AKP'nin grevle mücadelesi: Yasak!

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçinin hakkını verdikleri için grevlerin olmadığını iddia etti. Oysa hem kendi konuşmaları, hem de veriler aksini gösteriyor.

AKP'nin grevle mücadelesi: Yasak!

Birgün AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçinin hakkını verdikleri için grevlerin olmadığını iddia etti. Oysa hem kendi konuşmaları, hem de veriler aksini gösteriyor.

Erdoğan, önceki gün AKP’nin İstanbul İl Başkanlığı Teşkilat Toplantısı’nda konuştu. Haliç Kongre Merkezinde yapılan toplantıda seçime dair konuşan Erdoğan, İstanbul’un kendisinden önceki CHP’li Belediye Başkanı Nurettin Sözen’e yüklendi.

Nurettin Sözen’in geçtiğimiz hafta yaptığı grev ve çöp yığınları açıklamaları hakkında konuşan Erdoğan, “Biz geldik. İstanbul’da çöp kaldı mı? Bizimle beraber grev denilen olaylar ortadan kalktı. Şimdi grevler yok. Grev olmuyorsa işçinin hakkını veriyorsun, hukukunu gözetiyorsun demektir. İZBAN’da grev var. Hadi buyur neden çözmüyorsunuz? CHP, mantığında grev var” diye konuştu.

Erdoğan bu ifadeleri, Sözen’in şu sözleri üzerine kullandı: “Demokrasisi olmayan, sendikası olmayan, grevi olmayan bir toplumda yaşamaktansa, çöp yığınlarıyla demokrasi içinde, sendikası, toplu sözleşmesi olan, grevi olan bir düzende yaşamayı yeğlerim.”

Erdoğan’ın bu açıklamaları daha önce grevlerin yasaklanması konusunda söylediklerini akıllara getirdi. 12 Temmuz 2017’de yabancı sermayeli yatırımcılara hitap eden Erdoğan, OHAL’in iş dünyasının rahat çalışabilmesi için yapıldığını ifade ederek, “Grev tehdidi olan yere biz OHAL’den istifade ederek anında müdahale ediyoruz” diye konuşmuştu. OHAL’in devam ettiği 24 Nisan 2018’de partisinin grup toplantısındaki konuşmasında sanayicilere seslenen Erdoğan “Bir tane fabrikada grev söz konusu mu? Böyle bir şeyde anında müdahalemizi yapıyoruz. Ve OHAL anında bir çözüm kaynağı oluyor” açıklamasında bulunmuştu.

15 GREV YASAKLANDI

AKP’nin göreve geldiği 2002’den bu yana Bakanlar Kurulu kararı ile bir dizi grev yasaklandı ya da ertelendi. DİSK’in Mayıs 2018 tarihinde yayımladığı bir raporda, “AKP döneminde 15 grev erteleme kararnamesi yayımlandı ve 193 bin işçinin grevi ertelendi (fiilen yasaklandı). 15 grev ertelemesinin 7’si OHAL döneminde (2016-2018) gerçekleşti” deniyor.

Etiketler
Grev