Hatay'da maden projesi yapılacağı ortaya çıktı!

3 ilçeye yayılan orman yangınlarıyla boğuşan Hatay'da, valiliğin 30 Eylül tarihinde muhtarlara gönderdiği resmi yazıda 12 Ekim’de Arsuz'a bağlı Hüyük Mahallesinde krom madeni arama için halkla ÇED toplantısı yapılacağı ortaya çıktı.

Hatay'da maden projesi yapılacağı ortaya çıktı!

Hatay'da yerleşim yerlerini etkileyen yangının bulunduğu bölgede maden projesi yapılacağı ortaya çıktı.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde 3 gün önce Belen Sarımazı’da başlayan yangın İskenderun ve Arsuz’un birçok noktasına da yayıldı.

Yangının sabotaj mı olduğu yoksa valiliğin ilk açıklamasında olduğu gibi trafodan mı çıktığı araştırılırken, Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, köylere gönderdiği 30 Eylül tarihli resmi yazıda 12 Ekim tarihinde Arsuz ilçesine bağlı Hüyük Mahallesinde projeyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapılacağını duyurdu. Bu belgenin ardından ÇED toplantısının yapılacağı Belen Hüyük Mahallesi’nde bu sabah 10.00 gibi Hatay’ın dört bir tarafından insanlar buluşup ‘madene hayır’ diyecekti.

Hatay'da maden projesi yapılacağı ortaya çıktı! - Resim : 1

TOPLANTI GECE İPTAL EDİLDİ

Gazete Duvar'da Burcu Özkaya Günaydın'ın haberine göre, ÇED toplantısı Valilik tarafından dün gece yeni tarih belirtilmeden ertelendi.

Vali’nin gece kendisini aradığını ve toplantının iptal edildiğini söylediğini belirten İskenderun Çevre Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, “Gece olduğu için resmi yazı gönderemedi. Birazdan geldiğinde resmi yazıyı paylaşacağım. Toplantının yapılacağını düşünenler var. Bölgeye gitmek istiyorlar. Jandarma bölgeye kimseyi almayacak diye bilgi edindim” dedi.

MUHTAR ANİ: ŞU AN ERTELENDİ, TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Toplantı iptal edildiği için bir kısım insan bölgeye gitmedi. Sabah çok erken saatlerde Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay ile çeşitli siyasi parti ve kurumlardan temsilciler Hüyük Mahallesi’nde toplantı yapılacak bölgeye giriş yaptı.

Burada bir açıklama yapan Hüyük Mahalle Muhtarı Rıdvan Ani şunları söyledi:

“Bizi yalnız bırakmadınız. Arsuz’un coğrafyasını hep beraber korumaya devam edeceğiz. Maden ocağı kurdurmayacağız buraya. Otel ve turizmle ilgili bir şey yapılacaksa turizmi canlandıracak projenin yanında oluruz.

Ama çevremizi, içme ve sulama suyumuzu, toprağımızı, kirletecek hiçbir maden ocağına izin vermeyeceğiz, karşı olacağız, her zaman dimdik kalacağız. Şu an ileri bir tarihe ertelendi. Takipçisi olacağız. Herhangi bir gelişme ve yazı gelirse halkla paylaşacağım. Hep beraber madene hayır diyeceğiz”

Hatay'da maden projesi yapılacağı ortaya çıktı! - Resim : 2

Hatay'da maden projesi yapılacağı ortaya çıktı! - Resim : 3

(Belgeler BirGün gazetesine aittir)

Etiketler
Hatay Maden Orman yangınları Yangınlar