'Muhittin Böcek'in ilk sözü 'sizi seviyorum' oldu, sevinçten ağladık'

Uzun bir tedavinin ardından korona virüsünü yenen ve kısa süre içinde taburcu olması planlanan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in kaldığı yoğun bakım servisinin sorumlusu Prof. Dr. Murat Yılmaz konuştu.

'Muhittin Böcek'in ilk sözü 'sizi seviyorum' oldu, sevinçten ağladık'

Uzun bir tedavinin ardından korona virüsünü yenen ve kısa süre içinde taburcu olması planlanan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in kaldığı yoğun bakım servisinin sorumlusu Prof. Dr. Murat Yılmaz konuştu.

AA'da yer alan habere göre; Böcek'in tedavi sürecini anlatan Yılmaz, "Sesini ilk duyduğumuzda söylediği şey 'çok teşekkürler, sizi seviyorum' oldu. Hepimiz duygulandık, sevinçten ağladık" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Covid-19 yoğun bakım servisi sorumlusu Prof. Dr. Murat Yılmaz, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in tedavi sürecine ilişkin konuştu. Yılmaz, Başkan Böcek'in ilk sözlerinin "çok teşekkürler, sizi seviyorum" olduğunu ve tüm ekibin duygulandığını söyledi.

Yılmaz yönettiği servis, 30 hemşire ve sağlık personeli, 8 doktor, 3 uzmandan oluşuyor.

'ASTIM, DİYABET VE HİPERTANSİYON...'

Anadolu Ajansı muhabirine konuşan Prof. Yılmaz, Böcek'in 24 Eylül akşamı hastaneye geldiğini hatırlattı ve başkanın akut akciğer hasarının ileri safhada olduğunu söyledi.

"Nefes alamıyordu, tamamıyla suni solunum cihazındaydı. Astım, diyabet ve hipertansiyonu vardı. Kronik hastalıkları Kovid-19'un ağır seyretmesine neden oldu" diyen Yılmaz, Tedavilerin kalıp gibi olmadığını ve herkesin özelliklerine göre yapıldığını belirtti ve şöyle konuştu:

"Geldiğinde akciğerlerindeki ağır hasar nedeniyle ecmo (yapay akciğer) cihazına bağladık. Bu sayede akciğerlerini biraz rahatlattık. 17 gün bu cihazda kaldı. Çok yakından takip etmeniz gerekiyor, tıkanıklık, kanama olmaması gerekiyordu. Ufak tefek sıkıntılarla geçirdik. Yoğun bakım sürecini tek bir cihaz ya da tedavi şekliyle açıklamak mümkün değil. Bize geldikten sonra 46 gün yoğun bakımda kaldı. Üçüncü günden sonra her gün uyandırma girişimlerini yaptık."

'SİZİ SEVİYORUM DEDİ, SEVİNÇTEN AĞLADIK'

Yoğun bakımdaki hiçbir hastanın, tamamıyla uyanmayacak şekilde uyutulmadığını kaydeden Yılmaz, Başkan Böcek'in hareketlerini sürekli gözlemlediklerini aktardı ve şöyle devam etti:

"İlk haftada anlamlı şekilde uyanmasını gördük. Yeni bir hastanede, yeni bir yoğun bakımda olduğunu, sakin olması gerektiğini, her şeyin yolunda olduğunu, bu süreci sorunsuz atlatacağımızı sürekli ona söyledik. Tüm hastalara böyle yapıyoruz. Moral çok önemli. Yaptığımız her işlemi hastaya söyledik, bilgilendirdik. Boğazındaki trakeostomi dediğimiz kanalı kapatıp, sesini ilk duyduğumuzda söylediği şey 'çok teşekkürler, sizi seviyorum' oldu. Hepimiz duygulandık, sevinçten ağladık çünkü emeğinizin karşılığını almak çok güzel bir duygu. Ekip olarak biz de duygulandık kendisi de duygulandı. Hastanızdan bu teşekkürü duymak çok güzeldi."

