Koronavirüs anketi: Yüzde 46'sı '6 aydan uzun sürecek' diyor

IPSOS’un yaptığı koronavirüs araştırmasına göre Türkiye’de toplumun yüzde 46’sı, salgının kontrol altına alınma süresinin 6 aydan uzun süreceğini öngörüyor.

Koronavirüs anketi: Yüzde 46'sı '6 aydan uzun sürecek' diyor

Araştırma şirketi IPSOS’un son koronavirüs araştırmasına göre Türkiye toplumunun yüzde 46’sı salgının kontrol altına alınmasının 6 aydan daha fazla süreceğini öngörüyor.

Ipsos Araştırma Şirketi 14-21 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdiği “Koronavirüs (Corona virüsü) Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu” araştırmasını paylaştı.

Araştırma, Online Görüşmeler ile 18 yaş üstü Türkiye temsili 800 kişi ile gerçekleştirildi. 14-21 Mayıs 2020 saha tarihi ile 9. Dönem verilerini kapsayan araştırmanın istatistiki hata payı, % 95 güven aralığında ± %3 olarak açıklandı.

IPSOS’un anket sonuçlarında şu ayrıntılar dikkat çekti:

► Genel beklenti virüsün 6 aydan fazla bir süre içinde kontrol altına alınabileceği yönünde. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde salgının sona ereceğini düşünenlerde Türkiye için kısmen daha iyimser bir tablo söz konusu (Dünyada: %21; Türkiye’de %29) .Toplumun yaklaşık üçte birinin ülkemizde salgının birkaç ay içinde biteceğine dair beklentisi bulunuyor.

Koronavirüs anketi: Yüzde 46'sı '6 aydan uzun sürecek' diyor - Resim : 1

► Her 4 kişiden 3'ü salgın nedeniyle anne, baba ve kardeşinin kendisi için daha değerli hale geldiğini beyan ediyor.

► Araştırma kapsamında bireylere toplu taşımayı ilk kez ne zaman kullanmaya ve kuaföre/berbere ilk kez ne zaman gitmeye başlayabilecekleri soruldu. Toplumda bu konuda bir görüş birliği olmadığı görülüyor.

Halihazırda kuaföre/berbere gittiğini belirtenlerin oranı %11, bu oran toplu taşıma kullanma konusunda %14 seviyesinde.

Mayıs ve Haziran aylarında kuaföre/berbere gitmeyi planlayanların oranı %32 iken, bu oran toplu taşıma için %19'a düşüyor. Genel olarak kuaföre/berbere gitmenin, toplu taşıma kullanmaktan daha az çekince yarattığı gözleniyor.

Diğer yandan, her iki faaliyet için de yıl sonunu hatta gelecek seneyi bekleyeceğini belirten bir kesim de var (sırasıyla toplam %17; %23).

Koronavirüs anketi: Yüzde 46'sı '6 aydan uzun sürecek' diyor - Resim : 2

Araştırmayı değerlendiren Ipsos Türkiye CEO'su Sidar Gedik ise şu tespitlerde bulundu:

Önümüzdeki aylarda normalleşme arttıkça yaşamımızın normal parçalarına geri dönmeye başlayacağız ancak henüz hala endişelerimiz çok taze. Her on kişiden dokuzu kalabalık ortamlarda bulunmaktan endişe ediyor, öyle ki hemen hemen her üç kişiden biri bu sene sonuna kadar toplu taşıma kullanmamayı düşünüyor.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Salgın Türkiye