Eşinden şiddet gören Ayşe Gül Cora: Yaşamak istiyorum

Sistematik şiddete maruz kalması üzerine boşandığı Hasan Cora hakkında açılan davanın duruşması öncesinde konuşan Ayşe Gül Cora, “En ağır şekilde cezalandırılmasını istiyorum. Yaşamak istiyorum" dedi.

Eşinden şiddet gören Ayşe Gül Cora: Yaşamak istiyorum

Sistematik şiddete maruz kalması üzerine boşandığı Hasan Cora hakkında açılan davanın duruşması öncesinde konuşan Ayşe Gül Cora, “En ağır şekilde cezalandırılmasını istiyorum. Yaşamak istiyorum" dedi. Duruşma, tutuklu sanık Hasan Engin Cora'nın savunmasını hazırlaması için ertelendi.

Evrensel’in haberine göre İstanbul’da evli olduğu erkekten ayrıldığı için Ayşe Gül Cora'yı defalarca öldürmeye çalışan Hasan Cora’nın yargılandığı davanın Bakırköy 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek ilk duruşmasının öncesinde, Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi Ayşe Gül Cora ile birlikte açıklama yaptı. Açıklamada, "Kadına yönelik şiddete son, yaşamak istiyoruz" yazılı pankart açıldı.

Cora, birçok kez ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, "En ağır şekilde cezalandırılmasını istiyorum. İçeriden çıkmasın, kızlarına ve bana zarar vermesin. Yaşamak istiyorum" dedi.

"Kadınlar yaşamak istiyor"

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifinden Zeynep Gerçek, kadına yönelik şiddetin cins kırımı boyutlarına vardığını ifade ederek, "Adeta erkekler ve kadınlar arasında bir savaş var ve bu savaşta ezilen cins kadının yanında olması gereken devlet, katleden, şiddet uygulayan, taciz eden erkeklerin yanında yer alıyor. Erkekler katlederken kadınlarda 'özsavunma' çığlıklarını yükselterek 'yaşamak istiyoruz' diyor" diye konuştu.

Cora’nın 32 yıllık boyunca evli kaldığı Hasan Cora tarafından defalarca şiddete maruz bırakıldığını aktaran Gerçek, "Samsun'da yaşayan Ayşe Gül, Manisa'da evli olan kızının yanına gitti. Kızının yaşadığı evi basan Hasan Cora, kızının kayınpederi Ahmet Veli K.'yı silahla yaraladı. Olayın ardından tutuklanan Hasan Cora, 7 buçuk ay hapis cezası aldı. Tahliye olur olmaz da İstanbul'a taşınan Ayşegül'ün adresini buldu ve kurşun yağdırdı. Hasan Cora, olay yerinden kaçarken Ayşegül de tedaviye alındı. Fakat iki gün sonra 'İşimi yarım bırakmayacağım' naralarıyla hastaneye gelen Hasan Cora, Ayşegül'ü bir kez daha öldürmeye yeltendi" diye belirtti.

Ayşe Gül Cora'nın, defalarca şikayette bulunduğunu, uzaklaştırma kararı aldırdığını, buna rağmen her defasında Hasan Cora'nın, Ayşegül Cora’yı katletmeye çalıştığını dile getiren Gerçek, "Ayşegül şimdi kendisi için ve kendisi gibi olan tüm kadınlar için mücadele ediyor, hayatından vazgeçmiyor. Kadınları koruması gereken devlet, bugün kadınların elde ettiği kazanımlara göz dikiyor. Kadın katliamlarının ve kadına yönelik her türlü şiddetin önünü açıyor. Bizler artık yaşamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından kadınlar davayı takip etmek için adliyeye gitti.

Duruşma ertelendi

Duruşmada savunması sorulan tutuklu sanık Hasan Engin Cora, dosyanın tamamının kendisine gelmediğini ve avukatı ile görüştükten sonra savunmasını yapacağını söyledi.

Sanık Cora, rahatsız olduğu için duruşma salonundan çıkmak istedi. Mahkeme, sanığın bu talebini reddetti.

Şikayetiyle ilgili olarak söz verilen Ayşe Gül Cora da olay günü iş yerine gittiği sırada arkadaşıyla telefonda konuşurken arkadan eşinin kendisine seslenip "Konuşmak istiyorum." dediğini anlatarak, "Eşimin belinde silah vardı. 'Konuşmak istemiyorum.' dedim. Bana 'Vuruyorum seni.' dedi, bir el sırtıma ateş etti, yere düştüm. Ben cenin pozisyonunda yerdeyken, 4 el daha ateş etti. Yürüyerek gittiğini gördüm. Orada bulunan bir hemşire bana ilk müdahaleyi yaptı." dedi.

