Tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı 26 bin lira

DİSK/BİSAM verilerine göre, mart ayında 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 16 bin, yoksulluk sınırı 57 bin TL'yi geçti. Tek başına yaşayan bir kişi için ise yoksulluk sınırı 26 bin lira oldu.

Tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı 26 bin lira

DİSK/Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Mart 2024 dönemine ait “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması” yayımlandı.

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yıllı madde fiyatları ile İstanbul Halk Ekmek, zincir market cari ay internet fiyatları ve BİSAM Beslenme Kalıbı üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Mart 2024 için 16 bin 646 lira olarak belirlendi. Bu harcama tutarının sadece gıda için yapılması gereken minimum tutar olduğu ifade edilirken, açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 57 bin 578 lira oldu.

Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 16 bin 646 lira olarak tespit edildi.

Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 57 bin 578 liraya ulaşıyor.

TEK BAŞINA YAŞAYAN BİR KİŞİ İÇİN YOKSULLUK SINIRI 26 BİN 517

Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken mutfak harcamaları ile yaşamını idame ettirmek için yapması gereken barınma, ulaşım, eğitim, sağlık vb. harcamalarının toplam tutarı ise en az 26 bin 517 lira olarak belirlendi.