Veysel Ulusoy'dan dikkat çeken dolar değerlendirmesi: Şimdiden erittik

Prof. Dr. Veysel Ulusoy, rekor üstüne rekor kıran dolar kuruna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ulusoy, "Merkez Bankası'nın rezervlerini satarak faizi ve dövizi sağlam tutacak potansiyelimizi şimdiden erittik" dedi.

Veysel Ulusoy'dan dikkat çeken dolar değerlendirmesi: Şimdiden erittik

GERÇEK GÜNDEM - Enflasyon Araştırmaları Grubu (ENAG) kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, dolar kuruna ilişkin Gerçek Gündem Ekonomi Editörü Ökkeş Taşkın'ın sorularını yanıtladı.

Ulusoy, "Getiri üzerine kurulmuş bir mekanizmada dövizi sadece belli bir seviyede tutmak için fırsat maliyetleri fazla olan yerlere yatırım yaptık. Bunlar arasında kur korumalı mevduatla toplumsal maliyeti yükselttik. Döviz satarak geleceğimizi sattık" dedi.

"POTANSİYELİMİZİ ŞİMDİDEN ERİTTİK"

"Merkez Bankası'nın rezervlerini satarak faizi ve dövizi sağlam tutacak potansiyelimizi şimdiden erittik" diyen Ulusoy, "Yani dövizi 18 TL'de sabit tutmanın maliyeti diğer tarafta enflasyon ve gelecek kriz ortamı gibi mekanizmalara yönlendirme oldu. Bunların hepsi ekonomik modelin seçim ekonomisine yönlendirilmesidir" ifadelerini kullandı.

"DOLAR YUKARI SIÇRAR"

'Türkiye'yi bir kur krizi bekliyor mu?' sorusuna da yanıt veren Ulusoy, "Biz onu her zaman yaşıyoruz. Kur krizi dediğimiz kur korumalı mevduat ve döviz satarak rezervlerimizi boşaltmadır. Çünkü her kur krizinde dolar yukarı sıçrar" dedi.

FED'İN DOLAR KURUNA ETKİSİ

Fed'in faiz artırımlarının Türkiye ekonomisinde dolar kuruna yansımasını da değerlendiren Ulusoy, "Fed faiz artıracağını belirtirken bizim gibi ülkelere de 'pozisyonunuzu alın' dedi. Hiçbir ülke diğerlerine zarar vermek istemez. Yani dış güçler yoktur, her ülke diğerine lazımdır. Ülkemizin ticaret ortakları bize mal satmak isterler. Bizi batırmak istemezler. Ekonomik bağlamda biz onların müşteriyiz. Bizim üretim gücümüz de ucuz bir şekilde onlara fayda sağlıyor. Bu faiz artırımlarında şok yaşamamak için rezerviniz olması gerekiyor ama yok" diye konuştu.

Etiketler
Dolar Faiz Merkez Bankası Rekor