Tam 27 yıl oldu... Uğur Mumcu birçok kentte anılıyor

24 Ocak 1993'te evinin önünde bombalı suikaste uğrayan duayen gazeteci Uğur Mumcu’nun ardından 27 yıl geçti...

Tam 27 yıl oldu... Uğur Mumcu birçok kentte anılıyor

Bombalı suikastla katledilen gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 27. yıldönümünde birçok kentte düzenlenecek etkinliklerle anılacak.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, etkinliklerde, gazetecilikten, özgürlüğe, bağımsızlığa kadar uzanan birçok konu başlığı konuşulacak. Kadıköy Belediyesi’nin etkinliğine Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun ve yazarlarımız Miyase İlknur ile Barış Doster katılacak.

BEHRAMOĞLU ADALAR’DA

- CHP Adalar İlçe Başkanlığı tarafından yazarımız Ataol Behramoğlu’nun katılımıyla anma ve müzik dinletisi gerçekleştirilecek. Etkinlik saat 14.00’te Büyükada Yüksek Kahve’de gerçekleşecek.

- İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası DenizBank Konserleri’nde Mumcu için anma konseri düzenlenecek. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’ndaki Uğur Mumcu Anma Konseri’nin orkestra şefliğini Rengim Gökmen üstlenecek. Cuma akşamı saat 20.00’de düzenlenecek olan konserde İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası viyolonsel sanatçısı Aslı Kızıltuğ’a eşlik edecek.

- Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Şişli Harbiye’deki Uğur Mumcu Anıtı önünde saat 11.30’de bir anma töreni düzenlenecek. Türkiye Gençlik Birliği (TGB) de aynı yerde saat 14.00’te bir etkinlik düzenleyecek.

- Beşiktaş Belediyesi yarın saat 17.00’de Beşiktaş Kazan’da Uğur Mumcu Anıtı önünde bir anma gerçekleştirecek. Anmaya Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat da katılacak.

- Maltepe Belediyesi anma etkinlikleri kapsamında 24 Ocak saat 09.00’da Yalçın Kızılay Kapalı Spor Salonu’nda yüzme yarışı yapılacak.

- Sarıyer Belediyesi cuma günü PTT Evleri Uğur Mumcu Parkı’nda şiir ve konuşmalarla anma etkinliği düzenleyecek.

- Kartal’da Umder’in (Uğur Mumcu Mahallesi Çevre Kültür Dayanışma Derneği) düzenlediği anma programı öncesinde saat 19.00’da Yunus Emre Caddesi’nde Uğur Mumcu Kültür Merkezi’ne doğru yürüyüş gerçekleştirilecek. Kültür merkezinde ise gazetemiz yazarı Miyase İlknur’un katılımıyla konferans gerçekleştirilecek. Taner Özsoy’un sahne alacağı “Uğur Mumcu’yu Türkülerle Anma” programının ardından etkinlik son bulacak.

- Kartal Belediyesi’nin düzenlediği Uğur Mumcu Yol Koşusu bu yıl da 26 Ocak Pazar günü 09.30’da Kartal Uğur Mumcu Kültür Merkezi önünde başlayacak.

KÜÇÜKKAYA MÜNİH’TE

Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu (HDF) tarafından Münih’te 25 Ocak Cumartesi günü gerçekleştirilecek anma etkinliğine gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya katılacak. Konferans Münih’teki Einewelt Tiyatrosu’nda saat 19.00’da başlayacak.

İZMİR’DEKİ ETKİNLİKLER

- Bayraklı Belediyesi, Mumcu’nun ölüm yıldönümü dolayısıyla “Adalet ve Demokrasi” paneli düzenleyecek. Panele Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri ve yazarımız Işık Kansu ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel konuşmacı olarak katılacak. Saat 18.30’da başlayacak panel sonrası “Sönmeyen Işık Uğur Mumcu” isimli fotoğraf sergisi gezilecek.

- Gaziemir Belediyesi tarafından düzenlenecek “Basında ve Siyasette İfade Özgürlüğü Paneli” 24 Ocak Cuma günü saat 20.30’da Gaziemir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Panele, gazetemiz yazarı Orhan Bursalı ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel konuşmacı olarak katılacak. Diğer yandan, Karabağlar, Narlıdere ve Çiğli belediyeleri Uğur Mumcu için anma töreni ve söyleşiler düzenleyecek.

SİRMEN’E ÖDÜL

- Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Uğur Mumcu’yu 13.30’da Uğur Mumcu Parkı’nda anacak. 20.00’de ise Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Özgün Eserler Konseri” gerçekleştirilecek.

- Tepebaşı Belediyesi’nin destekleri ile Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Eskişehir Şubesi tarafından düzenlenen “27. ÇGD Uğur Mumcu’yu Anma Gecesi ve Ödül Töreni” 25 Ocak Cumartesi günü gerçekleşecek.Tepebaşı Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde saat 18.00’de başlayacak 27. ÇGD Uğur Mumcu Anma Gecesi ve Ödül Töreni’nde Uğur Mumcu Anma Ödülleri 19 kategoride sahiplerini bulacak. Gazetemiz yazarı Ali Sirmen “Yaşam Boyu Başarı” ödülüne layık görüldü.

