Yurttaş ekonomik kriz çıkmazına sürüklenirken temel gıdadan da vazgeçti!

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi tarafından yapılan anket sonuçları, yaşanan ekonomik krizin derinliğine dikkat çekti. Ankete katılanların yüzde 19,4’ü temel gıda almak için borçlanırken, yüzde 14,1'i ise son bir yıl içinde gıda almaktan vazgeçti.

Yurttaş ekonomik kriz çıkmazına sürüklenirken temel gıdadan da vazgeçti!

GERÇEK GÜNDEM - Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi 1-12 Haziran 2022 tarihleri arasında 16 ilde, bin 563 kişiyle gerçekleştirdiği 'Türkiye Geneli Ekonomik Durum ve Seçmen Eğilimi Saha Araştırma' sonuçlarını yayımladı.

Ankete katılanlara, "Ülkemizde son dönemlerde yaşanan ekonomik kriz sizi nasıl etkiliyor?" sorusuna verilen yanıtta araştırma grubunun yüzde 88,9’u 'çok Etkiliyor', yüzde 10,7’si 'etkiliyor' yanıtını verdi.

"ALIM GÜCÜ AZALDI"

Ekonomik krizin etkisinin en çok hissedildiği durumlardan biri olan
alım gücüne dair, "Son Bir Yıl İçerisinde Alım Gücünüz Nasıl Değişti?" sorusuna katılımcıların yüzde 4,6’sı 'Alım Gücüm Bu Süreçte Çok Arttı', yüzde 1’i 'Arttı' derken; yüzde 15,5’i 'Azaldı', yüzde 78,3’ü 'Çok Azaldı' yanıtlarını verdi.

YURTTAŞ, GIDA ALMAK İÇİN BORÇLANDI

Yine katılımcıların yüzde 52,4’ü “Son Bir Yıl İçerisinde Kredi Aldığını”, yüzde 69,3’ü ise “Son Bir Yıl İçerisinde Kredi Dışında Borç” aldığını söyledi. Borçlanan Katılımcıların yüzde 35,9’u “Daha Önce Olan Başka Borçları Ödemek İçin”, yüzde 19,4’ü “Temel Gıda Malzemeleri Almak İçin”, yüzde 17,1’i “Faturaları Ödemek İçin” Borç ve Kredi aldığını bildirdi.

FATURALARINI ÖDEMEKTE ZORLANANLAR ÇOĞUNLUKTA

Yine “Faturalarınızı Ödemekte Zorlanıyor Musunuz?” sorusuna, katılımcıların yüzde 71,8’i “Evet” , %8,1’i “Hayır” derken; “Geliriniz Giderlerinizi Karşılamaya Yetiyor Mu?” sorusuna, katılımcıların yüzde 35,9’u “Hiç Yetmiyor”, yüzde 34,7’si “Yetmiyor”, yüzde 23’ü “Kısmen Yetiyor”, yüzde 6,3’ü “Yetiyor” yanıtlarını verdi.

TEMEL GIDADAN DA VAZGEÇİLDİ

Ayrıca “Son 1 Yıl İçerisinde Almaktan Vazgeçtiğiniz Ürünler Nedir?” sorusuna verilen yanıtların ilk üç sırasını yüzde 29,8’i “Giyim-Kıyafet”, yüzde 14,8’i “Ev Eşyası/Beyaz Eşya”, yüzde 14,1’i “Temel Gıda Ürünleri/Sebze-Meyve” yanıtlarını verdi.

Etiketler
Ekonomik kriz