ENAG kurucusu meydan okudu: TÜİK çalışanları ve avukatlarının enflasyonu yüzde 61 mi?

ENAG kurucusu ve Gerçek Gündem yazarı Prof. Veysel Ulusoy, bağımsız enflasyon ölçümü yapan kuruma yönelik açılan kapatma davası karşısında asla geri adım atmayacaklarını söyledi.

Gerçek Gündem TV’de yayınlanan Ekonomi Notları adlı programda konuşan Prof. Dr. Veysel Ulusoy, daha önce de kendilerine açılmış olan soruşturmalar olduğunun altını çizdi.

ENAG kurucusu, ‘‘Daha önce TÜİK’i yönetenlerin tarafımıza açtırdığı soruşturmalar vardı. İki tanesi kapandı, iki tanesi istinafta. Zannedersem onlardan sonuç çıkmayacağı için böyle bir şeye yeltendiler. Kurum da bizim Türkiye Cumhuriyeti de bizim. Bu kurumu kimsenin ayaklar altına almaması lazım. Koskoca kurumda dört tane avukat, 5 tane araştırmacıya saldırıyor, bu kabul edilemez. Bunun nedeni rahatsızlık. 3 haneli enflasyonun varlığı karar vericileri rahatsız ediyor. Toplum olarak bizim cebimiz onlardan daha da rahatsız. ‘TÜİK’te çalışanların enflasyonu nedir?’ diye bir anket yapsak bakalım ne diyecekler? Bunu yapalım. Veya bizi mahkemeye veren o avukatların ya da hukuk adamlarının enflasyonun enflasyonu yüzde 61 mi?’’ ifadelerini kullandı.

'ENAG'IN İNTERNET SİTESİNİ VE TWITTER HESABINI KAPATMAK AKIL KİLİTLENMESİ'

Daha önceki soruşturmalarda ENAG’ın kapatılmasının gündeme gelmediğini vurgulayan Prof. Veysel Ulusoy, şimdi bağımsız enflasyon araştırma grubunun tamamen yok edilmek istendiğini belirtiyor.

‘‘Bize ilk soruşturma açtıklarında enflasyon oranımız yüzde 36,7 idi. Bunlar biz kesinlikle demokratik bir ortam istiyoruz, onların sesini kesmek istemiyoruz diye yazmışlardı. Bu kapsamdaki soruşturma TÜİK’in 6. maddesinin 3. bendindeki nedenlere dayanıyordu. Sonuncu soruşturmada direkt kapatılması, sesinin kesilmesi enagrup.org. (https://enagrup.org)un yayından kaldırılması, ENAG’ın (https://twitter.com/ENAGRUP) twitter hesabının kapatılması gündeme geldi. ENAG’ın yasaklaması gündeme gelirse ekonomektri de yapmayalım. Bir akıl kilitlenmesi var.’’

'BİLİM MEYDAN OKUMA YERİDİR; 6-7 YILDIR VAR OLAN EMEĞİMİZİN YOK EDİLMESİNE MÜSAADE ETMEYİZ'

Enflasyonu ölçerken hiçbir zaman yukarıya revize etmediklerini söyleyen Profesör Veysel Ulusoy, her hal ve şart altında ENAG’ın verileri yayınlayacağının söylerken bilimin 'meydan okuma’ yeri olduğunu dile getiriyor.

ENAG kurucusu, ‘‘Bir gram endişelendirmiyor bu soruşturmalar. Hazırız sahne sizin. Sahneden kastım. Mahkemeler, yasaklamalar bütün işlemler. O kadar eminiz ki 7 milyon veriden elde ettiğimiz enflasyon filtrelerden geçtikten sonra 6-7 kişinin sentezlemesinden geçiyor. Günlerimizi alıyor. Bebeğe bakar gibi enflasyona bakıyoruz. Onu besliyoruz. İndirgiyoruz. Hiçbir zaman yukarıya doğru revize etmiyoruz. Küçük bir hata sistemin dağılmasına neden olur. Asla geri adım atmayacağız. TÜİK vasıtasıyla hükümet böyle bir yasayı çıkartırsa TÜİK’ten de izin almadan da yayınlayacağız. Bu kadar basit. Ne olursa olsun. Bilim meydan okuma yeridir aslında. 6-7 yıldır var olan emeğimiz yok edilmesine müsaade etmeyiz’’ diye konuştu.

'GERÇEK ENFLASYONU ENAG'IN SUNDUĞU ANLAŞILDIĞI İÇİN BU (SALDIRI) BAŞLADI, DEVAMI GELECEK BEKLİYORUZ'

Dünyanın önde gelen üniversitelerinden Harvard Üniversitesi’nde de benzer bir bağımsız enflasyon araştırma grubu olduğunu belirten Profesör Veysel Ulusoy, benzer problemleri o grubun da başına geldiğini hatırlattı.

‘‘İlk günden beri bugünleri anlattım. Aynı şey Harvard Üniversitesi’ndeki Alberto Cavallo’nun da başına geldi. Kendisi Arjantinlidir. Arjantin’in enflasyonunu ölçerken aynı bize benzer oranlarda farklılıklar bulmuş. Harvard’daki araştırma Arjantin’in enflasyonunu hesaplarken enflasyon sepetinin yüzde 29’unu dikkate alırken biz yüzde 81’ini alıyoruz. Geri kalan da TÜİK’ten aldığımız yöneten ve yönlendiren fiyatlara aittir. Eğitim, sağlık, alkollü içecekler ve odalara verilen tarifeler. Sağlık bakanlığından sağlık verilerini alıyoruz. Geçen ay sağlık verilerine inanılmaz zam geldi. Halktan inanılmaz destek alıyoruz ama destek almasak da mücadele edecektik. Sokaktaki enflasyona ‘hissedilen enflasyon’ dediler ama o gerçek enflasyon. Gerçek enflasyonu ENAG’ı sunduğu anlaşıldığı için bu (saldırı)başladı. Devamı gelecek bekliyoruz’’ dedi.

'TÜİK'İN AÇIKLADIĞI ENFLASYON YÜZDE 80'LERİ BULACAK, HATTA ÜÇ HANEYİ DE GÖREBİLİRLER'

ENAG kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Nisan ayında da fiyat artışının sürdüğünü sözlerine ekledi:

"Kasım ya da aralıkta şunu söyledim böyle giderse resmi enflasyon bile yüzde 60’ı bulacak dedim. Bizde enflasyonun 40 puan artması baz etkisiyle oldu. TÜİK bizden 3 ay gecikmeli geliyor. Enflasyonun hangi aşamada seyredeceğini nasıl müdahale edileceğini bilmiyorum. Bu ayın ilk 15 gününde enflasyon yüzde 4 civarında artış gösterdi. Biraz hızı kesildi. Böyle giderse TÜİK’in aylık yüzde 1,5 açıkladığı enflasyon yüzde 80’leri bulacak. Hatta üç haneyi de görebilirler. Matematik ve istatistik ortada kimse kimseyi kandırmasın."

Etiketler
ENAG Enflasyon TÜİK Veysel Ulusoy