Merkez Bankasının faiz kararının ardından dolarda sert yükseliş!

Merkez Bankası'nın piyasaların sabit beklentisine rağmen faiz indirimi kararı almasının ardından dolar 18.11 liraya yükseldi.

Merkez Bankasının faiz kararının ardından dolarda sert yükseliş!

GERÇEK GÜNDEM -

Piyasalarda gözler Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) faiz kararına çevrildi. Merkez Bankası piyasaların beklentisinin aksine faizi yüzde 14'ten yüzde 13'e düşürdü.

Güne 17,96 liradan başlayan dolar kuru 18,11 liraya yükseldi. Güne 18,256 liradan başlayan euro ise 18,42 liraya yükseldi. Dolar ve euro kurlarındaki ani artış piyasaların faiz indirimi kararına sert tepkisi olarak algılanırken reel faizin politika faizinden yüksek olmasına rağmen alınan kararın yaratacağı sonuçlar endişe yarattı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faiz sebep, enflasyon" sonuç ekonomi modelini siyasi talimatlarla Merkez Bankası'na müdahale ederek hayata geçirmesinin ardından Türkiye İstatik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon verileri yüzde 79,60'a yükselmişti. 2021 yılının eylül ayından 7,30 lira olan dolar kuru ise art arda gerçekleştirilen faiz indirimleriyle 18 liraya kadar yaklaşmıştı.

Öte yandan Merkez Bankası dolar ve enflasyondaki sert yükselişin ardından 7 ay art arda pas gecerek politika faizini sabit tutmuştu.

Etiketler
Merkez Bankası Dolar Faiz