Nureddin Nebati: Dövizdeki artışlar benim enflasyon planımı bozar

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, doların 18 TL düzeyinde yatay seyir izlemesinin rekabet gücü kaybına yol açtığını savunan ihracatçılara "Boşuna şikayet etmesinler" diye seslendi; ardından "Dövizdeki artışlar benim enflasyon planımı bozar" ifadesini kullandı.

Nureddin Nebati: Dövizdeki artışlar benim enflasyon planımı bozar

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye ekonomisinin güncel durumuyla ilgili olarak Nasıl Bir Ekonomi gazetesinden Vahap Munyar'a açıklamalarda bulundu.

Nebati, doların 18 TL düzeyinde yatay seyir izlemesinin rekabet gücü kaybına yol açtığını, ürünlerine döviz fiyatı belirlemekte zorlandığını belirten ihracatçılara "Döviz kurundan boşuna şikayet etmesinler. Optimal noktanın çok uzağında değil" diye seslendi; ardından şu mesajı verdi:

"Dövizdeki artışlar benim enflasyon planımı bozar. Enflasyonu yukarı çekici etki yapabilir."

'GERÇEK MORTGAGE' HAZIRLIĞI

Nebati, gayrimenkul sektöründe yaşanan sıkıntıya da değindi.

"Sektör temsilcileri ile konuştuk. Tabi, onların beklentileri konut kredisi faizinin yüzde 0.65-0.99 düzeyine inmesi" açıklamasında bulunan Bakan, devamında şu bilgiyi verdi:

"Konut sektörünü canlandırmaya dönük 'gerçek mortgage' konusunda hazırlıklarımız var. Orta direğin konut sahibi olma hayalini bu modelle gerçekleştirebileceğini düşünüyoruz."

Nebati, hazırlıklarını yaptıkları modelde kullanılacak 'mortgage kredisinin' vadesinin 15 yıl düzeyinde olabileceğini bildirdi: "Bu modelde kredi faizleri alınacak konut fiyatlarına göre farklı uygulanacak. Örneğin 10 milyon liranın altındaki konuta uygulanacak faiz, üstündekine göre daha düşük olacak. Yani, kademeli bir model olacak."

Söyleşinin tamamı.

Etiketler
Nureddin Nebati Enflasyon Hazine ve Maliye Bakanı