SAMSUN VE İZMİT

- Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD)Samsun Şubesi tarafından cuma günü saat 12.00’de İlkadım İlçesi’ndeki Uğur Mumcu Parkı’nda anılacak. Siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra yurttaşlar da katılımı ile yapılacak anma etkinliğinde ADD Başkanı Dr. Işık Özkefeli konuşma yapacak.

- İzmit’te Kocaeli Barosu ile Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti tarafından cuma günü saat 11.00’de Uğur Mumcu Parkı’nda anılacak.


Tam 27 yıl oldu... Uğur Mumcu birçok kentte anılıyor - Resim : 1

Usta gazeteci ve yazar Uğur Mumcu'nun ölümünün üzerinden tam 27 yıl geçti. 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara'da evinin önünde suikaste uğrayan gazeteci, sevenleri tarafından özlemle anılmaya devam ediyor...

Kırşehir'de 22 Ağustos 1942'de dünyaya gelen Mumcu, 24 Ocak 1993'te arabasına yerleştirilen bombayla düzenlenen saldırı sonucu hayatını kaybettiğinde 51 yaşındaydı. Menfur saldırının ardından Ankara'da düzenlenen törenle, usta gazeteciyi ebediyete on binlerce kişi uğurladı.

Hukuk öğreniminin ardından gazeteciliğe adım atan Mumcu, geride onlarca kitap ve yüzlerce araştırma yazısı bıraktı.

Mumcu'nun "Gazetecinin güvenilir kişi olması zorunludur" anlayışı, iletişim fakültelerinde geleceğin gazetecilerine meslek kriteri olarak anlatılmaya devam etti.

Gazeteciliği, yaşamın her alanındaki "mücadelenin kürsüsü" olarak tanımlayan Mumcu, güvenilirliği ve ortaya koyduğu çalışmalarıyla toplumun her kesiminden saygı görüyordu.

UNUTULMAYAN ESERLERE İMZA ATTI

Bir yazısında "Ordu uyanık olmalı" ifadesini kullandığı için hakkında "orduya hakaret etmek" suçundan dava açılan Mumcu, Mamak Askeri Cezaevinde yaklaşık bir yıl kaldı.

Dava kapsamında verilen 7 yıl hapis cezası kararı Yargıtay tarafından bozulan Mumcu serbest bırakıldı. Mumcu, bu olay nedeniyle yedek subay olarak yapması gereken vatani görevini, 1972-1974'te Ağrı'nın Patnos ilçesinde er olarak tamamladı.

Mumcu, 1977'den sonra sadece Cumhuriyet gazetesi için yazmaya başladı ve "Gözlem" başlıklı köşesinde Kasım 1991'e kadar yazılarına aralıksız devam etti.

Usta gazetecinin 1977'de yayımlanan "Sakıncalı Piyade" kitabı tiyatroya uyarlandı ve Ankara Sanat Tiyatrosu'nda yüzlerce kez sahnelendi.

Mumcu’nun, "Rabıta" ve "12 Eylül" kitapları 1987'de, önemli araştırmalarından kabul edilen "Kürt-İslam Ayaklanması 1919-1925" eseri ise 1991'de yayımlandı.

SUİKAST DAVASININ GEÇMİŞİ

Mumcu, 24 Ocak 1993'te arabasına yerleştirilen bombayla düzenlenen saldırı sonucu hayatını kaybetti. Suikastı, İBDA-C ve Hizbullah gibi örgütler üstlense de Mumcu'nun ölümünden 6 yıl sonra açılan dava kapsamında asıl failler bulunamadı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok'un öldürülmesi eylemlerinin de arasında bulunduğu çok sayıda olayı kapsayan "Umut Operasyonu" dosyası olarak tarihe geçti.

İlk dereceli mahkemenin kararının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yeniden görülen davada, 3 sanık "yasa dışı Tevhid-Selam ve Kudüs Ordusu örgütünü kurmak ve yönetmek" suçundan, 5 sanık ise aynı örgüte üyelikten çeşitli sürelerde hapis cezalarına mahkum edildi.

Bu kapsamda sanıklardan Mehmet Ali Tekin, Hasan Kılıç ve Ekrem Baytap, "silahlı suç örgütü kurma ve yönetme" eylemlerinden 12 yıl 6'şar ay hapisle cezalandırıldı.

Sanıklar Abdulhamit Çelik, Fatih Aydın, Yusuf Karakuş, Mehmet Şahin ve Recep Aydın'a ise "silahlı suç örgütü üyesi olmak"tan 6 yıl 3'er ay hapis cezası verildi.

Anayasa Mahkemesi, gözaltında tutuldukları tarihlerdeki mevzuatın, gözaltı süresinde avukata erişim imkanı tanımadığı gerekçesiyle sanıklar Aydın, Tekin, Kılıç ve Karakuş'un yeniden yargılanmasına hükmetti.

Etiketler
Uğur Mumcu Suikast