'Faili meçhul ile ilgili yeni rapor istemiyoruz'

İnsan hakları örgütleri kaçırıldıktan 6 ay sonra Ankara Emniyeti'nde ortaya çıkan 4 kişinin durumuna ilişkin açıklama yaptı.

'Faili meçhul ile ilgili yeni rapor istemiyoruz'

İnsan hakları örgütleri kaçırıldıktan 6 ay sonra Ankara Emniyeti'nde ortaya çıkan 4 kişinin durumuna ilişkin açıklama yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Ankara Tabip Odası (ATO) ile Hak İnisiyatifi, 2019 yılı içinde çeşitli tarihlerde kaçırılan ve geçtiğimiz gün Ankara Emniyeti tarafından yapılan açıklamaya göre rutin GBT uygulaması kapsamında gözaltına alındıktan sonra ortaya çıkan Yasin Ugan, Erkan Irmak, Salim Zeybek ve Özgür Kaya'nın durumuna ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

İHD Genel Merkez'inde yapılan açıklamaya, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD MYK üyesi akademisyen Kerem Altıparmak, Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vedat Bulut, kayıplardan Mustafa Yılmaz ile Gökhan Türkmen'nin aileleri ve avukatları katıldı.

Ortak açıklamayı okuyan Türkdoğan, "İşkence ve insan hakları ihlali iddiası olduğunda devletlerin temel görevi etkili bir soruşturma yapmak, iddiaları araştırmak, kanıtların belgelenmesini ve yargıya ulaşmasını sağlamak, suçluları ortaya çıkartmak ve adaletin yerine getirilmesini sağlamaktır" dedi.

Türkdoğan, Türkiye'de yeni faili meçhullerin olmasını istemediklerinin altını çizerek, "Bu olayda aklımıza gelen tek şey, devletin içinde özel bir yapı bu kaçırmaları yapmakta ve bunlara kimse ses çıkarmamaktadır. Biz faili meçhul ile ilgili yeni rapor istemiyoruz. Türkiye artık kendi içindeki bu özel yapıları tasfiye etmek zorundadır. Hiç kimse bize ‘biz GBT sonucu bunları bulduk’ demesin. Türkiye bir kanun devleti ise kanunlarına uymak zorundadır. Özellikle dört kişinin akıbetini öğrendik fakat, hala Mustafa Yılmaz ile Gökhan Türkmen'den haber yok. Bu kişilerin mutlaka sağ ve salim bir şekilde ortaya çıkmasını, bu kişilerin akıbetinin ortaya çıkmasını burada bir kez daha talep ediyoruz. Ve tüm bunlarla ilgili olarak Ankara Başsavcılığının etkili soruşturma yürütmesini bekliyoruz" diye kaydetti.

Etiketler
Ankara Faili meçhul İnsan hakları