CHP'li Özgür Karabat duyurdu: Türk Lirası'nı değersizleştirme operasyonu başladı

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, 'Türk Lirası'nı değersizleştirme operasyonu' başlığı altında sosyal medyada paylaşımda bulundu. Karabat, "Yıl sonuna doğru TL daha da zayıflatılacak. Vatandaşa daha fazla yoksulluk düşecek" dedi.

CHP'li Özgür Karabat duyurdu: Türk Lirası'nı değersizleştirme operasyonu başladı

GERÇEK GÜNDEM - Merkez Bankası'nın kur krizini tetikleyen indirimleri enflasyonist baskıyı artırdı. Enflasyonist baskıların daha da artacağına ilişkin endişelerle yükselişe geçen dolar 18 TL bandını aşarken, yıllık enflasyon yüzde 80,21'e yükseldi.

Bu gelişmelerin ardından 'Türk Lirası'nı değersizleştirme operasyonu' başlığı altında sosyal medyada paylaşımda bulunan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, "Liralaşma stratejisi denilen, aslında dolar ve faiz projesi olan AKP’nin ekonomi modelinde yeni bir evreye girildi. Yıl sonuna doğru TL daha da zayıflatılacak. Vatandaşa daha fazla yoksulluk düşecek" dedi.

"AKP, BAZ ETKİSİNE GÜVENİYOR"

"Önümüzdeki aylarda baz etkisiyle enflasyon daha düşük çıkacak" diyen Karabat, "AKP sanki pahalılık bitecekmiş gibi algı oluşturuyor. AKP, parasal genişleme sürecini tercih etti. Harcamaların daha da artmasını istiyor. Üretim dinamiklerinin oluşmadığı, yatırımların artmadığı yerde yapılan parasal genişlemeler enflasyonu artırmayı sürdürür. AKP bunu bildiği için baz etkisine güveniyor. TÜİK’in de verilerinin ne kadar güvenilir olduğu ortada" ifadelerini kullandı.

CHP'li Özgür Karabat duyurdu: Türk Lirası'nı değersizleştirme operasyonu başladı - Resim : 1
CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat

"AKP BUNU FIRSAT OLARAK GÖRÜYOR"

Karabat, "Sonuçta, kağıt üzerinde düşük enflasyon, gerçekte ise büyük bir pahalılığa mahkum halk! Peki, Türk lirası nereye savruluyor? ABD ve Avrupa Birliği merkez bankaları faiz artırımlarını sürdürecek. AKP bunu bir fırsat olarak görüyor" dedi.

"TL'Yİ DEĞERSİZ KILIP..."

"Cari açık yıl sonunda 60 milyar doları bulabilir ve AKP bunu kapatmak için TL’yi daha değersiz kılıp ihracatta ve sıcak parada daha fazla döviz elde etmek istiyor" diyen Karabat, Her ne kadar buna 'rekabetçi kur' dese de, ülkenin emeğini ve kaynaklarını yok pahasına satıyor" diye belirtti.

"UCUZ TL PAZARLANACAK"

Karabat, "Yakında başta konut olmak üzere kredi muslukları daha fazla açılacak. Seçim öncesi planlardan birisi bu. Harcamaların artmasıyla yıllık büyüme oranı da artacak. OECD ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) bu yüzden Türkiye’nin 2022 büyüme tahminlerini artırdı. Resesyon ve parite kaybı nedeniyle Türkiye’nin Avrupa’yla yaptığı yıllık 125 milyar dolarlık ihracatta ciddi kayıplar başladı. Alternatif ülkelere yönelmek için kısa vadede ucuz TL pazarlanacak. Bunların hepsi AKP’nin günü kurtarma hamleleri" dedi.

"HAYAT PAHALILIĞI ARTARAK DEVAM EDECEK"

Karabat, "Sonuçta, Erdoğan’ın toparlanma için yılbaşını işaret etmesinin arkasında baz etkisiyle gerileyen ve kağıt üzerinde kontrol edilen enflasyon, zayıf TL ile artacak ihracat gelirleri yatıyor. Ama vatandaşın yaşadığı gerçek hayat pahalılığı artarak devam edecek. AKP, ekonomik kırılganlığın arttığı bu dönemde tercihini her zamanki gibi sermaye sahiplerinden yana yaparak, servet transferine devam ediyor. Devletin faiz ödemeleri zaten ana borcu çoktan geçti. Bu gidişe bir an önce dur dememiz gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

Etiketler
Yoksulluk İstanbul Milletvekili Operasyon