Erdoğan'ın ekonomi planı patladı, rakamlar yine tutmadı!

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'cari dengede fazla verilmesini öngören ekonomik planı' işe yaramadı. Türkiye ekonomisi mart ayında 5,55 milyar dolar cari açık verirken, İktisatçı Mustafa Sönmez, döviz ve enflasyon tehlikesine dikkat çekti.

Erdoğan'ın ekonomi planı patladı, rakamlar yine tutmadı!

GERÇEK GÜNDEM - ÖKKEŞ TAŞKIN

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz istemi ve üretim ve ihracatla birlikte cari dengede fazla verilmesini öngören ekonomik planı yine işe yaramadı.

Erdoğan'ın ekonomik planına göre, cari dengede fazla verilmesiyle ülkeye giren döviz miktarındaki artışla enflasyonun düşürülmesi hedefleniyordu.

Bu gelişmelerle birlikte Merkez Bankası'nın kur krizini tetikleyen 500 baz puan faiz indirimi ile politika faizini yüzde 14'e çekmesi enflasyonist baskıyı artırmaya devam etti. Enflasyonist baskıların daha da artacağına ilişkin endişelerle yükselişe geçen dolar/TL, 15 TL bandını aşarken, yıllık enflasyon yüzde 69,97'e yükseldi.

CARİ AÇIK BÜYÜYOR

Erdoğan'ın 'cari dengede fazla verilmesini öngören ekonomik planı' yine işe yaramazken, Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, şubatta 5,15 milyar dolar açık veren cari işlemler hesabı, martta 5,55 milyar dolar açık verdi. Cari denge, Türkiye'nin ithalatını belirgin yükseltmesiyle ilk çeyrekte 18.1 milyar dolar açık verdi.

''BU DURUMU FİNANSE ETMEK KOLAY DEĞİL''

Konuya ilişkin Gerçek Gündem'e konuşan İktisatçı Mustafa Sönmez, ''Ayda ortalama 6 milyar dolar cari açık verilmeye başlandı. Bu devam ederse yıllık olarak rekor bir açığa gider. Cari açıkla birlikte döviz fiyatları da yükselmeye devam ediyor ve bunu finanse etmek kolay değil. Bu durum devam ederse yıllık 40-45 milyar dolar açığı bulur'' dedi.

''ENFLASYON OLARAK HALKIN ÖNÜNE GELİYOR''

''Erdoğan seçime giderken ekonomiyi küçültmek istemiyor'' diyen Sönmez, ''Ekonomiyi küçültmek istemeyince cari açık verilmek zorunda kalıyor. Bu durum finanse edilmesi kolay olmayan bir açık ve döviz fiyatını yukarıya doğru itiyor. Dolayısıyla döviz fiyatları artınca enflasyon artıyor. Bu kadar yüksek bir enflasyonda bu durumu sürdürmek çok zor… Artan enflasyonla birlikte gelirlerin azalması ve yoksullaşmanın büyümesi sonucunu yaratıyor. Bu hamlelerle Erdoğan iktidarın manevra alanı ekonomik olarak daha da daralıyor. Bütün bu ekonomi politikaları dönüp dolaşıp enflasyon olarak halkın önüne geliyor'' ifadelerini kullandı.

''DÖVİZDE FREN TUTMUYOR''

Sönmez, ''Bu ekonomi modeliyle ihracat artışın beraberinde bir ithalat zorunluluğu var. Bütün bunlarla beraber cari açığın büyüdüğünü görünce kur korumalı mevduatı icat ettiler. Kur korumalı mevduatın bütçeye yükü son iki ayda 16,5 milyar doları buldu. Cari açık verisiyle birlikte gördüğümüz dövizde fren tutmuyor'' dedi.

''TEMMUZ AYINDA ÜÇ HANELİ ENFLASYONU GÖRECEĞİZ''

''Cari açık döviz fiyatını yukarı doğru itiyor'' diyen Sönmez, İthalat maliyetiyle birlikte her şeyin fiyatı artmak zorunda kalıyor. Benim tahminime göre; Türkiye, temmuz ayında üç haneli enflasyonu görecek'' diye konuştu.

Etiketler
Mustafa Sönmez Cari açık Dolar Enflasyon Döviz