İşte Erdoğan'ın 'güvenli liman' dediği Türkiye'de ekonominin durumu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye her alanda geleceğin güvenli limanı olmaya aday" şeklindeki açıklaması sonrası ekonomideki son durum gündeme geldi.

İşte Erdoğan'ın 'güvenli liman' dediği Türkiye'de ekonominin durumu

Hayat pahalılığının alıp başını gittiği Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'düşük faiz' ısrarının ekonomik krizde büyük rol oynadığını unutarak yaşananların küresel gelişmelerden kaynaklandığını ima etti.

"Küresel krizlerin önümüzdeki dönemde, bilhassa gelişmiş ülkelerde ciddi yalpalamalara yol açacağı açıkça görülmektedir" diyen devlet başkanı, 'Türkiye'nin her alanda geleceğin güvenli limanı ülkelerinin başında yer almaya aday' olduğunu söyledi.

Peki 'güvenli liman olmaya aday' Türkiye'de durum ne? Son bir aydaki gelişmelere göz atalım:

RİSK PRİMİ 14 YIL SONRA İLK KEZ 800 PUANI GEÇTİ

Türkiye’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı korumanın maliyetini gösteren CDS’ler 14 yıl sonra ilk kez 800 puanın üzerine çıktı.

CDS, en son 2008’deki küresel finans krizi sırasında 800 puanı aşmıştı, 2001 ekonomik krizinde ise 1300 puan seviyelerini görmüştü.

Gelişme, Türkiye’nin dış borçlanmada ödeyeceği faizin artmasına yol açacak. Hazine’nin dolar cinsi borçlanma faizinin yüzde 10’un üzerine çıkması bekleniyor.

DOLAR YENİDEN 17 LİRANIN ÜZERİNDE

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni adımlar silsilesinin geleceğini duyurmasıyla dün 16,75’e kadar düşen dolar/TL, açıklanan önlemler sonrasında tekrar 17,25’e çıktı.

Bu noktada kurun, Eylül 2021'de 8.40 dolaylarında olduğunu ve Erdoğan'ın 'faiz sebep, enflasyon sonuç' tezi doğrultusunda yönetimi atmaya zorladığı adımlarla bu seviyelere geldiğini hatırlatalım.

ENFLASYON YÜZDE 73,5'LE 24 YILIN ZİRVESİNDE

Yayınladığı verilerle kamuoyunda tartışmalara yol açan ve 'gerçekçi olmadığı' gerekçesiyle eleştirilen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayısta yıllık enflasyonun yüzde 73,50’yle 24 yılın zirvesine çıktığını duyurdu. Devlet kurumuna göre aylık yükseliş yüzde 2,98.

Bağımsız akademisyenlerden oluşan ENAG ise enflasyonun bir süredir üç haneli oranlarda olduğunu söylüyor. Gruba göre mayısta yıllık enflasyon yüzde 160 oldu.

CARİ AÇIK PATLADI: 5,55 MİLYAR DOLARLIK AÇIK

Hükümetin önüne öncelikli hedef olarak koyduğu cari denge de yama tutmuyor.

Merkez Bankası'nın yayımladığı mart ayı ödemeler dengesine göre mart itibariyle 12 aylık cari açık 24,2 milyar dolara yükseldi. Aylık bazda ise ekonomi geçen yılın aynı dönemine kıyasla 2 milyar 229 milyon dolarlık artışla 5,55 milyar dolar açık verdi.

Etiketler
Recep Tayyip Erdoğan Türkiye