'BÖCEK EN AZİMLİ HASTALARDAN BİRİYDİ'

Prof. Murat Yılmaz, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'i, gördüğü en azimli hastalardan biri olduğunu söyledi ve durumuna ilişkin "Muhittin Bey kendi ihtiyaçlarını giderebiliyor, öz bakımını karşılıyor. Oldukça sağlıklı, yemeğini yiyor, tekerleklik sandalyesinde, yatağında oturuyor. Bir ayağa kalkma süreci var, aslında ayağa da kalkıyor ama bundan sonrası fizik tedavinin işi, kısa sürede onu da atlatacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Böcek'in ağızdan beslenmeye başlandığında ne yiyeceğini sürekli sorduklarını anlatan Yılmaz, "Kendisine tarhana mı mercimek mi yoksa ezogelin çorbası mı istersiniz? Döner mi köfte mi istersiniz?' diye soruyordum. Ağızdan beslenmeye başladığında tarhana çorbası içip, köfte yemişti" dedi.

'SADECE OĞLUYLA GÖRÜŞTÜRDÜK'

Böcek'i yoğun bakımdayken hiçbir yakınıyla görüştürmediklerini aktaran Yılmaz, sadece normal servise çıkmaya yakın zamanda tüm tedbirli kıyafetleri giydirerek oğluyla görüştürdüklerini söyledi.

Böcek'in normal servise ev tipi ventilatörle çıktığını ifade eden Yılmaz şöyle konuştu:

"Muhittin Bey hiçbir şeye ihtiyacı olmadan hayatını idame ettirebilecek her şeye sahip. Birkaç gün içinde rahatlıkla taburcu olabilir. Taburculuk işini kendisine bıraktık. Uzunca süredir hastanede olduğu için güvende hissetmek istiyor. Tamamen negatife döndü, şu anda aşılanmış bir vatandaştan hiçbir farkı yok. Covid-19'u tamamen atlatmış durumda. Akciğer sorunları kalmadı, tansiyonu normal, yemeğini kendisi yiyebiliyor. Ufak tefek fizik tedaviyle destekleyerek, bunu atlatacağını düşünüyoruz."

PROF. ÖZLENEN ÖZKAN: BİRKAÇ GÜN İÇİNDE EVİNE YERLEŞECEK

Başkan Böcek'in sağlık durumuyla yakından ilgilenen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan da, Böcek'in hastanelerine geldiğinde durumunun hayli ciddi olduğunu söyledi ve şöyle konuştu:

"Zorlu süreçlerle karşılaştık, kronik hastalıkları var, işi zorlaştırıyor. Tedaviye yapay akciğerle başladık. Ondan sonraki süreçte yakın takiple toparlamayı başardık. Büyük bir emek var, takım olarak bunu başardık. Şu an için herhangi bir sıkıntısı yok. Bir, iki gün içinde muhtemelen evine yerleşecek. Kendisini daha güvende hissetmek istiyor, onun için burada. Evinde de fizik tedaviye devam edilecek. Görevine dönmesinin çok uzun süreceğini sanmıyorum çünkü kendisi yemeğini yiyor, öz bakımını yapabiliyor. Kasları biraz daha kuvvetlenince işine dönebileceğini düşünüyoruz. Bu çok uzun bir zaman almayacaktır."

NE OLMUŞTU?

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, sosyal medya hesabından 17 Ağustos'ta yaptığı paylaşımla Covid-19 test sonucunun pozitif çıktığını duyurmuştu. Böcek, durumu kötüleşince 7 Eylül'de yoğun bakım ünitesine alınmış, 24 Eylül'de de Akdeniz Üniversitesi Hastanesine sevk edilmişti. 9 Kasım'da yoğun bakım ünitesinden normal servise çıkarılan Böcek, birkaç gün önce videolu mesaj paylaşmış ve yakında taburcu olacağını söylemişti.

Etiketler
Muhittin Böcek Antalya