağı kararları altında yürüttüğü soruşturma neticesinde polisler E.E., K.A., Z.S. ve D.B. hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek” suçlamasıyla dava açılmıştı.

Etiketler
Polis