'Başka bir ülkede böyle bir açıklama yapılsa yer yerinden oynardı'

Sözcü yazarı Murat Muratoğlu, İZBAN grevini yazdı.

'Başka bir ülkede böyle bir açıklama yapılsa yer yerinden oynardı'

Muratoğlu, “OHAL'i patronlar rahat etsin, işçiler greve çıkamasın” diye kullandıkla­rını söylemişti. Dünyanın herhangi bir gelişmiş ülkesinde buna benzer bir açıklama yapılsa yer yerinden oynardı." ifadelerini kullandı.

İŞTE O YAZI:

Senin ana­yasal bir hakkın var; Grev! Kullana­biliyor musun? Hayır! Kulak memesi gibi… Orada duruyor, lakin pek bir işe yaramıyor! Koca ülkede sadece İzmir'de kullanıla­biliyor.

Yıllardır İzmir Belediyesi dışında “grev” duymadım. “Nasıl izin verildi ona”diye soracağım ama sebebi belli… İzmir olunca, Hükü­metin bakış açısıdeğişiyor anında… Hele seçim yakla­şınca!

★★★

Toplu taşımacı İZBAN gün­lerdir grevde, kimseyi taşımı­yor. Lakin ortalama “yüzde 26 zam” önerisini bağlı oldu­ğu Demiryol-İş Sendikası beğenmedi ki; greve devam etti. Ne istedi? Yüzde 65!

Tabii ki yapsınlar. Anaya­sal haklarıdır. Zira, mevcut Türkiye koşulları içerisinde kim bu kadar zam alacak? İnsan merak ediyor. Şu şansa bakın ki hemen ardındanİzmir metrosu ile tram­vay çalışanlarının da greve hazırlandığı açıklanıyor.

★★★

Bu durum Cumhurbaşka­nı'nın da dikkatini çekti. “Bi­zimle beraber grev denilen olaylar ortadan kalktı. Grev olmuyorsa demek ki işçinin hakkını veriyorsun, huku­kunu gözetiyorsun. Ama İzmir'deki İZBAN grevini neden çözmüyorsunuz?” diye sordu.

★★★

Oysa aynı Cumhurbaşka­nı Erdoğan 12 Temmuz 2017'de yabancı sermayeli yatırımcılarla yaptığı açıkla­mada “OHAL'i patronlar rahat etsin, işçiler greve çıkamasın” diye kullandıkla­rını söylemişti.

Dünyanın herhangi bir gelişmiş ülkesinde buna benzer bir açıklama yapılsa yer yerinden oynardı. Demeci verenin siyasi kimliği sorgu­lanırdı. Ya bizde? Alkışlandı.
Gerçi bizim bildiğimiz OHAL uygulaması, tama­men FETÖ ve PKK terör örgütleriyle daha etkin mü­cadele amacına yönelikti. Bir anda patronların şemsiye­si oluverdi!

★★★

En son Metal-İş kolunda­ki sendikalarca alınan grev kararını Bakanlar Kuruluerteledi. Nitekim milli gü­venliği bozucu nitelikteydi. En azından açıklamada öyle denildi!

DİSK'in yayımladığı raporda, “AKP döneminde 15 grev erteleme karar­namesi yayımlandı ve 193 bin işçinin grevi iptal edildi. 15 grev ertelemesinin 7'si OHAL döneminde (2016- 2018 arasında) gerçekleşti” denildi. Bana pek de “işçinin hakkını veriyor, hukuku­nu gözetiyor” gibi gelmedi.

★★★

Grevlerin iptal sebebi? Türkiye'nin güvenliğini ve ekonomiyi tehdit etmesi… Madem bu kadar tehlikeli, Bakanlar Kurulu kararına bile gerek kalmasın, grev hak­kı tamamen anayasadan çıkartılsın. Hatta teklif dahi edilemesin!

Hal böyleyken, sendikalar da kapatılsın. Boşuna ai­dat toplamasın. İşçi üç kuruş maaşı kaptırmasın. Sendika başkanı Mercedes'i ile hava atmasın. Toplantı ayağıyla yurtdışına gezi ayarlayıp işçi­nin parası ile keyif çatmasın!

Etiketler
Grev İzban grevi Murat Muratoğlu