İnternette ilk kullanım yaşı 5’ten 2’ye düştü

TBMM Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Araştırma Komisyonu’na katılan Prof. Dr. Hanife Andaç Demirtaş Madran, internet bağımlılığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İnternette ilk kullanım yaşı 5’ten 2’ye düştü

Prof. Dr. Hanife Andaç Demirtaş Madran, nüfusun yüzde 72’sinin internet kullanıcısı, yüzde 63’ünün aktif olarak sosyal medya kullandığını belirterek, “İnternet kullanım oranlarımız erkeklerde yüzde 82, kadınlarda yüzde 69. İlk kullanım yaşı 5’ten 2’ye düşmüş. Bu, 2016 yılında yapılmış bir araştırmanın sonucu. Bugün bu araştırmayı yapacak olsak belki de 1 çıkacak” dedi.

TBMM Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Araştırma Komisyonu’na katılan Prof. Dr. Hanife Andaç Demirtaş Madran, internet bağımlılığına ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

“Bulgulara göre 140 ülkenin içinde 2019 yılında biz internet başında geçirilen süre açısından 16’ncı sıradayız ki çok üst sıralardan birisi bu. Bilgisayar başında ortalama günde beş saatimizi geçiriyoruz biz Türkler. Mobil olarak çevrim içi kalma süremiz ortalama günde üç saat ve sosyal medyada da günde ortalama üç saat zaman geçiriyoruz.

NÜFUSUMUZUN YÜZDE 72’Sİ İNTERNET KULLANICISI, YÜZDE 63’Ü AKTİF OLARAK SOSYAL MEDYA KULLANIYOR

Nüfusumuzun yüzde 72’si internet kullanıcısı, yüzde 63’ü aktif olarak sosyal medya kullanıyor ve yüzde 53’ü de aktif olarak mobil anlamda yani cep telefonları yoluyla sosyal medyayı kullanıyorlar. Bunların hepsi çok büyük oranlar aslında.

ERKEKLERDE YÜZDE 82, KADINLARDA YÜZDE 69

Bir yılda yüzde 9,3 oranında artış görülmüş Türkiye’de internet kullanıcısı sayısında. Nüfusumuzun yüzde 88’i evden artık internete erişebiliyor. İnternet kullanım oranlarımız erkeklerde yüzde 82, kadınlarda yüzde 69.

BUGÜN BU ARAŞTIRMAYI YAPACAK OLSAK BELKİ DE 1 ÇIKACAK

Bilgisayar kullanımına başlama yaşı mesela tüm dünyada tartışılan bir şey. Bizim ülkemizde ortalama olarak 8 yaşında çocukların bilgisayar kullanmaya başladıkları görülüyor. İnternete erişime başlama yaşı 9 ve bence şu çok çarpıcı bir bulgu: 2010’dan 2015’e kadar Türkiye’de çevrimiçi çocukların sayısına bakmış bir araştırmacı ve tam 2 kat arttığını görmüş. Beş sene içinde internet kullanmaya başlayan çocuk sayımız tam 2 kat artmış ve bence şu daha da acı: İlk kullanım yaşı 5’ten 2’ye düşmüş. Bu, 2016 yılında yapılmış bir araştırmanın sonucu. 2 yaş çok düşük, bana sorarsanız bugün bu araştırmayı yapacak olsak belki de 1 çıkacak. Çünkü doğar doğmaz neredeyse anne babalar çocuklarını telefonla, internetle tanıştırma konusunda bir yarışa giriyorlar.”

Etiketler
Inter TBMM Teknoloji