Pana Yapı davasında tüm tutuklu sanıklara tahliye

Fikirtepe’de Kurtlar Vadisi’nin yapımcısı Raci Şaşmaz’ın da aralarında bulunduğu 23 sanıklı davaya devam edildi. Eski Pana Yapı CEO’su Kürşüt Coşkun Ufuk dahil tutuklu tüm sanıklar tahliye edildi, Şaşmaz’ın yurtdışına çıkış yasağı kaldırıldı.

Pana Yapı davasında tüm tutuklu sanıklara tahliye

KENTSEL dönüşümün en kötü örneklerinden birinin gerçekleştiği İstanbul Fikirtepe’de başlamadan biten projelerin mimarı olan Kurtlar Vadisi’nin yapımcısı Raci Şaşmaz’ın da aralarında bulunduğu 23 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Aralarında eski Pana Yapı CEO’su Kürşat Coşkun Ufuk’un da bulunduğu tutuklu sanıklar tahliye edildi. Şaşmaz’ın Pana Yapı’yı devrettiği firmanın çaycısı Muhammed Muhit Kayaoğlu hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Dava 15 Aralık’a ertelenirken Raci Şaşmaz hakkındaki yurtdışına çıkış yasağı kaldırıldı.

Anadolu Adalet Sarayı’ndaki 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 339 müştekili davaya Raci Şaşmaz katılmadı. Tutuklu sanıklar Ufuk, Burcu Gülhan, Dursun Güven ve Fatih Varilci, SEGBİS üzerinden duruşmaya bağlandı. Tutuksuz sanıklar Melek D., Merve B., Leyla T., Refik H. duruşmada yer aldı. Kentsel dönüşüm mağdurlarının da katıldığı duruşmayı CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi de takip etti.

SÖZ SAHİBİ RACİ ŞAŞMAZ’DI

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada ilk savunmayı Ufuk yaptı. Hakkındaki iddiaları yalanlayan Ufuk, Pana İnşaat’în Selimoğlu ile anlaşmasının nedeninin Raci Şaşmaz olduğunu öne sürdü. ‘Pana Yapı Çelik’ isimli firmanın hisselerinin yüzde 30’unun kendisinin, yüzde 70’inin ise Raci Şaşmaz’ın olduğunu aktaran Ufuk, şöyle dedi: “Firmanın hâkim ortağı Raci Şaşmaz’dı. Şaşmaz bana mektup yazdı. ‘Şirketi terk et’ dedi. Fakat şirketin Şaşmaz’dan alacağı vardı, ben bu paraları istedim. Önce avukatı sonra da Mahir Şaşmaz’ı yolladı ve baskılar üzerine hisselerimi devretmek zorunda kaldım. Aynı gün 7 şirketin genel kurulunu yaptılar. Şaşmaz 480 milyon değerindeki gayrimenkulü borsaya yatırdığı için bizi suçluyor. 19 tane suç duyurusu yaptım ama Raci Şaşmaz mağdur oldu. ”

Tutuklu bulunan şirketin satış müdürü Burcu Gülhan, üstüne atılı suçları kabul etmedi: “Benim şirkete gelen parayı şirkete teslim etmemem teknik olarak mümkün değil.” Tutuklulardan Dursun Güven, “Niye burada olduğumu bilmiyorum. Arsa sahipleriyle yapılan görüşmeleri organize ettim, başka bir şey yapmadım” ifadelerini kullandı.

Fatih Varilci ise şu savunmayı yaptı: “Hiçbir suç örgütüne üye olmadım, 1 TL menfaat elde etmedim.”


Raci Şaşmaz

Ardından tutuksuz sanıkların savunmasına geçildi. Firmada satış danışmanı olarak çalışan Leyla T., “Elden para aldınız mı” sorusuna şu yanıtı verdi: “Hatırlamıyorum ama iki kez para geldi ve makbuz kestik.” Melek D., “Elden para aldığımızı hatırlamıyorum, aldıysak da küçük miktarlıdır” derken, Merve B., şu ifadeyi kullandı: “Nakiti makbuzla aldım ve makbuzla verdim.” Refik H. ise “Elden para aldığımız olmuştur ama akşam 5’ten sonra ya da cumartesi ve pazar günleri olmuştur” dedi.

SEGBİS sisteminin arıza vermesi nedeniyle daha önce ifadesi alınmayan müştekiler duruşmada söz aldı. Ardından da mağdurların avukatları beyan verdi. Mağdur avukatları Raci Şaşmaz’ın tutuklanmasını talep ederken sanık Maruf Dindar’ın avukatı müvekkilinin Covid-19 sebebiyle yoğun bakımda olduğunu söyledi, Dindar’ın pasaportunun iadesini talep ederek, “Yurtdışı yasağı da kalksın” dedi.

15 ARALIK’A ERTELENDİ

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu tüm sanıkların tahliyesine karar verdi. “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”tan yargılanan Ufuk da tahliye edilirken Şaşmaz hakkındaki yurtdışına çıkış yasağı kaldırıldı. Şaşmaz’ın Pana Yapı’yı devrettiği firmanın çaycısı Muhammed Muhit Kayaoğlu ile Pana Yapı’ya bağlı şirketlerin yöneticilerinden Murat Aydınlı hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Aydoğan Selimoğlu, Hızır Selimoğlu, Nazım Selimoğlu Tayfur Yalçın ile Necdet Yalçın hakkında ‘zorla getirme’ kararı verildi. Mahkeme bir sonraki duruşmayı 15 Aralık’a erteledi.

Ortada dolandırıcılık var bunun bir suçlusu olmalı

Davaya ilişkin BirGün’e konuşan CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi, İstanbul’da emlak mağduriyeti yaşayanların sayısının 100 bini aştığı görüşünde. CHP’li Hamzaçebi, “İlginç olan bundan önceki duruşmada şirketin yüzde 30 pay sahibi ile şirket çalışanları, muhasebe görevlisi, getir götür işlerini yapan personelin tutuklanmasına karar verildi. Ancak şirketin yüzde 70 hissedarı hakkında tutuklama kararı verilmeyip adli kontrol şartı getirilmiş. Fakat adli kontrol şartı da kaldırıldı. Şirketin içi boşaltıldı mı? Boşaltıldıysa bu paralar kime gitti? Ortada dolandırıcılığa dair güçlü kanıtlar olduğuna göre bunun bir suçlusu olması lazım. Umarım iş şirketin çaycısına, getir götür yapan personele kalmaz ” diye konuştu. Leke Fikirtepe Platformu Sözcüsü Engin Akgüzel ise Şaşmaz’ın duruşmalara katılmamasına tepki gösterdi: “Bu insanların karşılarına çıkmamalarını biz anlamıyoruz. Biz mahkeme dilekçe verdik Şaşmaz ailesi ve şirket yönmetim kurulundakilerle ilgili MASAK raporu talep ettik.”

YARGI SÜRECİ NASIL GELİŞTİ?

İlk olarak aralarında Raci Şaşmaz’ın da bulunduğu 13 kişi hakkında ‘tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı’ suçundan İstanbul Anadolu 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Şaşmaz, ‘sanık’ olduğu bu davanın ardından ‘şikayetçi’ oldu ve eski Pana Yapı CEO’su Kürşat Coşkun Ufuk’un da aralarında bulunduğu 13 kişi hakkında ‘dolandırıcılık’ ve ‘örgüt kurmaktan’ dava açıldı. İki dava birleştirildi. Davada Şaşmaz dahil müşteki sayısı 339, yine Şaşmaz dahil sanık sayısı 23.

Etiketler
Kurtlar Vadisi Tahliye