Dolar yükseldi, endişeler arttı: Piyasalarda 21 Aralık benzeri kur şoku beklentisi

Dolar/TL, yaklaşık 10 günlük yükselişle kur korumalı mevduatın açıklandığı 20 Aralık’tan beri ilk kez 15,5’in üstüne çıkarken analistler kamunun yön belirleyici olduğu kur politikasına yönelik risklerin özellikle de orta vadede arttığına dikkat çekiyor.

Dolar yükseldi, endişeler arttı: Piyasalarda 21 Aralık benzeri kur şoku beklentisi

Türkiye’ye ait varlıkların taşıdığı riski gösteren CDS’ler 700 puanı aşarak Refinitiv verilerine göre 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bu yükseliş, Hazine’nin dolar borçlanma maliyetlerini yükseltirken, bankacılar maliyetlerin çift haneye yaklaştığına dikkat çekti.

Dolar/TL 10 gün öncesine kadar 14,5-15 arasında iki ay boyunca yatay seyir izlemişti. Küresel piyasalarda faiz artışları kaynaklı daralma endişesi ve satış baskısının kuvvetlendiği son günlerde TL, dolar karşısında yaklaşık yüzde 5 değer kaybetti.

Bankacılar kamu bankalarının döviz satarak TL’yi tutmaya çalıştığı bu politikada TL’nin önümüzdeki dönemde işlem göreceği bandı kestirmeye ve bunun sürdürülebilirliğini analiz etmeye çalışıyor.

YENİ İŞLEM BANDINI 15-15.5 OLARAK TAHMİN EDİYORLARDI

Birçok bankacı dolar/TL'nin yeni işlem bandını 15-15.5 olarak tahmin ediyordu. Ancak bu seviyenin aşılmış olmasıyla birlikte piyasa, kamunun güçlü bir şekilde seviyelerin üst bandını savunup savunmayacağını takip edecek. Bankacılara göre güçlü döviz satışı yapılmazsa kurda yeni bant 15.5-16 olabilir.

Bankacılar mevcut kur politikasının Merkez Bankası'nın negatif rezervleri ile sürdürülebilirliğini sağlamak için TL'nin dolar karşısındaki değer kaybını bir 'gereklilik' olarak görüyorlar.

Ancak yine de kısa vadede TL'nin değerini belirleyebilen bu politikanın orta ve uzun vadede sürdürülebilirliğine yönelik piyasanın büyük bölümünde endişe hakim.

21 ARALIK BENZERİ KUR ŞOKU BEKLENTİSİ

Istanbul Analytics tarafından bu sabah yayımlanan raporda, "(...) çok kaba hesapla TCMB rezervlerinin döviz müdahalesi hariç dahi ayda 7-10 milyar dolar eriyeceği bir döneme girdik. Eğer enflasyona endeksli bono dövizden TL'ye dönüş sağlarsa, deprem tarihini öteleriz, ama en geç 2 ay içinde 21 Aralık benzeri bir kur şoku ya da bir ay içinde sermaye kontrollerinin ilanı çok yüksek olasılık taşıyor" denildi.

Her ne kadar geçtiğimiz yıllardaki kur krizlerinin ardından bazı piyasa oyuncuları sermaye kontrollerinin başlatılacağı kaygılarını dile getirmiş olsalar da ekonomi yönetimi bunun söz konusu olmadığını belirtmişti.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz 20 Aralık'ta, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'düşük faiz' politikası ısrarı nedeniyle zaten bir süredir yükselen dolar/TL, 18 TL'yi aşmıştı.

Aynı gün düzenlenen kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak. Dolardaki artış TL mevduatlarına yansıtılacak. Kur getirisi mevduat kazancının altında kalırsa aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek" demiş ve akabinde dolar/TL'de sert düşüş yaşanmıştı.

Kur, 12 bandına kadar gerilemişti.

Etiketler
Dolar