Alternatif baro için 'Devlet Barosu' önerisi: Başvurular reddedilmeli

Çoklu baro düzenlemesinin kabul edilmesinin ardından ikinci barolar için isim tescili başvuruları yapılıyor.

Alternatif baro için 'Devlet Barosu' önerisi: Başvurular reddedilmeli

Çoklu baro düzenlemesinin kabul edilmesinin ardından ikinci barolar için isim tescili başvuruları yapılıyor.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; dört başvurudan birinde isim tercihi “Adalet ve Devlet Barosu” olurken, yeni kanuna göre baroların numara ile adlandırılacağını belirten CHP’li Antmen “Başvurular reddedilmeli” dedi.

Baroların yapısını, seçim sistemini ve Türkiye Barolar Birliği’ndeki delege dağılımını değiştiren Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 80 baro ve muhalefet partilerinin itirazlarına rağmen yasalaşmasının ardından yeni barolar için isim tescilleri yapılmaya başlandı.

Türk Patent ve Marka Kurumu’na bugüne kadar dört ayrı baro isim tescil başvurusu yapıldı. Bu isimler, Adalet ve Devlet Barosu, Halk Barosu, Başkent Barosu ve Ankara Hak ve Adalet Barosu oldu. TBMM’de kabul edilen kanun teklifinde yeni baroların isimle değil numara ile tanımlanacağına yönelik hükümlerin bulunmasına rağmen baroların isim tescili için başvuru yapılmasının nedeni merak uyandırdı.

BAŞVURULAR REDDEDİLMELİ

Çoklu baro için hazırda bekleyenlerin isim tescil başvuruları ile harekete geçtiğini ifade eden TBMM Adalet Komisyonu Üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, “Çıkan kanuna göre barolar numara ile adlandırılacak ve bu nedenle Türk Patent ve Marka Kurumu’nun bu başvuruları reddetmesi gerekiyor” dedi.

İsim tescil başvurularının AKP’nin toplumu bölmesine bir kanıt olduğunu ifade eden Antmen, “Bu gösteriyor ki AKP’nin insanları ayrıştırma ve avukatlar arasına nifak tohumu ekme işi başladı. Bu başvurular, adaletin ve üniter yapının gördüğü zararın kanıtıdır. Öngörülerimizi her yerde anlattık. Bu tarih boyunca olmayan ve olmaması gereken bir uygulamadır. Mağdur kesimlere büyük zararlar verecektir” diye konuştu.

***

FARKLI ŞEKİLDE YORUMLANACAK

“Çoklu baro” yasasının Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu’nun katkılarıyla hazırlandığını ifade eden İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Düzenlemeyle hak ihlalleri karşısında mücadele veren barolar yine olacak. Ama aynı hak ihlallerini başka türlü yorumlayan barolar olacak” dedi.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Durakoğlu, çoklu baro düzenlemesinin TBMM’de kabul edilmesine rağmen bu uygulamanın hayata geçirilmemesi gerektiğini bildirerek, “CHP, AYM’ye yasanın iptal etme gerekçesiyle başvuru yapacağını açıkladı. Bu çerçevede içinde önemli olan nokta yürürlüğün durdurulmasına ilişkin bir kararın çıkarılmasıdır. Çünkü AYM kararları geriye yürümediği için, bir iptal davası açılmış olması dahil herhangi bir baro kurulursa kuruluşu takip eden süreç içerisinde AYM’nin vereceği kararın o baronun devamına engel olmayacaktır. Bu yüzdende de davanın bir an önce açılması, yürürlüğün bir an önce durdurulması hayati bir önem taşıyor. Bunu sağlayabilmeliyiz. Bundan sonra yapacağımız mücadele de bu çerçevede olacak. Bu aşamaya gelindiği zaman bizlerde nasıl bir mücadele yürüteceğimizi açıklayacağız” diye konuştu.

SAVUNMA HAKKI YOK EDİLDİ

Hukukçu Turgut Kazan da düzenleme hakkında konuştu.

Kazan, “Düzenleme savunmanın bertaraf edilmesidir” dedi. AKP ve MHP iktidarının yargıyı çoklu baro ile böldüklerini ve savunma hakkının bu yolla yok edildiğini ifade ederek, “İnsanların hiçbir şekilde savunma hakları kalmayacak. Hiç değilse avukatlar yapılan pislikleri teşhir ediyorlardı, haksızlığa uğrayan insanların diri ve moralli olmasını sağlıyordu. Bu teşhir haksızlığın ve adaletsizliğin teşhiriydi. Yurttaşları görüşlerinden dolayı içeriye attıkları zaman onlardan oluşan baro içeriye aldıklarını ne kadar casus ne kadar hain ne kadar alçak olduklarını açıklayacaklar. Ve içeriye aldıkları insanların, adil yargılama hakkı ve masumiyet karinesi hiçe sayılarak, intihar etmek zorunda bırakılacaklar” ifadelerini kullandı.

Etiketler
Çoklu baro sistemi