Hayvancılık ve tarımdaki kötü gidişat ihracatı vurdu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, 2018’de en az ihracat yapan 10 ilin 7’sinin Doğu Anadolu Bölgesi’nde olduğunu vurgulayarak, bu illerden 3’ünün ise geçen yıl 1 milyon doların da altında ihracat gerçekleştirdiğini aktardı.

Hayvancılık ve tarımdaki kötü gidişat ihracatı vurdu

TİM bölgesel meclislerinin ikincisi TİM Doğu Anadolu Meclisi olarak Erzurum’da gerçekleştirdi. Burada konuşan İsmail Gülle, “Erzurum’da 2012’de 46 milyon dolar ihracat rakamına ulaşılmıştı ama 2018’de 18.5 milyon dolara düştük. Bu başarıyı koruyamadık” dedi.

Cumhuriyet'in haberine göre Gülle, TİM KOBİ İhracat Seferberliği’ni 19-20 Mart’ta Erzurum’da başlatacaklarını ve iki gün süreyle KOBİ temsilcileriyle eğitim yapacaklarını söyledi.

Destek şart

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanı Ethem Tanrıver, bölgenin 5 ülkeye sınırı olmasına rağmen bunu değerlendiremediklerini, bölgedeki toplam ihracatın 2 milyar dolarda kaldığını vurguladı. 17 ili temsil ettiklerini belirten Tanrıver, Türkiye’nin ilk ihracat bölge birliğinin 1937’de Erzurum’da kurulmuş olmasına rağmen geride kaldıklarını, devletin bölgeye daha fazla destek vermesi gerektiğini, ihracatta KDV iadelerini çok geç alınmasının ve bankaların bölgedeki gayrimenkulleri teminat olarak kabul etmemesinin mağduriyet yarattığını vurguladı.

Bölgeden toplantıya katılan ihracatçılar, son dönemde hayvancılıktaki kötüye gidişin ihracatı da olumsuz etkilediğine işaret etti. İhracatçılar, Eximbank’tan döviz değil daha fazla TL cinsinden kredi verilmesi, İran ihracatına da kredi sağlanması, Irak’ta son dönemde artan ek gümrük vergileri sorunun çözülmesi taleplerini dile getirdiler.

Erzurum Valisi Okay Memiş, Türkiye’deki toplam mera alanının yüzde 13’ünün Erzurum’da olduğunu hatırlatarak hayvancılıkta ilerlemeleri gerektiğini dile getirdi. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de hayvancılık açısından en önemli girdi olan yemde üretimin zayıf olduğuna işaret etti.

Etiketler
Türkiye