Hastanede yoğun bakımdayken kızları yanına geldiğinde eşinin tutuklandığı haberini verdiğini söyleyen müşteki Cora, eşinin çok borcu olduğunu, bu sebeple başka bir şehre taşınmayı teklif ettiğini, kendisinin bu teklifi reddettiğini, eşinin de kendisini balkondan atmak istediğini, arkadaşının ve kayınvalidesinin kendisini kurtardığını aktardı.

"Yarım kalan işini tamamlayacak" tehdidi

Cora, eşinin sürekli olarak alkol aldığını dile getirerek, "Eşim her zaman herkese suç buluyordu. Kızlarım ve ablam yüzünden ondan ayrılmak istediğimi düşünüyordu. Beni aldattığını öğrendikten sonra evi terk ettim. Kızlarımı silahla eve kapamış. Kızlarımın kafalarını birbirine vurup, bağırmalarını beni arayıp dinletiyordu, eve dönmem için. Boşanmak isteyince beni tehdit ediyordu. Elinde bıçakla babamın evini bastı. Erkek kardeşimin arabasını yaktı. Kızımın yanına Manisa’ya gittiğimde eşim oraya geldi. Dünürümü yaraladı, ceza aldı. Cezaevinde yattı, serbest kalınca gelip beni buldu. Şikayetçiyim, cezaevinden çıkmasını istemiyorum. Kayınvalidem kızlarıma 'Oğlum cezaevinden çıkınca yarım kalan işini tamamlayacak' demiş" ifadelerini kullandı.

Duruşmada tanık olarak dinlenilen Buse Cora ise yaralanan kişinin annesi, sanığın babası olduğunu, olayı ablasının yanındayken telefondan öğrendiğini belirtti.

Tanık Cora, babasının başkasıyla olan ilişkisini annesine söyleyen ablasını dövdüğünü, ablasıyla kendisinin telefonlarını satıp silah aldığını, gece uyanıp ablasıyla kendisinin kafalarını birbirine vurup annesine dinlettiğini, polisin kendilerini kurtardığını anlattı.

Diğer tanık Ece Semra Kökgül de babasının "Battım, psikolojim çok bozuk." dediğini, muhasebeciyle görüştüklerinde kız kardeşinin üzerine bir şirket kurduğunu, onun trilyona yakın borcu olduğunu öğrendiklerini, babasının sürekli önlerine kağıt getirip imzalattırdığını, imzalamadıklarında babasının problem çıkardığını söyledi.

İfadelerin ardından mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, savunmasını hazırlaması için süre verdi.

Duruşma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, müşteki Ayşe Gül Cora ile sanık Hasan Engin Cora’nın 33 yıllık evli oldukları, iki çocuklarının bulunduğu, sanığın müşteki olan eşine gönderdiği mesajlarla ölümle tehdit ettiği, bu olay sonrasında sanığın Samsun’a gittiği, suç tarihi olan 5 Haziran 2019’da sanığın ruhsatsız tabancasıyla İstanbul’a geri geldiği belirtildi.

İddianamede, olay tarihinde sanık Hasan Engin Cora’nın konuşmak için Ayşe Gül Cora’yı takip ettiği, ısrarla konuşmak istediğini belirttiği, müştekinin bu durumu kabul etmediği, sanığın da "Üzerimde silah var, vururum" diyerek müştekiyi tehdit ettiği, müştekinin de "Zaten ben ölmüşüm, korkmuyorum" diyerek karşılık verdiği anlatıldı.

Sanık Cora’nın tabancasını çıkartarak Ayşe Gül Cora’ya ateş ettiği, mermilerden 6'sının müştekinin vücuduna isabet ettiği, olay sonrasında sanığın kaçıp saklandığı ifade edilen iddianamede, müşteki Ayşe Gül Cora’nın hastaneye götürüldüğü, 7 Haziran 2019’da sanığın müştekinin yaşadığını öğrenmesi üzerine tabancayla hastaneye gittiği, ancak sanığın şüpheli hareketler yapması üzerine polis tarafından yakalandığı bildirildi.

İddianamede, sanık Hasan Engin Cora hakkında "eşini kasten öldürmeye teşebbüs etmek" ve "ruhsatsız silah kullanma" suçundan toplam 23 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Etiketler
Şiddet