Kandilli Rasathanesi: 7 şiddetinde bir deprem

Kandilli Rasathanesi'nden Elazığ Sivrice'de meydana gelen deprem hakkında bir açıklama daha yapıldı.

Kandilli Rasathanesi: 7 şiddetinde bir deprem

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener Elazığ'daki deprem sonrası açıklamalarda bulundu.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener açıklamaları şu şekilde:

24 Ocak 2020'de 20.55'te Elazığ Sivrice'de bir deprem meydana geldi. 6.8'de sonra 6.5 olarak revize ettik. Bilgiler geldikçe güncelliyoruz. Farklı bilgiler verilebiliyor. Yansıda farklı büyüklükler var. 6.9 diye veren merkezler var.

Büyük özveriyle çalışan bölgesel deprem izleme çalışanlarına teşekkür ediyoruz. Depremin merkezi Sivrice. Fakat şu anda 6.6 büyüklüğünde bir deprem oldu. Şiddeti ise 7 şiddetinde bir deprem.

Son 500 yıllık tarihe baktığımızda 7'lere kadar depremler var. Bunlar Doğu Anadolu hattı üzerinde lokasyona yakın yerler. Bölge aktif bir bölge. Burada bu depremleri görmemiz doğal. Önümüzdeki yıllarda da böyle depremlerle karşılaşabiliriz.

1900-2019 yılları arasındaki depremlere baktığımızda en son Kovancılar depremi var. 2010 yılında ve 6.1 büyüklüğünde.

Sol atım karakterine sahip bir deprem. 40 km bir alan kırığını tahmin ediyoruz. 75 km'lik bir alana yayılıyor artçılarla birlikte. Artçı sarsıntı 30'un üzerine çıktı. Belki bir hafta sürmesini bekleyebiliriz bu artçı sarsıntıların.

Sismik olarak oldukça hareketli bir bölge. Bu sismik boşluğun doldurulmasıyla bu bölgede yine benzer büyüklükte depremler görebiliriz. 5.6 büyüklüğüne kadar depremler görebiliriz. Önümüzdeki süreçte de yetkili mercilerin uyarısına dikkat ederek hasarlı binalara girmemekte fayda var.

Etiketler
Elazığ Kandil Kandilli Rasathanesi