Taha Akyol'dan Nureddin Nebati'ye: Böyle bir yapı, yatırımcı için güven veremez

Taha Akyol, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin kamuoyunda tepki çeken açıklamalarını köşesine taşıdı. Akyol, "Bir yatırımcı için, öbür yatırımcıların güvendiği “mevzuat”, bir gecede kararnameyle değiştirilebilir.." hatırlatmasında bulundu.

Taha Akyol'dan Nureddin Nebati'ye: Böyle bir yapı, yatırımcı için güven veremez

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin yabancı yatırımcılara yönelik sözlerini köşesine taşıdı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "En sevmediğim konu da şu; yatırımcılara zorluk çıkaran mevzuat ya da bürokrasidir. Hep beraber kavga edelim, bürokrasiyi alaşağı ederiz, arkamızda cumhurbaşkanımız var rahat olun, mevzuatı da değiştiririz" ifadelerini kullanmıştı.

Taha Akyol, Nebati'nin sözleri için "Bu ifadelerin kültür sosyolojisindeki karşılığı “kurallar ve kurumlar” yerine “şahsi ilişkilerin” ön palanda olduğu bir yönetim anlayışıdır. Günlük hayatımızda da devletle bir işimiz olduğunda “bir adamını bulmak” yahut "bizden bir yetkili” ya da “dayı, akraba, hemşeri” aramak yoluyla yani “özel ilişkiler”le işimizi yapmak şeklinde ortaya çıkan bir kültür…" değerlendirmesinde bulundu.

Taha Akyol, Türkiye'deki şartların yatırımcılar için güvensizlik yarattığını hatırlatarak, "Böyle bir yapı, yatırımcı için güven veremez. Çünkü bir yatırımcı için, öbür yatırımcıların güvendiği “mevzuat”, bir gecede kararnameyle değiştirilebilir... Yabancı bir firmanın Türkiye’de iş yapmak için “kişisel ilişkiler”in bu kadar etkili olduğunu Bakan ağzından işitmesi maalesef büsbütün güven sarsılması yaratır." diye yazdı.

Akyol, "Ve yatırım gelmiyor işte. Onun içindir ki on yıldır “hukuk etmektir” diye yazıyorum. Partimonyal etkilerden, kayırma ve ayırımcılıktan arınmış modern hukuk devleti… “İlişkiler” yerine “kurallı” piyasa ekonomisi…" ifadelerini kullandu.

TAHA AKYOL'UN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Nureddin Nebati Taha Akyol Hazine ve Maliye Bakanı