TÜSİAD Başkanı Orhan Turan: Toplumun yarısını geride bırakarak hiçbir krizden çıkamayız

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, ekonomik krize ilişkin konuştu. Turan, "Toplumun yarısını geride bırakarak hiçbir krizden çıkamayız, aksine yeni bir kriz yaratırız veya krizi daha da derinleştiririz" dedi.

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan: Toplumun yarısını geride bırakarak hiçbir krizden çıkamayız

TÜSİAD, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve BM Kadın Birimi'nin (UN Women) iş birliğiyle hazırlanan “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Kriz Yönetimi Rehberi” basın toplantısıyla tanıtıldı.

Pandemi şartlarının toplumsal cinsiyet eşitliğindeki kazanımlarının geriye gitmesine yol açtığını belirten TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, " Covid-19 salgını ile mücadele sürecinde tüm ülkelerde tedbirler uygulanırken gerek istihdam gerek artan ücretsiz ev emeği ve bakım yükü artan ev içi şiddet boyutlarıyla tüm dünyada kadınlar erkeklerden çok daha fazla etkilendi" dedi.

"CİNSİYETLER ARASI UÇURUM GİDEREK ARTIYOR"

Turan, "Küresel cinsiyet uçurumu 2021 raporuna göre uzun süredir devam eden yapısal engeller sosyoekonomik ve teknolojik dönüşüm ve ekonomik şartların yanı sıra iş gücündeki cinsiyetler arası uçurum da giderek artan bir tehdit olmaya devam ediyor. Salgının bizi zorladığı alanlar olmakla birlikte tüm alanlarda teknolojik dönüşümü zorunlu olarak hızlandırılması belki en önemli kazanımlarından biri oldu. Teknolojinin getireceği dönüşüm tamamen risk olarak konumlanmak yerine teknolojik gelişmelerin krizlere karşı çözümler sunan bir imkân olduğu daha iyi deneyimlendi. Fakat bu alanda eğitim alan ya da çalışan kadınların görece az olması sebebiyle teknoloji odaklı işler bir yandan sunduğu fırsatlarla beraber diğer yandan eğer gerekli adımlar atılmazsa toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından. Yeni bir uçuruma yol açma riski de taşıyor" ifadelerini kullandı.

"TOPLUMUN YARISINI GERİDE BIRAKARAK HİÇBİR KRİZDEN ÇIKAMAYIZ"

Turan, "Tüm bu krizlerle ve yaşanan değişimlerle, toplumsal cinsiyet eşitliğini bir kenara bırakarak mücadele etmemiz söz konusu olamaz. Çünkü toplumun yarısını geride bırakarak hiçbir krizden çıkamayız aksine yeni bir kriz yaratırız veya krizi daha da derinleştiririz. Gelecekteki muhtemel krizlerin toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik ve birbirinden farklı boyutlardaki etkilerine karşı işletmelerin ve kurumların çok daha hazırlıklı olması gerekiyor" diye konuştu. (ANKA)

Etiketler
TÜSİAD Rize Ekonomik kriz