Deprem ML, MW nedir? Deprem birimi olan MD ne anlama gelir? ML, MD ve MW birimlerinin anlamı

Deprem ölçe kavramı MD, MW ve ML Marmara Bölgesi'nde meydana gelen şiddetli depremin ardından bir kez daha gündeme geldi. Peki, Deprem ML, MW nedir? Deprem MD ne anlama gelir? İşte, ML, MD ve MW birimlerinin anlamı...

Deprem ML, MW nedir? Deprem birimi olan MD ne anlama gelir? ML, MD ve MW birimlerinin anlamı

Deprem ölçe kavramı MD, MW ve ML Marmara Bölgesi'nde meydana gelen şiddetli depremin ardından bir kez daha gündeme geldi.

Deprem haberlerinde ve Kandilli verilerinde sık sık gözlenen deprem ML, MD ve MW birimlerinin anlamı vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki, Deprem ML, MW nedir? Deprem MD ne anlama gelir? İşte, ML, MD ve MW birimlerinin anlamı.

Deprem bilgilerini görüntüleyen birçok kişi MD, MW ve ML terimleri ile karşı karşıya geliyor. Depremin büyüklüklerini hesaplayabilmek için kullanılan bu terimler son deprem sonrası merak konusu oldu. İşte, deprem MD, MW ve ML birimleri hakkında merak edilen bilgiler.

DEPREM MD NE DEMEK?

ML NE DEMEK?

Bu yöntem 1935'da Richter tarafından depremleri ölçmek için önerilen ilk yöntemdir. Bu yöntem, havuza atılan tas örneğine dönecek olursak, taşın suya çarparken oluşturduğu ses dalgalarının suyun içerisine yerleştirilmiş bir mikrofon ile dinlenmesine benzetilebilir. Ses kaydında oluşan en yüksek genlik değeri, uzaklık ile ölçeklenerek taşın büyüklüğü hakkında bilgi verecektir. Depremin büyüklüğünü kestirirken de ayni ilke uygulanır. Bu yöntem de görece küçük (büyüklüğü 6,0’dan az) ve yakın (uzaklığı 700 km'den az) depremeler için kullanılır. Doğru değerlerin bulunması için sismometrelerin çok iyi kalibre edilmiş olması esastır.

MW NE DEMEK?

Bu büyüklük türü, diğerlerine göre en güvenilir olanıdır. Bilim dünyasında, eğer bir deprem için moment büyüklüğü hesaplanabilmişse, diğer büyüklük türlerine gerek kalmadığı düşünülür. Belirleme açısından hepsinden çok daha karmaşıktır. Esas olarak depremin oluşumunun matematiksel bir modelinin yapılmasına karşılık gelir. Bir araştırıcının gerçekleştirebileceği bilimsel bir çalışma süreci ile hesaplanabilir ve bu yüzden hesaplamaların belirli bir zaman almaşı kaçınılmazdır. Otomatik olarak uygulamaya konulabilmesi ise zordur, dünyada sayılı birkaç gözlemevinde, sadece belirli bir büyüklüğün üzerindeki depremler için rutin olarak hesaplanmaktadır. Uygulamada, sadece belli bir büyüklüğün üzerindeki depremler için (M>4,0) Moment Büyüklüğü hesaplanabilir.

Etiketler
Şiddet